Wikipédia:Nevezetesség (zene)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lap a nevezetesség irányelveinek alkalmazásához nyújt útmutatót zenei témájú szócikkek esetén, mint az előadók és zenekarok, albumok és dalok szócikkei.

Fontos megjegyzés: A nevezetességi irányelveknek való nem megfelelés nem lehet indoka azonnali törlésnek. Ilyen esetekben törlési megbeszélést kell kezdeményezni a törlésre javasolt lapok oldalán.

A Wikipédia ellenőrizhetőségre és nevezetességre vonatkozó szabályai szerint, a kérdéses szócikknek ténylegesen dokumentálnia kell, hogy megfelel az ellenőrizhetőség és nevezetesség kritériumainak. Nem elég erre vonatkozó homályos kijelentéseket tenni a szócikkben vagy a cikk tárgyának fontosságát bizonygatni annak vitalapján vagy a törlési allapon, hanem a szócikknek magának kell dokumentálnia a nevezetességet.

Követelmények zenészek és zenekarok esetén[szerkesztés]

Egy zenész vagy zenekar (beleértve az együtteseket, énekeseket, rappereket, nagyzenekarokat, DJ-ket, zenés színházi társulatokat stb.) vélhetően nevezetes, ha megfelel az alábbi kritériumok bármelyikének:

  1. Témája volt több nem-triviális publikációnak, melyeknek forrása független az adott zenésztől vagy zenekartól és megbízható.[megj 1]
    • Nem-triviális publikációnak számít minden újságcikk, könyv, magazincikk, nyomtatott sajtó online változata és televíziós dokumentumfilm[megj 2], kivéve az alábbiak:
      • Azok a sajtóanyagok és egyéb kiadványok, ahol a zenész vagy zenekar önmagáról beszél, továbbá minden olyan hirdetés, amely név szerint megemlíti a zenészt vagy zenekart, beleértve gyártók hirdetéseit is.[megj 3]
      • Azok a cikkek, melyek csak minimálisan tartalmaznak információt, például koncertdátumokat, lemezek kiadását vagy számlistákat közölnek, elérhetőségeket és koncertszervezéssel kapcsolatos adatokat tartalmaznak.
      • Az iskolai vagy egyetemi (vagy hasonló szintű) újságok cikkeit általában triviálisnak, jelentéktelennek tekintjük, de ezt minden esetben egyedileg meg kell vizsgálni.
  2. Slágerlistás kislemeze vagy albuma volt bármely ország hivatalos lemezeladási listája alapján.
  3. Albuma aranylemez vagy ennél magasabb státuszt ért el legalább egy országban.
  4. Nemzetközi vagy országos turnéjával legalább egy megbízható forrás komoly terjedelemben foglalkozott.[megj 4]
  5. Kiadott két vagy több stúdióalbumot egy major kiadónál (Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group, EMI és leányvállalatai) vagy egy fontosabb független lemezkiadónál (1-2 évnél régebb óta működő független lemezkiadó, amelyhez többségében nevezetes előadók tartoznak).
  6. Olyan együttes, amelyet két vagy több, egyenként is nevezetes zenész alkot, illetve olyan zenész, aki két vagy több, egyenként is nevezetes együttesnek tagja.
  7. Egy nevezetes zenei stílus vagy egy nagyváros zenei életének legprominensebb képviselője; fontos, hogy a szócikk tárgyának ezzel együtt minden Wikipédia-szabálynak meg kell felelnie, beleértve az ellenőrizhetőséget.
  8. Nyertes vagy jelölt volt valamely jelentős országos vagy nemzetközi zenei díjra, mint például a Grammy-díj.[megj 5]
  9. Nyertes vagy helyezett volt egy jelentős zenei versenyben.
  10. Nevezetes médiatermék zenéjét készítette (pl. televíziós műsor főcímzenéje), televíziós műsorban vagy nevezetes filmben közreműködött, beleértve az ahhoz kapcsolódó válogatáslemezeket, filmzenealbumokat stb. (Viszont, ha ez az egyetlen említésre méltó vele kapcsolatban, akkor tanácsosabb a médiatermék szócikkében megemlíteni ezt és oda átirányítani a zenész vagy együttes lapját.)
  11. Országos rádióadás műsoraiban rendszeresen hallható.
  12. Témája volt legalább félórás vagy hosszabb országos rádió- vagy TV-adásnak.

Megjegyzés: Nevezetes együttesek egyes tagjainak lapjait át kell irányítani az együttes szócikkére, nem jár nekik saját szócikk, hacsak nem bizonyított az együttestől független személyes nevezetességük a fenti pontok alapján (például szólóalbumok kiadása, két nevezetes együttesnek is egyaránt tagja), illetve megbízható független források alapján hangszeresként, énekesként meghatározó egyéniség (iskolát, stílust teremtett) és ezért elég nevezetes ahhoz, hogy saját szócikke legyen.

