Wikipédia:Növények műhelye/Alapelvek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kategorizálás rendszertan szerint[szerkesztés]

A kategória-törzsfa kiindulópontja (legmagasabb kategória): Kategória:Növények. A növények alkategóriái között vannak a legmagasabb szintű rendszertani csoportok kategóriái. Az egyes taxonokról szóló szócikkek rendszertani besorolási szintenként is kategorizálva vannak. Példa egy család kategorizálására:

  • Minden növénycsaládról szóló szócikk bekerül a növénycsaládok kategóriába. A tudományos neveket mindig létre kell hozni átirányításként, de ezeket nem kategorizáljuk (az esetlegesen előfordulókat vegyük ki a kategóriafából).
  • A családról szóló szócikk az azt tartalmazó rend kategóriájába is belekerül.
  • ha elég nemzetség szócikk gyűlik össze azokról a nemzetségekről, melyek az adott családba tartoznak, akkor a család kategóriát kap a megfelelő rend kategória alkategóriájaként és kikerül innen a családról szóló szócikk.
  • A növénycsaládok kategóriába nem kerül bele a család kategória.

Ugyanez a módszer a nemzetség-család és a faj-nemzetség relációban is.

Egyéb kategorizálási szempontok[szerkesztés]

A növények kategorizálása elsősorban rendszertani hovatartozásuk alapján történik, de ugyanilyen fontosak lehetnek a következő szempontok:

Kapcsolódó témakörök[szerkesztés]

Az egyes taxonokról szóló cikkek megírásakor ne feledkezzünk meg az adott taxon felhasználhatóságáról, elterjedéséről, felépítéséről. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy használjunk hivatkozásokat, azaz jusson eszünkbe utánanézni, hogy a szó, amit épp írunk, létezik-e már szócikk-ként a magyar wikin. Ehhez persze időnként kirándulásokat kell tenni a szomszédos témakörök cikkei között. Néhány szó, ami gyakran nem kerül belinkelésre:

A következő kategóriák és cikkek segítenek (bővítsd a listát):

Cikkértékelési szempontok[szerkesztés]

A magyar wikipédia cikkértékelési felfogása szerint a szócikkek „fontossági besorolása” az egyes műhelyek által kialakított szempontrendszert követi. A Növények műhelye szempontrendszere az szakaszcímben elhelyezett linkre kattintva olvasható.