Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/A Night at the Opera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Night at the Opera[szerkesztés]

Az A Night at the Opera a brit Queen együttes 1975-ös, negyedik albuma. Művészileg ez volt a legsikeresebb lemezük, az angol albumlistán az első, a Billboard albumlistán a negyedik helyet érte el. Világszerte több mint 9,5 millió példányban kelt el, csak Amerikában 3,6 millió példányban fogyott (2002. november 14-én nyerte el a tripla platina minősítést). A producere Roy Thomas Baker és a Queen együttes volt. A címét a Marx-fivérek ugyanazon című (magyarul Botrány az operában) 1935-ös filmjéről kapta.

2005. november 21-én, megjelenésének 30 éves évfordulójának tiszteletére újra kiadták az albumot. A kiadást kísérte egy DVD verzió is, ugyanazon dalokkal, videóklipekkel, koncertfelvételekkel (többek közt Brian May God Save the Queen előadásával a Buckhingham palota tetején) és interjúkkal.

Az album legnagyobb erősségét a négy tag egyenrangú dalszerzői és zenészi minősége jelenti: John Deacon megírta az első slágerét (You're My Best Friend), Freddie Mercury jegyzi az együttes védjegyévé vált Bohemian Rhapsodyt, Roger Taylor (I'm in Love with My Car) és Brian May ('39, Good Company) el is éneklik a saját szerzeményeiket. Több stúdióban is készítették a felvételeket, és a legmodernebb technikai eszközöket és módszereket alkalmazták; többek között ennek is tudható be, hogy kora legdrágábban elkészített stúdióalbumának számított.

 megjegyzés - Adapa szerint túl sokadik repülős cikk lenne ez itt fenn, ezért ajánlok egy alternatívát, a megjelenési idő is passzol (1975. november 21). A szöveget lehet még bővíteni a bevezetőből, ha kell. Pupika Vita 2007. szeptember 1., 01:44 (CEST)[válasz]

Novemberben nem került ki, az F-16 több szavazatot kapott, áttettem ide. – Totya 2007. november 19., 09:33 (CET)[válasz]