Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Az évtized tele

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Várja még valaki rajtam kívül az az évtized telét? Néhányan közülünk még emlékeznek tél tábornok 1986-'87-es hadjáratára és ha minden jóslat beválik, akkor nagyszerű képeket lehet majd készíteni a tél nevű jelenségről. Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2012. február 2., 06:35 (CET)

Az nem volt semmi. Budapesten pénteken kezdődött a sűrű havazás. A melóhelyről még haza lehetett jutni tömegközlekedéssel, de estére már 15-20 cm hó volt lent. És a havazás, hóvihar az egész hétvégén keresztül tartott. Hétfő reggelre ragyogó napsütés, baromi hideg. Reggel csak gyalog lehetett munkába indulni. Nem tudom, hivatalosan hány centi esett, de a Déli pályaudvar körül, Alkotás utca, Krisztinavárosban, és végig a Lágymányosig derékig érő hó alatt volt minden. Ilyent korábban sose láttam, később is csak kint az Alpokban. Kora reggel a város úgy nézett ki, mint Szibéria: Összefüggő, érintetlen, vakítóan csillogó hómező a napsütésben. A falak mellett emberek botorkáltak egymás nyomába lépve, keskeny ösvényeket taposva, mintha fekete hangyák sorjáznának a napsütötte hómezőn. A parkoló autók csak lankás kiemelkedésnek látszottak. Nem volt értelme kiásni őket, maga az aszfalt sem látszott. Járműforgalomnak semmi jele sem volt, a villamos sínjei méteres hó alatt voltak. Teljes csend, csak a hótaposó emberek ropogását hallod. Gyalog mentem munkába, a Déli pályaudvartól egészen végig a Budafoki útig, ahol most a Westel van. Másfél órát tartott. Közben lassan előjöttek a hókotrók. (Kemény volt, mert a munkába el kellett jutni. Pl. Békásmegyerről is csak gyalog lehetett jönni pár órán keresztül. Délfelé már kezdtek járni egyes buszok, villamosok. Az üzletekben viszont nem volt kenyér (ne felejtsük el, ekkor még nem volt vasárnapi nyitva tartás, szombaton délig lehetett friss kenyeret venni, de a járhatatlan utak, utcák miatt nem tudtak kiszállítani a boltba se szombaton, se hétfőn. A Prielle Kornélia utcában (akkor még) volt egy kenyérgyár, oda gyalogoltunk el délután kenyérért. A gyár portáján külön árusítóhelyet nyitottak a hosszú sorban érkező vásárlóknak, mintha ostrom lenne. A Dunántúlon káosz alakult ki, az M7-est lezárták, a rádió óva intett, senki se üljön autóba. De a szél és hófúvás miatt még hétfőn-kedden is állandóan változott a helyzet: kollégáim vonata Székesfehérvár körül elakadt, egy merész Trabantos csapat viszont a régi 7-es úton simán eljutott Siófokra. Huhuhúúú, de régen volt. Akela vita 2012. február 2., 09:20 (CET)

"ahol most a Westel van" ??? :-) Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2012. február 2., 12:17 (CET)
Én csak arra emlékszem, hogy gyerekkorom első felében imádtam szánkózni, aztán 87-től kezdve alig esett a hó… (ez a 87/88-as tél lehetett ezek szerint, amikor már nem esett.) Alensha 2012. február 2., 20:27 (CET)

Nem tudom. Nekem akkor nem tűnt fel, hogy különleges tél lett volna. A KFKI-ban dolgoztam reggel kényelmesen besétáltam (a Disznófőnél lakom). Visszaemlékezve gyerekkoromra (1960 körül), amikor rendszeresen lovas szánnal hordták a postát a vasúttól Mezőkeresztesre ahol laktam és 10-12 kis szánkót is a lovas szán után kötöttünk nem volt meglepő, hogy eset 15-20 centi hó.

