Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Bréma (város)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bréma (kezdőlapra került: 2007. szeptember 24–30.)[szerkesztés]

Bréma (németül Bremen) városa Németország északnyugati részén fekszik, Bréma Szabad Hanzaváros Tartomány székhelye. Népességét és területét tekintve is Németország tizedik legnagyobb városa. Jelentős tudományos és kulturális centrum, kikötői révén pedig Németország tengerentúli kereskedelmének és gyáriparának egyik meghatározó központja. A Bréma-Oldenburg európai városrégió domináns települése, lakossága vonzáskörzetével együtt 2,37 millió fő.
A város az Északi-tenger partjától 60 kilométernyire délre, a Weser folyó hatalmas tölcsértorkollatának kezdetén fekszik. Területe 25 kilométer hosszan és 1-6 km szélességben húzódik a Weser folyam mindkét partján. A város déli területei a Weser melletti marschokon terülnek el, míg az északi negyedek a geest domboldalaira kapaszkodnak fel. Jellegzetes városrészeit nagy területű parkok, zöldsávok és egykori kikötőágak választják el egymástól.
Az 782-ben először említett város a skandináv népek evangelizálásában játszott fontos szerepet, majd a középkor végén a hanzavárosok szövetségének ingatag tagja lett. A német egység megvalósulása után Bréma a német külkereskedelem és gyarmatosító törekvések egyik kiindulópontja volt. A második világháború bombázásai alatt megsemmisült a belváros jelentős része és a kikötő. A háború után a kikötő újraéledt, a város kereskedelmi szerepe pedig tudományos és kulturális funkciókkal egészült ki.

A város leghíresebb látványosságai a brémai muzsikusok szobra, a Schnoor-negyed és a Böchterstrasse (Kádárok utcája), míg a brémai városháza és a Roland-oszlop a Világörökség része. A város Európa szerte ismert sportegyesülete a négyszeres német bajnok Werder Bremen.