Követelmények zeneszerzők és szövegírók esetén[szerkesztés]

Zeneszerzők, dalszerzők, librettószerzők vagy szövegírók nevezetesek, ha:

  1. Szerzője vagy társszerzője volt egy nevezetes zenemű szövegének vagy zenéjének.
  2. Darabot írt valamely zenés színházi műfajban (musical, opera stb.), amelyet egy nevezetes színház bemutatott és hosszabb ideig műsoron tartott. Ennek megítéléséhez figyelembe kell venni a helyet és az időt.
  3. Műve alapjául szolgált a fenti nevezetességi kritériumoknak megfelelő dalszerző, zeneszerző vagy szövegíró későbbi szerzeményének.
  4. Olyan dalt vagy zeneművet írt, amely megnyert (vagy egyes esetekben helyezettje volt) egy jelentős, nem kifejezetten kezdők számára kiírt versenyt.
  5. Fontos hatásaként vagy tanáraként tartják számon egy dalszerzőnek, zeneszerzőnek vagy szövegírónak, aki a fenti nevezetességi kritériumoknak megfelel.
  6. Műfajának standard referenciaként szolgáló könyvei hosszabb terjedelemben foglalkoznak vele.

Megjegyzés: Az olyan zeneszerzőket vagy szövegírókat, akikről nincs elég ellenőrizhető háttéranyag, ami garantálja egy hosszabb, részletes, önálló szócikk létrehozását, azokat lehetőleg a szerzeményükről szóló szócikkben kell feldolgozni és a zeneszerző vagy szövegíró lapját oda átirányítani. Amikor egy zeneszerző vagy szövegíró több művéről is ismert, akkor ilyen fajta összevonás valószínűleg nem lehetséges.

Szubkultúrák esetén[szerkesztés]

A tömegkultúrán kívüli zeneszerző vagy előadó nevezetes, ha:

  1. Megbízható források szerint stílusával, technikájával, repertoárjával vagy tanításával hatással volt egy adott zenei műfajra.
  2. Jelentős hatással volt egy zenészre vagy zeneszerzőre, akit a fentebb listázott kritériumok nevezetesnek minősítenek.
  3. Hagyományt vagy iskolát teremtett egy adott műfajban.
  4. Szerzője volt számos melódiának, dallamnak vagy zenei standardnak egy nevezetes műfajban vagy a nevezetes műfajon belüli zenei stílusban.
  5. Rendszeresen feldolgozzák nevezetes szubkultúrának szánt kiadványokban.

Nagylemezek, kislemezek, dalok[szerkesztés]

Minden nagylemezről, kislemezről vagy dalról írt szócikk meg kell feleljen a Wikipédia alapvető nevezetességi irányelveinek, és jelentős terjedelemben kell foglalkozzanak vele megbízható és ellenőrizhető független források.

  • Általánosságban, ha a zenész vagy zenekar, aki rögzítette az albumot, nevezetesnek tekinthető, akkor hivatalosan megjelent albumai feltehetően eléggé nevezetesek ahhoz, hogy önálló szócikkük legyen a Wikipédián. Demók, remixek, bootleg-felvételek, promo-kiadványok és kiadatlan albumok általában nem nevezetesek; viszont nevezetesek lehetnek abban az esetben, ha jelentős terjedelemben foglalkoznak vele megbízható, független források. Azokat a szócikkeket, amelyek a számlistán kívül mást nem tartalmaznak, tanácsosabb összevonni az előadó szócikkével vagy diszkográfiájának szócikkével, helytakarékosságból.
  • A legtöbb dal[megj 6] nem eléggé nevezetes, hogy önálló szócikke legyen, ezért a dal lapját át kell irányítani egy másik, releváns szócikkre, mint például a dalszerző, az adott album vagy a dalt előadó zenész vagy zenekar szócikkére. Feltehetően nevezetesek azok a dalok, amelyek országos vagy más jelentős slágerlistára felkerültek, jelentős díjakat vagy elismeréseket szereztek, vagy számtalan, egymástól független nevezetes előadó, zenekar vagy együttes előadta. A nevezetesség megléte mellett, különálló szócikk egy dalról csak akkor elfogadható, ha létezik elég ellenőrizhető háttéranyag, ami garantálja egy megfelelő részletességű szócikk létrehozását. Azokat a szócikkeket, amelyek nem valószínű, hogy valaha túllépnek a csonk szinten, össze kell vonni az előadóról vagy albumról írt szócikkel.
  • A közeljövőben megjelenő és hivatalosan bejelentett kiadási időponttal rendelkező albumokról szóló szócikkeket vagy cikkbejegyzéseket megbízható forrásokkal kell alátámasztani és használni kell a {{jövő}}(?) sablont. Különálló szócikket nem szabad létrehozni addig, amíg elegendő, megbízható forrásból származó információ nem áll rendelkezésre a jövőbeni kiadványról. Például, „Az (XY Előadó) következő albuma” című szócikk, amely egyedül blog- vagy fórumbejegyzésekből származó spekulációkat tartalmaz a lehetséges dalcímekről vagy dalokról, amelyek talán fent lesznek az albumon, a jóslás kategóriájába tartoznak, ezért az ilyen szócikk törlendő és az előadó szócikkében is csak ellenőrizhető információ szerepelhet belőle.
  • Néhány kivételes esetben egy kiadatlan album elég nevezetes lehet egy előzetes szócikkhez, ha létezik elegendő ellenőrizhető és rendesen hivatkozott információ róla. Azonban ez csak nagyon-nagyon kevés esetben, kivételesen fontos projekteknél elfogadott. Például a Guns N’ Roses 2008-as albumának, a Chinese Democracy-nak már 2004 óta van szócikke az angol Wikin. Általában egy albumnak nem lehet önálló szócikke, amíg mind a lemez címét, a számlistát és a kiadás időpontját az előadó vagy lemezkiadója hivatalosan nyilvánosságra nem hozta.