Egyébként a 70-es évek végén a 80-as évek elején átlagosan évente 40-50 síelhető havas nap volt a Normafánál. 3 db. sífelvonó is üzemelt és a "Nagy-Normán" este 10-ig volt kivilágítva a pálya! Én arra is emlékszem hogy a Dunán át lehetett menni gyalog a jégen. Ki volt oszlopokkal jelöve az út, és emlékszem, hogy anyám fogta a kezemet és úgy gyalogoltunk át a jégen nem messze a parlamenttől (3 éves lehettem közvetlenül a háború után). --Texaner vita 2012. február 2., 10:00 (CET)

Akkoriban még srác kategóriában voltam és kint laktunk tanyán a határban. Hétfőre hatalmas hó volt. Kocsi vagy lovasszán akkor már nem volt, én meg vagányságból bementem az 5 kilométernyire lévő suliba, persze gyalog, mert a buszok kihaltak. Tanítás persze nem volt, ahogy fűtés se'. Így hazamentem. Addigra édesanyám begyűjtötte a szomszédos bejáró kölyköket, akik elmentek a házunk mellett, úgyhogy voltunk odahaza hatan. (Ma már az egész faluban nincs ennyi fiatal tanyán.) Megkaptuk a hátsó szobát, társasjátékoztunk, tévéztünk, havat lapátoltunk, beleugrottunk fejjel a felpúpozott hókupacba. Ifjúságom talán egyik legjobb hete volt.

Nade, ha nagy hó lesz, akkor azt meg kellene örökíteni. Indítok egy allapot, amelyen (enciklopédikus tartalmú) fényképeket várok egyéb bejegyzésekkel. Hátha összejön újból egy emlékezetes hétvége. Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2012. február 2., 12:17 (CET)

Én csak öt éves voltam akkor, de mesélték később, hogy férfiak csoportjai (köztük volt apám is) lapátokkal járták a falut, és ásták ki az olyan idős néniket, ahol nem volt ember a háznál. Meg állítólag tankkal, vagy valami nagy harckocsiszerűséggel hozták a kenyeret (mert vidéken lakom), de ez már lehet, hogy csak nagyotmondás. Peligro (vita) 2012. február 2., 12:28 (CET)
Mit kerestek az idős nénik a hóban? :-) - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. február 2., 12:28 (CET)
Eltették magukat télire :-) Mármint házastól, ha így érthetőbb. Peligro (vita) 2012. február 2., 12:29 (CET)
"Mit kerestek az idős nénik a hóban?" A férjüket...? Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2012. február 2., 12:39 (CET)
De miért nem a kocsmában? ;) – Winston vita 2012. február 2., 14:09 (CET)
Tank stimmel, a dunántúli falvakba csak a lánctalpasok nyomán haladva jutott be mentő, orvos, élelmiszer-szállító. Akkor még voltak tankok, és létezett az úgynevezett „honvédség” is.(azaz fiatal magyar férfi állampolgárok, sorköteles másfél éves szolgálatban, magyar egyenruhában, fegyverforgatásra kiképezve. Hivatalosan a NATO támadását kellett a testükkel késleltetniük, amíg a szovjetek oda nem érnek, de csöndben készültek a rumunyok „fogadására” is). A „Big Bang”-re való várakozás során az ifjú emberek tömegét reális szükséghelyzetekben (árvíz, hó, termény-betakarítás, Várkonyi-filmfelvétel, díszszemle) is igénybe vették őket. Akela vita 2012. február 2., 16:46 (CET)

Én azon a hétvégén barlangászni voltam. A szabadban aludtunk, mert valaki felfűtötte a Vértes László-barlang melletti kalyibát... Mondhatom, élmény volt.

