Wikipédia:Szerzői jogi irányelv 2018

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Szerzői jogi direktíva 2018 szócikkből átirányítva)

2018. július 5-én, csütörtökön az Európai Parlament szavazni fog az új szerzői jogi irányelvről, amely jelenlegi formájában ártalmas a Wikipédiára és a nyílt internetre nézve; ahelyett, hogy modernizálná és egységesítené az elavult szerzői jogi szabályozásokat, újabb akadályokat görget az internetes tartalom-előállítás elé. A tervezet ellen felszólalt a Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány és számos más szervezet is. A szavazásig már csak egy nap van, segíts a képviselők tudtára adni, hogy milyen problémák vannak a tervezettel!

Mi a probléma?[szerkesztés]

Az irányelv (Directive on Copyright in the Digital Single Market / Szerzői jog a digitális egységes piacon) több szempontból is problémás a Wikipédia és a digitális nemzedék számára:

 • A 11. cikk jogdíj fizetésére kötelezi azokat, akik újsághírekből részleteket idéznek.
  • Nem világos, hogy ez pontosan milyen felhasználásokra terjed ki; a Wikipédia lábjegyzetei tartalmazzák a forrásul használt újságcikkeknek legalább a címét, de gyakran (vitatott szócikkekben a semlegességet elősegítendő) egy rövid idézetet is. A szerkesztői munka koordinálására szolgáló vitalapokon mindennapi dolog újságcikkekből idézni, miközben a szerkesztők megvitatják, hogyan tudnák pontosan és semlegesen visszaadni a hírek tartalmát. Mindez most potenciálisan jogdíjköteles lehet.
  • A Google és más keresőmotorok az újságcikkek címét és egy rövid idézetet mutatnak, hogy a kereső könnyen megítélhesse, melyik találatok relevánsak; az ilyen felhasználás garantáltan jogdíjkötelessé válik. A szócikk témáját tárgyaló újságcikkek és szakfolyóiratok keresése kritikus eleme a Wikipédia-szócikkek készítésének; ha az ilyen szolgáltatások egy része ellehetetlenül, az a Wikipédiát is hátrányosan érinti.
 • A 13. cikk kötelezi a felhasználók által írt tartalmakat közzétevő platformokat, hogy a jogtulajdonosokkal együttműködve "megfelelő és arányos" intézkedéseket tegyenek a jogsértő tartalmak elérhetetlenné tételére.
  • A semmitmondó megfogalmazás mögött a nagy tartalomgyártó szervezeteknek az a törekvése van, hogy az online platformokat gépi szűrők használatára kötelezzék, amelyek a jogtulajdonosoktól kapott kulcsszavaknak/mintáknak megfelelő tartalmakat automatikusan letiltják. (A törvénytervezet korábbi változatában ez ki is volt mondva; a kritikák hatására homályosabbra fogalmazták. Ugyanakkor a jogsértő tartalmak eltávolítása ma is kötelessége minden szolgáltatónak, ha csak erről lenne szó, nem lett volna értelme belevenni a törvényjavaslatba ezt a kitételt.)
  • A nemkereskedelmi felhasználásokra ugyan ez nem vonatkozik (így feltehetőleg a Wikipédiára sem), ugyanakkor a kereskedelmi felhasználást szinte bármire rá lehet húzni - ha például valaki a Wikipédia tartalmát felhasználó weboldalt vagy mobilalkalmazást készít, és azon reklámok is vannak, az már kereskedelmi felhasználás. A Wikipédia egyik alapelve, hogy garantálja a tartalma kereskedelmi felhasználhatóságát (ezért választottuk a megengedőbb Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! licencet a nemkereskedelmi Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! helyett), és erre építve számos kisvállalkozás és félig hobbi-szintű felhasználó tudja innovatív módokon eljuttatni a Wikipédia tartalmát a fogyasztókhoz. Ezt az új irányelv megnehezíti: az automata szűrők bevezetése az ilyen kisléptékű felhasználók számára nehezen vállalható költségekkel jár.
 • A törvénytervezet tele van kihagyott lehetőségekkel: a digitális kor kihívásainak való megfelelésről beszél, de számos nyilvánvaló lépést nem tesz meg ilyen irányban. Nem harmonizálja az egyes európai szerzői jogi rendszerek számos aspektusát, nem védi a felhasználók által generált tartalmat, nem egységesíti a panorámaszabadságot, nem védi a közkinccsé vált művek felhasználóit, korlátozza az adatbányászat jogát; az európai polgárok jobbat érdemelnek.

Hogyan segíthetsz?[szerkesztés]

Az Európai Parlament holnap dél körül szavaz arról, hogy felülvizsgálat nélkül elfogadja a törvénytervezetet, vagy részletesebb vitára bocsássa. Kérd meg választott képviselőidet, hogy ne fogadják el a javaslatot jelenlegi formájában!

Segédeszközök az országodnak megfelelő EU-képviselők eléréséhez (angolul):

#SaveYourInternet (email / telefon / tweet küldés)
Fix Copyright (telefonhívás)

Magyar EU-képviselők elérhetőségei

További információ az irányelvről[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

Végkimenetel[szerkesztés]

Fél évvel a fenti felhívás után a szerzői jogi irányelv egyeztetési folyamata lezárult.