Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Prága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Prága (35. hét)[szerkesztés]

A Prága kastély (Hradčany) és a Károly-híd Karlův most) egy része.(

Prága (csehül:Praha) a Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése. A város a Moldva (Vltava) két partján fekszik, Közép-Csehországban. Prága a világ egyik legszebb városa, gyakran hívják "száztornyú városnak", "arany városnak", vagy egyszerűen a városok királynőjének. Prága történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította.

Történelméből fakadóan építészeti, kulturális, vallási emlékek, látnivalók sokaságát vonultatja fel, melybe napjainkban a modern kor egy-két mementója is besorolható. A várost alkotó negyedeknek külön-külön hangulata, történelme van.

Tradicionálisan Európa egyik fontos kulturális központja. A város több száz színházában, galériájában, kiállítótermében rendszeresek a bemutatók, kiállítások, ezenfelül azonban a város utcai kulturális élete is kiemelkedő, pantomimművészek, utcai színházak szórakoztatják a nagyérdeműt.

Gazdaságilag az egyik legintenzívebben fejlődő város Kelet-Közép-Európában, érezhető a regionális központ kialakítására való törekvés, mely már részben sikerült is, hisz több nemzetközi cég Közép-európai központját Prágában alakította ki.