Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Bikicsunáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Cadenas-ferme-rouge.svg Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény: Nincs konszenzus, illetve abban van konszenzus, hogy szükséges lenne egy nevezetességi irányelv kidolgozása az internetes mémeknek.

A cikk tegnapi látogatottsága megközelítette a kétezret, ezzel az egyik leglátogatottabb lapunk közé tartozik, ezért a megbeszélést lezárom. Ezzel egyidőben nyitok egy szakaszt itt: Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)#Internetes mémek nevezetességi irányelve.

Kérlek benneteket, hogy a megbeszélést ott folytassátok. Ha az szükséges, a vonatkozó nevezetességi irányelv kidolgozása után egy második törlésre jelöléssel később dönthetünk a cikk sorsáról.

(11 maradjon, 10 törlendő.) – CsGábormegbeszélés 2010. május 11., 09:13 (CEST)

Bikicsunáj[szerkesztés]

Úgy vélem, egy egyhetes internetes mém nem üti meg a Wikipédia nevezetességi szintjét. nem mint argument, csak mint személyes megjegyzés: Tabáni Istvánról vérremenő csata volt, hogy maradhat-e, pedig ő megnyert egy ilyen versenyt, Mr Bikicsunáj meg csak nem tud angolul... Timish Templatetools-purple.svg sablongyár üzenőfal 2010. május 9., 22:02 (CEST)

