Wikipédia:Mikor lesz ellenőrizve a szerkesztésem?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wikipédián a jelölt lapváltozatok rendszerét használjuk arra, hogy kiszűrjük az enciklopédiába nem való szerkesztéseket. Az ellenőrzést a járőrök végzik. Mivel mindenki máshoz hasonlóan ők is önkéntes szerkesztők, akik maguk döntik el, hogy éppen melyik cikkel szeretnének foglalkozni, egyes szerkesztések esetében hosszabb idő is eltelhet, mire valaki ellenőrzöttnek jelöli őket.

Tedd könnyebbé a járőrök munkáját![szerkesztés]

Az ellenőrzés folyamatát leginkább azzal lehet gyorsítani, ha minél könnyebbé teszed a járőrök számára, hogy ellenőrizzék a szerkesztésedet. Mivel ellenőrizni való szerkesztés mindig bőven akad, a járőrök könnyen találnak olyan szerkesztéseket, amiket nagyobb hatékonysággal tudnak ellenőrizni – így pedig a nehezen kezelhető szerkesztések a sor végén maradnak.

A következő tippek segíthetnek abban, hogy járőrbarát módon szerkessz:

  • Töltsd ki a szerkesztési összefoglalót! Ha ebből kiderül, hogy mit és miért változtattál, akkor sokkal könnyebb megállapítani, hogy a szerkesztés jó volt-e vagy sem.
  • Nagyobb lélegzetvételű szerkesztéseket végezz több lépésre lebontva. Járőrként könnyebb lekövetni, hogy mi változott lépésről lépésre, mint ha az összes változást ömlesztve látnánk.
  • Ha új információt adsz a cikkhez, vagy egy már meglévő adatot módosítasz, tüntesd fel forrásaidat!
  • Jelentkezz be. Egy azonosítóhoz kapcsolódó szerkesztéseket gyakran lehet egy menetben ellenőrizni, míg egy dinamikusan változó IP-címről érkező szerkesztések gyakran egy egész IP-tartományban vannak szétszórva.

Emellett ha huzamosabb ideig megbízható módon szerkesztesz, akkor jelentkezhetsz vagy jelölhetnek megerősített szerkesztőnek, amitől kezdve a szerkesztéseid automatikusan ellenőrzöttek lesznek.

Kiemelten sürgős szerkesztések[szerkesztés]

Ha úgy látod, hogy egy lapot tényleg fontos lenne rövid időn belül ellenőrizni, ezt a járőrök üzenőfalán kérheted. Lehetőleg indokold meg, hogy miért fontos a gyors ellenőrzés: az önkéntesek egy része nem szereti, ha mások próbálják nekik megmondani, hogy éppen mivel foglalkozzanak.

Ha a járőrök üzenőfalára írsz, légy szíves, a vonatkozó cikket {{cikk|Cikk címe}}(?) formátumban linkeld. Ez megkönnyíti a járőrök munkáját.