Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)/Archív25

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

szócikkíró pályázat keresése

Azt szeretném megtudni, hová lett a szócikkíró pályázati kiírás, a múlt héten még mintha láttam volna, közép-európai "együttműködés" vagy ilyesmi volt a téma, május 20. körüli a határidő, létezik még ez a lehetőség?

Köszönettel Erzsi

Létezik hát, május 31-ig lehet még benevezni. ITT van a lapja, ITT tudsz nevezni. – Hollófernyiges vita 2017. május 5., 10:43 (CEST)

Mentorkeresés: Rashid hanif vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Rashid hanif vita 2017. május 9., 09:23 (CEST)

A fő "problémád" az, hogy ugyanazt a reklámlinket akarod benyomni mindenhova, ezt gyorsan felejtsd el, ha itt szócikket akarsz szerkeszteni, és előbb töltsd ki normálisan a fenti három, üresen hagyott helyet. misibacsi*üzenet 2017. május 9., 16:45 (CEST)

Hol vannak a járőrök?

Számos olyan wiki lapot láttam , ami nem volt már ellenőrizve, akár több hét vagy hónap után sem. Köztük van néhány olyan amit én indítottam. Túl kevés a járőr , vagy csak elsiklanak csomó lap mellett?– Naruto logo.svgPeter HUNaz üres postaládám 2017. május 12., 19:50 (CEST)

@Peter HUN: WP:JÜ Itt tudod jelezni, ha kellene valamit ellenőrizni. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. május 12., 19:56 (CEST)

@Peter HUN: De előbb bizonyosodj meg róla, hogy a cikkben lévő fontosabb állítások kellően el vannak látva külső forrásokkal, hogy azok alapján ellenőrizni lehessen azok valódiságát. misibacsi*üzenet 2017. május 13., 06:44 (CEST)

Püspökké szentelés dátuma

Varga László püspöké szentelésének dátuma 2017 május 13.‎91.82.56.125 üzenőlapja  2017. május 14., 16:45 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Így van, a szócikkében is ez szerepel. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. május 14., 17:14 (CEST)

Mentorkeresés: Kovess vita

 • Témáim a Wikipédiában: KÖVESS!
 • Néhány szó a hátteremről: Régóta használom őket, és szeretném dokumentálni, mert másoknak is hasznos lehet.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Törlés, képbeszúrás, hivatkozáshiba

Nem értem, hogy miért törlitek a szócikket. "Kérlek, hagyd abba, nettó reklám, ilyet nem fogadunk el. – Pagony foxhole 2017. május 15., 10:29 (CEST)"

Ezt a szöveget szeretném felrakni, pusztán információközlés, az OTP-s wikipédiáról vettem a sémát, ugyanazt csináltam meg! Az OTP miért nem reklám?


Szócikk első része:

Eredet - Magyarország, Siófok Első részvény - 1998.06.09 (MOL) Kezdeti tőke - 100 000Ft KÖVESS kezdet - 2001.12.12 Aktív évek - 1998.06.09 - Napjainkig Tevékenység - Szolgáltatás Típus - Tőzsdei kereskedésem másolják a követők Elnevezés: KÖVESS! Ötlet - Automatikus Tőzsdei elemző Ötletgazda - Köves Márk Tibor Ötlet kivitelezése - Szombathely Ötlet kivitelezés éve - 2008.10.01 - 2012.05.12. Futamidő - 1-3 év, 1-3 hónap és 1-3 hét Arány - 1:100 Tőke terhelése - Teljes tőkének a 10% mérete a letét Hozam +100% és +150%

Termékek -

www.kovess.hu - (Kivitelezés: 1998.06.09 - 2016.02.15)

www.kovess.net - (Kivitelezés: 2001.12.12 - 2017.01.15)

www.kovess.eu - (Kivitelezés: 2008.10.01 - 2012.07.10)

Technikai adatok -

KOVESS.hu - Napos gyertya alapú és betanított mintafelismerés alapon működik a logika

KOVESS.net - Napos gyertya alapú és több indikátor alapon működik a logika

KOVESS.eu - 1,2,5,10,15,10,60 perc,1 óra,2 óra és 1 napos gyertya alapú és mesterséges intelligencia alapú a logika, aminek köszönhetően önállóan kutatja, memorizálja és teszteli a módszert, ami alapján döntést hoz a rendszer.