Igen, olyan "vérre menő csata volt", hogy csak maradjon szavazatok voltak... Legalább a tényeket írd és ne a valótlanságot. Mire jó ez a hangulatkeltés? Mellesleg én se hallottam még életemben se erről a Tabániról (ok, műveletlen vagyok), de az is biztos, hogy nem fogják semelyik klipjét se ennyien megnézni, mint ezt. :) – Tobi Üzi :) 2010. május 9., 23:56 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Nem az a kérdés, hogy miért töröljük hanem az, hogy miért kéne maradnia. Állandóan küzdök több magyar előadóért (2szer írták ki törlésre az Idiot Side-ot és hónapokig kerestem egy dolgot amivel megfelel az elvárásoknak.), hogy országos ismertséggel ne töröljék őket erre egy 1 hetes szóról cikk készül. Ez már tényleg kimeríti a nevetséges fogalmát. Maurice16 vita 2010. május 9., 22:15 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Ez nem több mint a médiamarketing terméke, egészen konkrétan médiaszemét. Meterségesen előállított internetes mém, melynek célja a műsor nézettségének növelése. Az ilyen szintű cikkek aláássák a wikipédia tekintélyét. --VargaA vita 2010. május 9., 22:22 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő messze nem éri el az internetes alapmémek (pl. Szalacsi) jelentőségét, hanem médiahack. Nem nevezetes. Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2010. május 9., 22:23 (CEST)
 • Véleményem szerint egyike annak az egyszerű mémnek, amelyik önmagából hülyét csináló gazdája miatt vonult be röfid időre a köztudatba. Egészen egyszerűen nem enciklopédikus ismeret. Megnéztem a nálunk cikkel bíró mémeket, azt kell mondanom, hogy a nagyon híresnek mondottak hírességével kapcsolatban is kétségeim vannak. Esetünkben pedig alapos gyanúm, hogy a TV2 szokásos médiahack próbálkozásáról van szó, a bikicsunájozás nem spontán produkció, hanem előre megtervezett marketingfogás. Az ilyeneket össze kell szedni egy oldalra, pl : 2010 internetes mémjei Magyarországon. Ideiglenes ismertség, nincs hatással az utókorra. Symbol merge vote.svg összevonandó, Symbol redirect vote.svg átirányítás legyen. – Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2010. május 9., 22:28 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon ha letörlitek más úgyis felrakja! gyaur kutyák, nem tüntethetitek el a bikicsunájt! ő nagyobb nálatok!!! Maradjon!
 • Symbol keep vote.svg maradjon nem nevezetes?? Nemár... Ezt ti komolyan gondoljátok? Tévé, rádió, internet, a komplett magyar internetes társadalom ezen van fent. A YouTube-on 400 000-en látták egy hét alatt! Nem nevezetes? Nem alapmű? Dehogynem, már most az! Szalacsit összesen látták 195 000-en, Polgár Jenőt 804 000-en. A Google 96 000 találatot ad ki rá már most, és ez csak növekedni fog. Egyértelmű, maradjon! – Tobi Üzi :) 2010. május 9., 22:57 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő azért minden youtube-os hülyeségről ne írjunk cikket- – Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2010. május 9., 23:00 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon, az internetes mémek éppúgy az egyetemes tudás részei, mint Platón összes művei, ráadásul az előbbiek több embert érdekelnek :). A wiki lényege az információnyújtás, ebbe belefér Platón, Szókratész, Albert Einstein éppúgy, mint Szalacsi Sándor, Pokémon és Nefürgyéle. A tekintélyünket (BTW: van ilyen? :)) nem ilyesmiktől kell féltenünk. Ráadásul a cikk tárgyának nevezetessége sem kérdéses, tehát még az irányelveinkkel sem ütközik. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. május 9., 23:03 (CEST)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés egy médiahack nem egy internetes mém... Ez pedig egy médiahack. Nem önmagától lett ismert, hanem szinte bizonyosan rásegített a TV2 és a bulvársajtó is erre. Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2010. május 9., 23:05 (CEST)
De. Ez bizony egy internetes mémmé vált, és ez független attól, hogy leadta a TV2. A bulvársajtó meg azzal foglalkozik, ami az embereket érdekli, ha bikicsunáj, akkor azzal, ha hatfejű birka születik valahol, akkor meg azzal. Mindemellett egyik szempont sem befolyásolja azt, hogy irányelveink szerint a cikk tárgya bizony nevezetes, és egyet kell értenem Mdavid89-cel: rengetegen keresnek rá erre a kifejezésre most, egyáltalán nem gond, ha van egy objektív, normális cikk a wikiben róla, sőt sokkal inkább előny. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. május 9., 23:10 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Mindenben egyetértek Tobival. Rengetegen keresnek rá az interneten, így kiemelten fontos, hogy fent legyen a wikin. Ki tudja hány ember talál ide első alkalommal e cikk révén. Mdavid89 AdiumEmoticonset.pngvitalap 2010. május 9., 23:03 (CEST)
Az az állítás meg egyszerűen hazugság, hogy csak YouTube a forrása, amit itt sokan emlegetnek. Pár példa erre: Velvet, Híradó.hu, Hírneked.hu, ATV, Hírnéző, Hírös.index. Úgy 10 másodperc alatt. Szóval ne vetítsünk már! Van rá rendesen forrás. Vagy a Híradó.hu az nem elég? Dehát törlés über alles, nem fér el itt. – Tobi Üzi :) 2010. május 9., 23:07 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő - még ha a fél világ is rákeres a következő két nap alatt, az azután következő gazillió nap alatt valószínűleg kb. tízen fognak rákeresni. Egész egyszerűen nem maradandó a téma, nem érdemel önálló szócikket. Más szócikkben persze érdemes lehet megemlíteni (pl. a Big in Japan szócikkében). Azt javaslom, ha egy év múlva is mindenki tudni fogja, mi az a bikicsunáj, akkor kapjon önálló cikket. Gubb 2010. május 9., 23:41 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon, vannak külső források, ismert, más kritériuma nincs a cikké válásnak. azért valahol remélem, hogy előre kitervelt volt, akkor Szarka legalább beleegyezett, nem akaratán kívül röhög rajta a fél ország. (Tobi, azt honnan tudod, hogy Szalacsit mennyien látták? Akkoriban még DC++on meg ilyeneken terjedtek emlékeim szerint, nem volt ilyen, mint a Youtube, ahol lehet mérni a nézettséget...) Alensha 2010. május 9., 23:44 (CEST)
Ez mondjuk igaz. Én is CD-én kaptam. :) Mégis amondó vagyok, hogy elképesztő a terjedési sebessége... Egy hét alatt 400 000 úgy, hogy van fönt vagy 10 Bikicsunáj-videó, és megoszlik a nézettség. Bőven félmillió felett jár az már és akkor ne beszéljünk a tévéről, rádióról. Úgy saccolnék millió körül. Ááá, alig nevezetes, ugyan már. :) – Tobi Üzi :) 2010. május 9., 23:51 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon "Röpke" 1800-an látták a szócikket csak tegnap. Gubb érvéhez pedig: Többezer olyan szócikkünk van, amire naponta jó ha egy-két ember keres rá. Ezekszerint azok is törlendőek? Itt nem a lapletöltések száma, hanem a széleskörű ismertség és a források megléte a feltétel hogy szócikk szülessen valamiről/valakiről. Régebben is voltak események, jelenségek melyekről a maguk idejében jobban benne voltak a köztudatban, most meg néha-néha kerül elő, de nem mindennap. Feltehetőleg ez is egy ilyen, de attól még nem egy teljesen ismeretlen sokadrangú valami. Nem is azt kell nézni hogy ki gerjesztette, hanem hogy van. Gyurika vita 2010. május 10., 07:45 (CEST)
  • Re lapletöltés: Félrehallottad, amit írni akartam. Teljesen egyetértek veled, hogy nem a lapletöltések száma a szükséges kritérium, hanem a közismertség. A lapletöltések számával azok érvelnek, akik a maradásra szavaznak. Én épp azt mondom, ez nem elég, mert pár nap múlva már senki nem fogja letölteni. Re közismetség: A közismertség csak egyik szükséges, de nem elégséges feltétele a szócikkeknek. Például Vas Maja közismert rádióbemondó (vagy rádióakármi), de nincs szócikke, mert azon kívül, hogy minden nap végzi a munkáját a slágerben, nem csinált semmi lexikonban említésre méltót (ezzel nem lesajnálni akarom: ha például megnyer valami díjat, lehet, hogy lesz cikke, de addig minek). Azt is meg kell nézni, hogy a téma említésre méltó-e, lexikonszerű téma-e. Egy lexikonban általában olyan dolgok szerepelnek, amik vélhetően még száz év múlva is érdekes vagy fontos események lesznek. A bikicsiunáj nem az. Egy év múlva a lófült se fogja érdekelni, mi a lófül volt ez. Gubb 2010. május 10., 09:26 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő Nem tartom nevezetesnek. Véleményem szerint a nézettsége a videómegosztókon nem teremti meg a nevezetességet. (Sok videó van nagyobb nézettséggel cikk nélkül.) A médiumok nap mint nap rengeteg mindenről írnak és adnak hírt, de ezek kis része válik valóban nevezetessé és a wikipédia részévé. – Silvio Üzenj! 2010. május 10., 08:47 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés ajj, de szigorúak lettünk. Anno amikor elkészítettem a Tarka Magyar!-t, mindenki a maradás mellett voskoslt. Az volt csak ám a médiahack, nyomták ezerrel, alig néz rá manapság valaki, alig ismerik, az mégis maradhatott... – Tobi Üzi :) 2010. május 10., 09:48 (CEST)