Ajánlott források[szerkesztés]

Albumokkal foglalkozó hatékony online források a Freedb.org és az Allmusic.com angol nyelvű adatbázisai. Magyar pop/rock előadók, együttesek után az Allmusic.hu oldalán; magyar zeneszerzők, komolyzenei és jazz előadók, együttesek után pedig a BMC zenei adatbázisában érdemes kutatni. Ha mélyebbre ásnál, akkor talán a Google Books könyvadatbázisa kidobhat valamit. Az olyan témáknál, amelyek tudósok figyelmét is felkeltették, a Google Scholar segíthet.

Az arany- és platinalemezekről az egyes országok hanglemez szövetségeinek hivatalos honlapján lehet tájékozódni: például RIAA (Egyesült Államok), BPI (Anglia), MAHASZ (Magyarország). Ugyanígy létezik kereshető adatbázis az egyes országok lemezeladási és slágerlistáihoz: Billboard, UK Charts, Mahasz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Önreklám és saját publikáció nem lehet alapja egy enciklopédia-szócikknek. A publikációnak valaki más írásának kell lennie az adott zenészről vagy zenekarról (részletesen lásd a Wikipédia:Önéletrajz lapon)! A nevezetesség mértékét az szabja meg, hogy a szócikk tárgyától független emberek elég nevezetesnek ítélik-e meg adott zenészt vagy zenekart ahhoz, hogy róla nem triviális – tehát az adott zenészt vagy zenekart a középpontba állító – publikációkat közöljenek. Könnyű megérteni ennek észszerűségét. Ha valaki a saját blogjában, weboldalán, vagy a kiadója honlapján beszél saját magáról, az nem jelenti automatikusan azt, hogy fel is keltette a nagyvilág figyelmét annyira, hogy nevezetesnek mondhassuk. Egyébként mindenkinek lehetne szócikke, pedig a Wikipédia nem minden létező dolog címjegyzéke!
  2. Egy "publikáció" szándékoltan terjedelmes.
  3. Például egy hangszermárka képviseletének kiadványa (beleértve kottákat, promo plakátokat, hirdetéseket és a gyártó hivatalos oldalára mutató linkeket), amely feltünteti az előadót mint hivatalos márkaképviselőt, vagy ebben a témában interjút közöl az előadóval.
  4. Ezt a kritériumot korábban számtalanszor megvitatták és újraírták. Lényeges vitalapok az angol Wikipédián: 1, 2 (permalink).
  5. Jelentős elismerés, ha egy előadót valamely műfajban beiktatnak a Hírességek Csarnokába (Hall of Fame), illetve ha adott országban működő Hanglemezkiadók Szövetségétől vagy más országos szakmai szervezettől elismerésben részesül. Magyarországon ilyen például a MAHASZ által több kategóriában évente odaítélt Fonogram-díj. Jelentős elismerés lehet egy nemzetközi zenei expó díjának megnyerése, ilyen például a World Music Expo, a WOMEX díja. Nem számítanak viszont jelentős zenei díjnak a különböző rádió- vagy tévécsatornák, illetve a nyomtatott vagy online sajtó által bonyolított közönségszavazások első helyezése, mivel ezeket nem szakmai szervezet ítéli oda. Zenei szakírók, kritikusok által odaítélt díj jelentős lehet, feltéve ha nem egy adott médiához tartoznak.
  6. A legtöbb, dalokkal foglalkozó szócikk a Wikipédián modern, 20-21. századi dalokról szól. Minimális mennyiségű szócikk foglalkozik olyan dalokkal, amelyeket nem adtak ki lemezen, amelyek nem egy adott diszkográfiához tartoznak, vagy bizonyos esetekben se a szerzője, se az előadója nem beazonosítható. Az ilyen dalcímeket így – feltéve, hogy nem nevezetesek – valamilyen más, alkalmas szócikkre kell átirányítani. Érdemes megjegyezni azonban, hogy az ebbe a speciális kategóriába eső dalok eredetének, elterjedtségének, előadásainak, jelentésének és dalszövegváltozatainak története jól dokumentált. Ilyenek a például a magyar népdalok.