Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Mamut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mamut (36. hét)[szerkesztés]

Nagyszerű munka és jól mutatna a kezdőlapon. NCurse üzenet 2006. augusztus 26., 19:07 (CEST)[válasz]

Gyapjas mamut - rekonstrukció.

A mamutok (Mammuthus) az elefántfélék családjának egy mára kihalt nemét alkotják az ormányosok rendjén belül. A nem első képviselői mintegy 4-5 millió évvel ezelőtt jelentek meg, az utolsók pedig kb. 3700 évvel ezelőtt haltak ki. A nem utolsó fajai a kőkorszak emberének kortársai voltak Eurázsiában és Észak-Amerikában. Legközelebbi élő rokonai a ma élő elefántok, pontosabban az indiai elefánt.

A mamutok elefántszerű állatok voltak és a viszonylag közeli rokonság miatt nagyon sok jegyük igen hasonlított a mai elefántokére. Ezt Ross McPhee, az Amerikai Természettörténeti Múzeum munkatársa így mondja: „Ha adtál volna nekik borotvát, nagyon hasonlítanának az elefántokra.”.

A mamutok pleisztocén végi kihalása, más nagytestű emlősökkel egyetemben, máig heves viták tárgya. Számos elmélettel próbálják magyarázni kihalásukat.

Néhány különösen jó megtartású szibériai gyapjas mamutlelet (a legutóbbit, a „Zsarkov-mamut”-ot 1999-ben találták) során felvetődött, hogy molekuláris biológiai módszerekkel talán lehetséges a gyapjas mamutok feltámasztása.