Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Doom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Doom[szerkesztés]

A Doom egy számítógépes játék, amelyet 1993-ban adott ki az id Software. Egyike az első belső nézetű lövöldözős játékoknak (FPS), s újításaival fontos mérföldkőnek számít a számítógépes játékok, különösen az FPS-ek történetében. Ál-háromdimenziós grafikája kimagasló minőségű volt megjelenésekor és úttörő szerepet játszott a többszemélyes játékmódok elterjedésében. A GameSpy 2004-es szavazásán az iparág szakértői minden idők legnagyobb játékának választották.

Először shareware formában jelent meg és közel két év alatt 10 millióan töltötték le különböző FTP szerverekről. Népszerűsége elősegítette a játékos-szubkultúra terjeszkedését, továbbá nagy hatással volt a játékiparra is, ami az 1990-es évek közepétől a Doom hatására fedezte fel igazán az FPS műfajt. Kritikusok szerint grafikája és interaktivitása miatt a játékot nagymértékű erőszakosság jellemezte megjelenésekor, s addig míg meg nem jelent a játék, sohasem volt ilyen a videojátékok körében.

Az első részt több kiegészítő csomag és folytatás is követte, mint például a Doom II: Hell on Earth (1994), a The Ultimate Doom (1995), a Master Levels for Doom II (1995) és a Final Doom (1996). Rengeteg rajongó készített a játékhoz WAD fájlokat és különböző módosításokat, majd 1997-ben az id Software a játék forráskódját közzétette.

  • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Ebben az évben lesz 15 éves. – BluesD vita 2008. július 17., 13:08 (CEST)[válasz]
  • Symbol support vote.svg támogatomdani 2008. július 21., 19:43 (CEST)[válasz]
  • Symbol support vote.svg támogatomOpa Wiki notes.png vitalap 2008. szeptember 29., 01:20 (CEST)[válasz]