Wikipédia:Sajtóközlemények/Megszületett a magyar Wikipédia 500. kiemelt szócikke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sajtóközlemény, 2010. június 18.

Június 17-én megszületett a magyar Wikipédia 500. kiemelt szócikke, amely az Apollo–13 űrrepülésről szól. A kiemelt szócikkek a Wikipédia legszínvonalasabb írásai, csak az a szócikk nyerheti el ezt a minősítést, aminek formáját, stílusát, tartalmát, objektivitását nem éri kifogás. A magyar Wikipédiának jelenleg mintegy 160 000 szócikke van, azaz nagyjából háromszáz szócikkre jut egy kiemelt (viszonyításképpen az angol Wikipédiában mintegy 1400 cikkre jut egy), amely a cím előtt megjelenő kis csillagról ismerhető fel. A legváltozatosabb témákban születnek ilyen cikkek, a modális logikától az Asperger-szindrómán át a Doktor House tévésorozatig. Az Apollo–13 az ötödik az Apollo-programmal foglalkozó olyan cikkek közül, melyek elnyerték ezt a fokozatot. A kiemelt cikkek száma rendületlenül nő annak ellenére, hogy a kiemelés kritériumai a Wikipédia minőségbiztosítási eljárásaival együtt folyamatosan fejlődnek, és azok a régen kiemelt cikkek, amik a mai kritériumoknak már nem felelnek meg, elvesztik címüket; 2010-ben eddig 12 cikk jutott erre a sorsra.

A Wikipédia szócikkei folyamatos fejlesztés alatt állnak, nincs véglegesen „kész” cikk: a résztvevők folyamatosan javítják, bővítik egymás munkáját, és ezen szerkesztések egészen a kezdet kezdetéig, azaz az alapcikkig visszakövethetőek, ugyanis a rendszer minden verziót megőriz. Bár még sok a hiányos (rövid, bővítendő) cikk, már most is számtalan témában a Wikipédia nyújtja az interneten elérhető legjobb magyar nyelvű összefoglalót. Internetes sajtótermékek is egyre gyakrabban idézik forrásként.

Az enciklopédia készítői igyekeznek ügyelni rá, hogy ne kerüljenek téves információk az oldalakra, valamint hogy a már meglévő szócikkek minősége ne csorbuljon. Az esetleges rongálásokat rövid időn – gyakran perceken – belül helyreállítják; az olvasók csak az ellenőrzött lapváltozatokat láthatják.

A szócikkek magas színvonalának biztosítására számos ajánlást és irányelvet fogalmaztak meg a közreműködők, és ezek betartását folyamatosan ellenőrzi a szerkesztőközösség, ugyanakkor hagyományos értelemben vett vezetősége nincs a Wikipédiának, a döntéseket közös megegyezéssel hozzák, a szavazásokon bárki részt vehet, aki kellő számú szócikk megírásában segédkezett.

A Wikipédia szabadon használható többnyelvű internetes lexikon, amelyet az olvasói írnak. Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett; mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik, amelyeket naponta több millió olvasó használ. Bár a Wikipédia az öt leglátogatottabb weboldal egyike, kevesebb mint 50 alkalmazott áll mögötte: az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban.

A Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány nonprofit, közhasznú szervezet, amely a szabadon terjeszthető és felhasználható többnyelvű tartalom létrehozását, illetve az ilyen tartalom ingyenesen és reklámmentesen elérhetővé tételét tűzte ki céljául. A San Franciscó-i székhelyű alapítványt 2003-ban hozták létre a Wikipédia szerkesztői az oldal működésének biztosítására. Helyi szervezetei jelen vannak többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Szerbiában, a Fülöp-szigeteken és Argentínában, valamint 2008 óta Magyarországon is.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. Az enciklopédia – a szócikkek mellett – több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2009-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van. A Gemius adatai szerint havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40%-a legalább havi rendszerességgel látogatja.

A szócikkek szövegei a Creative Commons nonprofit szervezet Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 nevű szabad licence alatt érhetőek el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését – a felhasználási feltételek keretein belül. Az enciklopédia teljes szövegét tartalmazó adatbázis szabadon letölthető.

Képek és ábrák

Lásd még

Korábbi sajtóközlemények

Kapcsolat