Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/A hobbit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A hobbit (33. hét)[szerkesztés]

Fájl:Hobbitszövkrit.JPG
A könyv címlapja

A hobbit (angol eredetiben The Hobbit, Szobotka Tibor eredeti fordításában A babó) J. R. R. Tolkien angol író elsőként kiadott regénye, melyet műfajilag általában az ifjúsági irodalom, azon belül a meseregények közé szoktak sorolni. A regény A Gyűrűk Ura előzménykötete.

A több mint 300 oldalas regény a hobbitok népébe tartozó főhős, Zsákos Bilbó (korábbi fordításokban: Bilbo Baggins) nagy kalandját meséli el, amelyben Gandalf, a vándor varázsló és tizenkét nemes törp meghívására részt vesz az utolsó élő sárkány, a Magányos Hegy törp-termeit és kincseit bitorló gonosz Szmóg sárkány legyőzésében.

A hobbit első angol kiadása 1937 szeptember 21-én jelent meg az Allen&Unwin kiadónál. Fogadtatása kedvező volt a közönség és a kritikusok nagy többségének körében.

A hobbit folytatása az író későbbi regénye, a háromkötetes A Gyűrűk Ura, mely számtalan szállal kapcsolódik a megelőző regényhez. A legfontosabb, hogy a törpök társaságában megtett utazás során találja meg Bilbó láthatatlanná tévő varázsgyűrűjét (később, A Gyűrűk Urában: az Egy Gyűrűt), ezenkívül megszerzi a később életmentőnek bizonyuló mithril-páncélzatot, és kardját, a Fullánkot.