Tobi, a nézettség a youtube-on semmit sem jelent, az Annoying Orange, ami szerintem sokkal nagyobb internetes mém mint Bikicsunáj valaha is lesz, milliós nézettséggel rendelkezik, a youtube rendszeresen főoldlaon mutatja be az újabb epizódokat. A google találat rá pedig 10 millió fölött van. Mégsincs szócikke még az angol wikin sem. – Timish Templatetools-purple.svg sablongyár üzenőfal 2010. május 10., 11:03 (CEST)
Timish, idézlek: "az Annoying Orange, ami szerintem sokkal nagyobb internetes mém mint Bikicsunáj valaha is lesz, milliós nézettséggel rendelkezik [...] A google találat rá pedig 10 millió fölött van. Mégsincs szócikke még az angol wikin sem." -- De akkor ez mi? :) Gyurika vita 2010. május 10., 15:56 (CEST)
Oké ezt benéztem, bár a google kereső nem dobta fel nekem az enwiki cikkét, de hadd érveljek mégis az Annoying Orange-dzsel: a készítője díjakat nyert, Hong Kongban készült egy show a téma alapján és több reklám is átvette az ötletet. Mit tud Mr Bikicsunáj felmutatni a youtube-nézettségen meg pár bulvárcikken kívül? – Timish Templatetools-purple.svg sablongyár üzenőfal 2010. május 10., 17:16 (CEST)
Nos, azóta Mr. Bikicsunáj sztár lett, szerepelt többször is a TV2-n: a Naplóban megismerhettük történetét és a Mokkában (?) acapellában énekelt végig és riportot is láthattunk vele. Készültek már pólók, bögrék, stb., fellépésekre is meghívták, a "Bikicsunáj" a netezők szállóigéjévé vált, de IRL is találkozni a jelenséggel - speciel amelyik ismerősömet megkérdeztem, rögtön tudta hogy mi az a bikicsunáj. És akkor még csak a tizedik napnál járunk. Gyurika vita 2010. május 10., 17:57 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon, mert szíölájszí májoszáj.CsGábormegbeszélés 2010. május 10., 11:24 (CEST)

 • Symbol delete vote.svg törlendő, valaki korábban jól fogalmazott: népszerű, de nem nevezetes. Önmagában a valahol való említés még nem a nevezetesség kritériuma. December vita 2010. május 10., 11:33 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő marhaság, nem nevezetes. 15 perc hírnév. – Ary vita 2010. május 10., 12:16 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Miért ne maradhatna? A Wikipedián elfér, meg aztán a SÜN!-ről és a Nokia-dobozról is van szócikk és még sok más internetes mémről, akkor ez is elfér. És igen már most népszerűbb ez a figura mint a jövőbeni győztes lesz, fél millió találat egy hét alatt. Lassan többen látták ezt a verziót mint ahányan az eredeti szám videóklippjét. Kit zavar, hogy itt van? Meg aztán a Google-ben is sokan keresnek rá a Bikucsunáj szóra az csak jó ha a WP-t is kiadja találatként, ha már itt van és megnézte a felhasználó a szócikket, nem kizárt, hogy átkattint másikra is. Itt meg végtelen sok "papír" van, miért ne lehetne önálló szócikke mindennek? Ha nem nézik sokan hát nem nézik ,enni nem kér egy szócikk sem.– Adani 1986 vita 2010. május 10., 13:19 (CEST)
Szóval ennyi erővel pl. legyen szócikk a nemnevezetes XY KFT-ről is, mert van hely? Igen, a bikicsunáj híres, de nem nevezetes. -BenceRotating earth (large).gifAnimated-Flag-Hungary.gif Megbeszélés 2010. május 10., 16:11 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Ne hamarkodjuk el a dolgot, inkább várjuk meg, hogy mennyire lesz népszerű, meg szerintem már most elég nevezetes, ahhoz, hogy maradjon. Vagy éppen bele lehetne olvasztani a Megasztár cikkbe is, ha lehetséges. – Sasuke88 Hungary Arms.svgAyame magyargárda.pngwikivita 2010. május 10., 13:27 (CEST)