Iparág - Pénzügyi Befektetés Terület - Valuta, Deviza és Tőzsde Kiszolgált terület - Európa Tulajdonos - Köves Márk Tibor Székhely - Magyarország, Siófok Tag - 1 Jogok - 1 Alkalmazottak száma - 6 Forma - Elérhető kiemelt ügyfeleim részére, ami egy zárt csoport Bevétel - Brókerházon keresztül bonyolított tőzsdei árfolyam nyereségből származó profit Árbevétel 75,92 milliárd Ft (2016)


Kovess vita 2017. május 20., 20:52 (CEST)

Mentorkeresés: Wikikalappo vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Orosz wikipédiából fordítottam cikket (tű). Két cikkben (tű és nyakkendőtű) - szerintem - egymásnak ellentmondó állítás szerepel. Orosz nyelvet ismerő mentort keresek az ellentmondás feloldására. Wikikalappo vita 2017. május 21., 09:46 (CEST)

Én tudok oroszul, ha gondolod, a vitalapomon segítek. – Burumbátor Súgd ide! 2017. május 21., 09:53 (CEST)

Mentorkeresés: Trianon Múzeum vita

 • Témáim a Wikipédiában: Trianon Múzeum
 • Néhány szó a hátteremről: Trianon Múzeumból munkatársa
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Jó napot!

A Várpalotai Trianon Múzeumból írok! Igazgatói utasításra Dr. Szabó Pál Csaba igazgató úr kérésére szeretnénk, a Trianon Múzeum Wikipédiát frissíteni, újítani mind szövegben mind képekben. Szeretnénk ha lenne rá mód, hogy a Trianon Múzeum honlapján található szövegek kerüljenek ide is. Ha szükséges írásos engedélyt is tudunk küldeni a módosítás engedélyeztetéséről. Köszönöm.

Trianon Múzeum vita 2017. május 22., 15:32 (CEST)

Privát Wikilap egy személynek vagy csoportnak létezhet e és ha igen hogyan érdemes neki esni?

Tisztelt Mindenki,

Arra gondoltam néhány barátommal csinálok egy saját wiki oldalt itt a wikipédián és ezzel egy magán tudástárat. Van erre lehetőség, hogy egy wiki laphoz csak bizonyos emberek férjenek hozzá? Kérek szépen ebben segítséget! Köszönettel! :@Zoyi81:

Tisztelt Zoyi81! Nincs. A Wikipédia lényege, hogy szabad enciklopédia. – Pagony foxhole 2017. május 26., 14:08 (CEST)

@Zoyi81: A Wikipédia szabad és nyílt tartalmú enciklopédia, így itt nincsenek zárt lapok, viszont a Wikipédiát működtető MediaWiki szoftver is szabad és nyílt forráskódú program, így annak nincs akadálya, hogy létrehozz egy magán tudástárat máshol, a Wikipédiához hasonló felülettel. A legegyszerűbb megoldás, ha a saját számítógépedre telepíted, de ekkor nyilván csak azon, esetleg az otthoni hálózat többi gépén érheted el, hacsak nincs saját webszervered a pincében (útmutató itt). Ha több helyről is el akarjátok érni, akkor egy tárhelyszolgáltatóra kell találni (egy Google-keresés több ingyenes opciót is kidob), itt arra figyeljetek, hogy szükségetek lesz PHP-ra és MySQL-re (az első néhány találatot végignézve ez azért nem lesz gond). Ha bármiben segítségre van szükséged, nyugodtan keress a vitalapomon. – Tacsipacsi vita 2017. május 26., 15:41 (CEST)

