Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Mozilla Firefox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mozilla Firefox[szerkesztés]

Mozilla Firefox
A Firefox 3.0.4 verzió Linux alapú operációs rendszeren
A Firefox 3.0.4 verzió Linux alapú operációs rendszeren

FejlesztőMozilla Alapítvány
Legfrissebb stabil kiadás3.0.4
(2008. november 12.)
Operációs rendszerWindows, Linux, Mac OS X
Kategóriawebböngésző
LicencMPL/GPL/LGPL hármas licenc
[www.mozilla.org A Mozilla Firefox weboldala]

A Mozilla Firefox (hivatalos rövidítéssel Fx, vagy gyakran FF) nyílt forráskódú, ingyenes webböngésző program, amit a Mozilla Alapítvány fejleszt. 2008 júliusában 19,22%-os részesedése volt a böngészőpiacon, a második legtöbbet használt böngésző az Internet Explorer után. A nyílt forráskódú Gecko böngészőmotort használja, amely számos jelenlegi internetes szabványt támogat, továbbá néhány olyan elemet is, ami ezen szabványok része lehet a közeljövőben.

A Firefox funkciói között szerepel a füles böngészés, a helyesírás-ellenőrző, az azonnali keresés, RSS-kliens (élő könyvjelzők), tartalmaz letöltéskezelőt, továbbá beépített keresőrendszert is, ami a felhasználó által megadott keresőmotort használja. Képességei növelhetők kiegészítők segítségével, melyeket külső fejlesztők készítenek. A legnépszerűbb kiegészítők között van a Video DownloadHelper (internetes videók letöltését és konvertálását segítő eszköz), az Adblock Plus (a reklámokat tiltja le), a FlashGot (letöltéskezelő, mely külső programokkal működik együtt), a NoScript (JavaScript-letiltó eszköz) a DownThemAll! (Firefoxba beépített letöltés-kezelő), a Tab Mix Plus (mellyel további beállítások végezhetőek a füleken), a FoxyTunes (médialejátszó eszköz), a StumbleUpon (érdeklődésednek megfelelő oldalakat javasol), a Foxmarks Bookmark Synchronizer (könyvjelző-szinkronizáló), és a Web developer (webfejlesztői eszköztár).

A Firefox többplatformos alkalmazás, tehát a Microsoft Windows több változatán, Mac OS X-en, Linuxon és számos más Unix-alapú operációs rendszeren is fut. Legutóbbi stabil kiadása, a 3.0.4-es verzió 2008. november 12-én jelent meg. Forráskódja szabad, a GPL/LGPL/MPL hármas licenc alatt érhető el. 2008 októberében jelentek meg a mobilplatformokra fejlesztett, Fennec kódnevű változatról az első képek.