De ez az „évtized tele” meghatározás kissé túlzásnak tűnik. Nekem erről a kifejezésről az jutna eszembe, hogy az átlaghőmérséklet negatív rekordokat döntött. Vagy az egész téli hómennyiség volt nagyon nagy. Ehhez képest néhány napi erős hidegtől nem lesz évtized tele. Sőt, eddig tíz fok körüli nappali hőmérsékletek voltak januárban is. Vagyis az évtized tele elég enyhe volt. Szerencsére. LADis LA ék.jpgpankuš→ 2012. február 2., 15:56 (CET)

1987. január 17-én vizsgázni kellett mennem kb. a Flórián mellől a Közgázra. Olyan hó volt, hogy nagyon nagy, de a mi még rosszabb volt, hogy kb. mínusz 17 fok volt és metsző szél is fújt. Az 1-es villamos lefagyott a sínre, át kellett gyalogolnunk az Árpád hídon; a velem jövő egyik asszony takarta be a sállal a fülemet, mert már elkezdett fehéredni. Mindezt a Termeléstechnika tantárgyért... --Burumbátor Speakers’ Corner 2012. február 2., 17:06 (CET)

Gondolom nem a villamos fagyott le (életem a legnagyobb hideget Volgográdban éltem át - 42 fok volt - (1965 februárjában), de a villamosok vidáman csilingelve közlekedtek város szerte. Sokkal valószínűbb hogy a hó tömte el a váltót ami persze egyre megy ez szintúgy leállítja a kötött-pályás járműveket. --Texaner vita 2012. február 2., 18:07 (CET)

Én nem tudom, ez miért hír most napok óta, hogy télen hideg szokott lenni. Gyerekkoromban nagyon nem volt ritka a mínusz fok, csak utána jöttek ezek az enyhébb telek, de még a kilencvenes évek végén is volt akkora hóesés, hogy nem kellett suliba menni. Emlékszem, akkor gyalog indultam be a városba, mert nem járt a busz, és útközben találkoztam a tesómmal, aki mondta, hogy náluk suliszünetet rendeltek el, akkor biztos nálunk is, de azért én lementem a Villanyrendőrig, hátha nálunk mégse, ott mondta valaki, hogy az összes suliban ez van. (Ja, amúgy nem iskolába akartam annyira menni, de csak ott lehetett ingyen netezni, otthon még nem volt…) Alensha 2012. február 2., 20:20 (CET)

Tényleg, miért hír, hogy ilyenkor hideg van? „Télen nagyon hideg van, / Nyáron nagyon meleg van…” - mondja a mondóka. Ez lenne a dolgok rendje. A '60-as években, sőt a '70-esekben is kemény telek voltak, Nagyatádon harckocsik szállították az élelmet a lakosoknak (ott (is) katonáskodtam). Nagyon irigyellek, Texaner, mert csodálatos helyen laksz, csak az a meredek Harang-völgy ne lenne! Majdnem legurultunk róla a nejemmel és a lányommal. Aki ott síelni mer, az tud. Vagy nem szoktak ott síelni? A Disznófőnél valamikor valakinek kirakták a fényképét egy táblára. Már nem tudom, hogy kiét. Öregszem… --Ronastudor a sznob 2012. február 3., 13:27 (CET)
Azért hír, mert ez az első keményebb hideg sok hóval 2006. augusztus 20. óta. – Matthew (hűtőszekrényajtó) 2012. február 3., 17:26 (CET)
Ezt a dátumot hogy sikerült kiválasztani? Utoljára augusztus 20-án volt ekkora tél? :D Alensha 2012. február 3., 23:41 (CET)
2006. augusztus 20-án különböző emberek mulasztásai miatt sokan nem informálódtak időben egy készülődő viharról, a szabadtéri rendezvényeket nem fújták le. A vihar ennek köszönhetően több halálos áldozattal járt. Azóta észrevehetően inkább túlzásba visznek minden előrejelzést, csak ne forduljon ez elő megint. – Matthew (hűtőszekrényajtó) 2012. február 4., 07:36 (CET)

Ha már itt fórumoztok a kocsmafalon, legalább ne írjatok apró betűkkel, mert attól nem lesz kevésbé off az egész szakasz, csak még olvashatatlan is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 3., 11:55 (CET)