Mentorkeresés: Meszaros Miklos vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Vagyok olyan idióta, hogy wikipedia fordítóprogramjával fordítok. Ez a program meggyilkol és infarktusban fogok meghalni egy éven belül. Először is egy idő után gondol egyet és nem írja sorban a betűket, vagyis oda írja, ahova neki tetszik. Mikor vissza akarom állítani, akkor a magyar fordítást törli és az angol szöveggel helyettesíti, eltörölve munkámat a föld színéről. Nagyon kiábrándító és komolyan gondolkodom azon, hogy leba...m a fordítást. – Meszaros Miklos vita 2017. június 3., 23:33 (CEST) Meszaros Miklos vita 2017. június 3., 23:33 (CEST)

Először is: lazíts egy kicsit. Nem kell ezt a fordítóprogramot ilyen halálosan komolyan venni. Nagyjából arra való, hogy összeszedi a szavakat a szótárból, és elkészíti a belső linkeket. Rosszul, hibásan fordít, ez első látásra látszik. Nem arra való, hogy egyből jó legyen a szöveg, tehát gépi fordítás közben ne görcsölj rajta, hogy egy vagy két betűt vagy szót ki akarj javítani, mert az nem megy, nem erre van kitalálva. A fordítás mentésének erősen ajánlott saját allapot megadni, és amikor "kész" a gépi fordítás, akkor a saját lapodon nyugodtan javíthatod, csiszolhatod, ameddig tetszik és jó nem lesz a szöveg. Az igazi fordítás akkor kezdődik.

Egyébként erről semmit nem tudtunk meg:

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:

misibacsi*üzenet 2017. június 4., 07:38 (CEST)

Köszönöm vigasztaló szavait. Tisztában vagyok, hogy ez a program nem tökéletes, nem is azzal van a gondom, hanem hogy helyettem szerkeszt. Azelőtt Wordben fordítottam és beraktam a Wikire a dolgokat, de ez nem ésszerű a hivatkozások miatt, amiket beszúrni ugyan lehet, de sokszor ugyanazt a hivatkozást más számmal jelöli és a hivatkozáslista hosszabbra nyúlik mint maga a szöveg. Azután úgy oldottam meg, hogy csak pár szót fordítottam egy-egy fejezetből, ahol a hivatkozás volt, a többit pedig mint javítást beraktam, de ezt most nem engedi a program. Szóval csapdába estem. Magamról nem akartam írni a Wikin. Nem olyan országban élek, ahol a nézetnyilvánítás elfogadott. Fasiszta Szlovákia. Jobb ha nem tudják meg ki vagyok. – Meszaros Miklos vita 2017. június 4., 11:28 (CEST)

Mentorkeresés: Sajt062000

 • Témáim a Wikipédiában: Életrajzi és település szócikkek
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Település angol szocikket szeretnek leforditani, viszont egyre tobb problemaba futok. Nem ez az elso eset hogy teljesen uj szocikket hozok letre, viszon most valahogy semmi nem akar összejönni. Ezek lennenek a problemaim: -a telepules nepessege nem jelen meg az infoboxban, hiaba irtam be a forrasszövegbe -nem tudom, hogy tudnek pushpin terkepet kesziteni -a varos pecsetjet es zaszlajat az angol oldalrol bemasoltam, es tokeletesen ott volt, viszont egy ket szerkesztes utan eltunt, habar nem csinaltam vele semmit...

elore is koszonom a segitseget Sajt062000 vita 2017. június 5., 14:39 (CEST)

