Wikipédia:Téka/Gitár/Cikktéka/10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A #0001 Strat, az egyes szériaszámmal ellátott Fender Stratocaster elektromos gitár, mely jelenleg a Pink Floyd gitárosának, David Gilmournak a tulajdonában áll.

Gilmour híres gitárgyűjteménnyel rendelkezik. Hangszerei között többek között megtalálható egy 1955-ös Fender Esquire (mely az About Face című szólóalbumának borítóján is látható), illetve egy 1959-es „Gold Top” Gibson Les Paul P-90-es hangszedőkkel, amit például az Another Brick in the Wall című Pink Floyd-szám gitárszólójának felvételei során használt. De gyűjteményében megtalálható még egy 1957-es Gibson Les Paul Custom, melynek különlgessége, hogy a tizenhatodik olyan gitár, mely három hangszedővel hagyta el a gyártósort.

A hangszertest színe fakó olympic white aranyozott alumínium koptatólappal. A tremolókar, a híd és a jack aljzat szintén arannyal futtatottak. A szabályzó potméterek és a hangszedők fehér színűek, érdekességük, hogy egyáltalán nem sárgultak meg az évek során. A nyak jávorfa, a Stratocasterekhez hasonlóan 21 érintővel.