*Symbol merge vote.svg összevonandó Vonjunk össze minden mémet (igen, Szalacsit is). Nem kell mindennek külön cikk. -BenceRotating earth (large).gifAnimated-Flag-Hungary.gif Megbeszélés 2010. május 10., 16:02 (CEST)

 • Symbol keep vote.svg maradjon Egyetértek Adanival, teljes mértékben. Csomó mindenről van már (értelmetlenebb dolgokról is) szócikk, úgy gondolom ez is elfér itt. Még pozitív hatása is van, ha megnézitek Ököritófülpös wikis szócikk statisztikáját, nem kicsit lett látogatottabb... A másik dolog meg az, hogy ha valaki ki akar nevetni valakit (mert mondjuk nem tud angolul, és hogy mer bemenni ilyen műsorba), az szerintem nem wikin fogja kinevetni, megvannak arra is más fórumok. Végül meg, okés, most törlődik a szócikk, aztán lehet, hogy valaki újraírja, hasonló formában, kezdődhetne a probléma elölről. De hangsúlyozom, szerintem ez a szócikk nem probléma itt. – GeografusToto vita 2010. május 10., 16:21 (CEST)
Wikipédia:Pokémon-teszt -BenceRotating earth (large).gifAnimated-Flag-Hungary.gif Megbeszélés 2010. május 10., 17:59 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon, de a WP:N-t ki kéne egészíteni: a független források közül legalább egynek az elmúlt fél évben íródottnak kell lennie. -BenceRotating earth (large).gifAnimated-Flag-Hungary.gif Megbeszélés 2010. május 10., 16:29 (CEST)
Miért? – CsGábormegbeszélés 2010. május 10., 17:26 (CEST)
Persze ez nem volt pontos (hiszen a nagyon régi, de ismerteknél). Egyébként ezt még kiegészíteném tovább. És azért, hogy az "egykor nevezetes volt, most már azt sem tudjuk, mi az" ne legyen. -BenceRotating earth (large).gifAnimated-Flag-Hungary.gif Megbeszélés 2010. május 10., 17:30 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés - Ez a baj a wikivel, hogy ilyen baromságok is bent maradnak. Jövőre megint jön egy újabb mánia, erre meg a kutya sem fog emlékezni. De hát ez van sajnos :( Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2010. május 10., 18:01 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés És ha így lesz, hogy a kutya sem emlékszik rá? Miért baj az? Attól még lehet szócikke. A SÜN!-nek is van Szalacsinak is, és ahogyan még ma is sünözik a rendőröket ( már fel is vállalták ,pl. sünöket osztogattak a Szigeten is), és ahogy a jómunkásember és az zoxigén szó is már beépült a mindennapi nyelvbe is ugyanúgy be fog a bikicsunáj is. A kenőpénzeket is valószínűleg még évek múlva is Nokia-dobozokban számolják majd. Azt sem értem miért baj ha mindennek külön cikke van. A kapacitás nem véges, a WP elbír még több ezer szócikket is. Adani 1986 vita 2010. május 10., 18:29 (CEST)

Nem tudom mi az, hogy beépült? Én már több éve nem hallottam ezt a két szót. Eltűnt, mint szürke szamár a ködben. Divatszavak voltak ennyi. A világ változik, de a sok szemetet nem kell őrizni. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2010. május 10., 18:34 (CEST)

Hát nem tudom ki hogy van vele, én pl. a jómunkásembert a mai napig használom. Gyurika vita 2010. május 10., 18:39 (CEST)
Én is, sőt az objemtumot is rendszeresen ojjektumnak mondom. :) még a főiskolán a tanár is így mondta sokszor az objektum orientált programozásnál. A volt kémiatanárom is használta a zoxigén szót.

Symbol delete vote.svg törlendő, vagy max. bedolgozandó valami összefoglaló cikkbe, önálló cikket nem érdemel. A megbízható forrásokat hiányolom, lásd többek médiahack felvetése. Szaszicska vita 2010. május 10., 19:32 (CEST)


A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!