@Sajt062000:
 • A népesség nem a forrásszövegből jelenik meg, hanem a Wikidatából, automatikusan – miután összekapcsoltad a cikket a Wikidata-elemmel (ezt csak a valódi szócikknél szabad, szerkesztői allapoknál, mint ez, nem). Tehát nyugi, most még nem látszik, de a rendes cikkben meg fog jelenni.
 • Milyen pushpin térképet szeretnél készíteni? Már most is látható a település elhelyezkedése Kanadában (az infobox végén).
 • A pecsét és zászló nem tudom, miért látszott – elvileg egyáltalán nem szabadott volna itt látszaniuk, mivel azok nem a Commonsba, hanem az angol Wikipédiára vannak feltöltve, mégpedig okkal: a kanadai szerzői jog szerint az alkotójuk halála után 50 évig védi őket a szerzői jog, ezalatt az angol Wikipédián használhatók a fair use alapján, a magyar Wikipédián viszont csak a jogtulajdonos írásos engedélyével (ez vagy az alkotó, vagy az önkormányzat; ha tudsz engedélyt szerezni, az jó, de nekem biztos nem lenne kedvem kanadai önkormányzattal levelezni).
– Tacsipacsi vita 2017. június 5., 16:53 (CEST)
@Tacsipacsi:

Köszönöm a segítséget Tacsipacsi, a pushpin térképpel kapcsolatban: olyan térképet szeretnék amely az eredeti angol nyelvű lapon van, nem tudom hogy ez megoldható -e.

Sajt062000 vita 2017. június 5., 22:53(CEST)

@Sajt062000: Elvi akadálya nincs (akár a domborzati térképre, akár a két egymás alatti térképre gondoltál), de az infobox jelen állapotában nem tud többet nyújtani. – Tacsipacsi vita 2017. június 5., 23:16 (CEST)

Mentorkeresés: ~~Hogyan rakhatok kepet a cikkemhez?~

 • Témáim a Wikipédiában: egy romaniai koltorol irtam, roman nyelvbol magyarra forditas: Sorin Titel
 • Néhány szó a hátteremről: elsoeves egyetemista vagyok, ujsagirason, Romaniaban. Egyetemi hazikent kaptuk, hogy egy wikipedia oldalt szerkesszunk.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Nem tudok kepet berakni a cikkembe, ezen belul nem tudom, hogy lehetne esztetikusabb a wiki oldalam...szerkeszteni szeretnem a tartalomjegyzekemet is.

Vass Réka-Erzsébet vita 2017. június 5., 19:47 (CEST)

Először is megpróbáltam rendet rakni: a szócikk-kezdemény most Sorin Titel címen található, az átnevezések után maradt lapokat (Szerkesztő:Vass Reka, Wikipédia:Sorin Titel, Wikipédia-vita:Sorin Titel) pedig törlésre jelöltem.
Ahhoz, hogy be tudj rakni egy képet a szócikkbe, a képet fel kell tölteni – vagy a Wikimédia Commonsba a c:Special:UploadWizard lapon, vagy a magyar Wikipédiára a Speciális:Feltöltés lapon (utóbbi csak kivételes esetben ajánlott). Ha a román szócikkben szereplő képet szeretnéd beilleszteni, legegyszerűbb, ha a leírólapján található „Copiați la Commons cu ajutorul lui CommonsHelper” linkre kattintva viszed át a Commonsba. (Én nem tudok románul, úgyhogy inkább nem próbálkoznék vele.) A képet ezután egyszerűen a fájlnevet hivatkozásként beírva tudod beilleszteni (pl. [[Fájl:Sorin Titel.jpg]]), a román cikkben is látható, keretezett és jobbra lebegtetett formátumhoz a bélyegkép vagy thumb paraméter használandó: [[Fájl:Sorin Titel.jpg|bélyegkép]].
A cikken mindjárt szépítek egy kicsit, azt nem nagyon tudom elmagyarázni.
A tartalomjegyzéket nem lehet kézzel szerkeszteni, az automatikusan jön létre a fejezetcímekből (== Fejezet ==, === Alfejezet ===, ==== Al-alfejezet ==== stb.). – Tacsipacsi vita 2017. június 5., 20:32 (CEST)

Mentorkeresés: Makkzs vita

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 10., 12:26 (CEST)
 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Egyetlen problémám van jelenleg: valaki kétszer töltötte fel ugyanazt a képet Cser Krisztián - jellemzően - általam szerkesztett oldalára, és a művészt zavarja, hogy a kép duplán szerepel. Nem jöttem rá, hogy a másodikat miként lehetne törölni. Nagyon örülnénk, ha valaki ezt vagy megmondaná, vagy egyszerűen letörölné a másodikat. Köszönettel Makk Zsuzsanna Makkzs vita 2017. június 10., 11:54 (CEST)

Egyszer lett feltöltve, csak a Wikidatáról automatikusan betöltődik az infoboxba, és pluszban be lett illesztve a szócikkbe is. Töröltem a szócikkből, most csak egyszer látszik. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 10., 12:26 (CEST)

Újra létrehozott, egyszer már törölt lap esetén a teendő

Sziasztok!

Mi történik olyankor, ha egy lap törölve lett (nevezetesség hiánya miatt / vélhetően öncikk), majd pár hónapra rá újra létrejött a cikk az előző helyén? A K. Toók László cikkről volna szó. Ilyenkor új törlési megbeszélés indul, vagy pedig egyből törlés?

Argathron vita

Mivel még mindig nincs független forrás, mely alátámasztaná a nevezetességét, az előző két TMB törlési indoka most is fennáll, ezért azonnali eljárásban töröltem. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. június 15., 14:50 (CEST)

Segítségkérés

Szerkesztő:Laird42 kér segítséget kezdőként az általa írt életrajzi szócikkhez, aminek a vázlata a Szerkesztő:Laird42/próbalap lapon van. A formázást átírtam, de a többiben segítsetek neki. – b_jonas 2017. június 19., 09:11 (CEST)

Mentorkeresés: Carlapati vita

 • Témáim a Wikipédiában: Filmek, sorozatok, szinészek
 • Néhány szó a hátteremről : szeretem a történelmet, filmet, mások életrajzát.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Hogy lehet képet berakni ? Táblázatot csinálni ?

Carlapati vita 2017. június 23., 14:44 (CEST)

Mentorkeresés: Kokakornel vitajózsi

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Kokakornel vita 2017. június 25., 14:23 (CEST)

Tambo, mentorom szabadságon. Az „Osho” szócikk átfogalmazásába kezdtem.

Védelmet kérek gyors törlés ellen. Az elfogult szövegeket próbálom megfelelő hivatkozásokkal helyettesíteni.Partmoso vita 2017. június 28., 17:21 (CEST)

"gyors törlés elleni védelem": a cikk legelejére helyezz el egy {{tataroz}} sablont! misibacsi*üzenet 2017. június 28., 17:30 (CEST)

Mentorkeresés: Abusiness Kreatív vita

 • Témáim a Wikipédiában: Az első témám Dr. Csernavölgyi István a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója
 • Néhány szó a hátteremről: kezdő wikipádiás vagyok, szeretnék több személyt felvinni.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Pár héttel ezelőtt felvittem a cikket és még mindig csak próbalapon szerepel. Mit kell tennem, hogy kikerüljön a lap? https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Abusiness_Kreat%C3%ADv/pr%C3%B3balap

Válaszod előre is köszönöm, Nyári Attila

Abusiness Kreatív vita 2017. július 11., 08:17 (CEST)

Üdv! Átneveztem, ezzel kikerült a fő névtérbe. Esetleges megjegyzéseimet majd a vitalapodra írom. Kérlek, figyeld a cikket, valamint a laptörténetét, mert a javításokból lehet a legjobban tanulni. – Vépi vita 2017. július 11., 15:43 (CEST)

Új szócikket írnék

Édesapámról, de olyan nevű több is van már a Wikipédián. Hogyan kezdjek hozzá? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Guzsuka (vitalap | szerkesztései)

A neve után zárójelben odaírhatod megkülönböztetésként pl. a foglalkozását. – Vépi vita 2017. július 11., 17:49 (CEST)

Azért mielőtt sok munkát belefektetnél, olvasd el ezt. – Hollófernyiges vita 2017. július 12., 08:06 (CEST)

Ellenőrzés szokásos időtartama

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaR4b6it vita 2017. július 16., 09:57 (CEST)

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi a normális időintervallum, amíg az arra jogosultak ellenőrzik a szerkesztést. Vannak több mint egyhetes szerkesztéseim, lehet, hogy teljesen rendben van, hogy még nem ellenőrizte senki, csak szeretném tudni, mi a szokás. Előre is köszönöm. R4b6it vita 2017. július 11., 15:12 (CEST)

Szia, pillanatnyilag a legrégebbi, ellenőrzésre váró javítás 28 napos. De nem olyan rég még több hónap volt az átfutási idő. – Vépi vita 2017. július 11., 15:37 (CEST)

Köszönöm szépen! R4b6it vita 2017. július 11., 15:58 (CEST)

Mentorkeresés: Annamanna orsos vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Annamanna orsos vita 2017. július 23., 02:02 (CEST) Sziasztok! Segítségre lenne szükségem.Nem vagyok jártas a wikipédia kezelésében.Orsós Annamanna néven vagyok fenn a wikipédián.Sokáig kaptam segítséget a kedves Pataki Márta wikipédia járőrtől.Mostanában nem tudok kapcsoltba lépni vele.Ő gondozta eddig az oldalamat.Párnapja vettem észre hogy Pallerti hetekkel ezelőtt törölte a Refugee Life- Menekűlt élet c.feltöltött képet és a kinagyított részletetit valamint az ahhoz tartozó kép leírásomat.Írásban kértem indojolja meg, de eddig még nem kaptam választ.Kérek valakit segítsen megfejteni mi volt az oka a törlésnek, és lesz e módom vissza tetetni azt a képet? Segítséget kérnék annak a képnek valamint még pár újabb képem feltöltéséhez.Köszönettel.Anna

Ezekre csak @Pallerti: szerkesztő tudna válaszolni. misibacsi*üzenet 2017. július 23., 07:51 (CEST)

@Annamanna orsos: ITT kérték tőled, hogy adj engedélyt a képek használatára, még a teljes beküldendő levél szövegét is előkészítették. Ilyenkor 30 napod van az engedély beküldésére, de a leveled az OTRS-be a mai napig nem érkezett be, ezért kerültek törlésre a képek.
Ha beküldöd a levelet, akkor kérheted az adminisztrátoroktól a képek visszaállítását. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 23., 13:38 (CEST)
@Annamanna orsos: Megjött az engedély, látom a rendszerben (ticket:2017072310006077). Egy admin majd visszaállítja a képeket, és akkor rátesszük az engedélyed azonosítóját. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 23., 14:35 (CEST)

Mentorkeresés: Simonadri vita

 • Témáim a Wikipédiában: Simon Adri Wikipedia-oldala
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: nem tudom a képes dobozban levő dolgokat - főleg magát a képet - variálni. (A Személy infoboxnál elakadtam.)

Simonadri vita 2017. július 27., 20:24 (CEST)

Kedves Segítők! A képemet szeretném megváltoztatni a Wikipedia-oldalamon. De nem tudom. Kérem, segítsenek. Köszönettel, Simon Adri

Kedves @Simonadri:! Eddig valóban nem volt egyértelmű a képes doboz (a „Személy infobox”) szerkesztése a szócikkedben. Ennek az volt az oka, hogy a különféle nyelvű Wikipédiák közös háttértárából, az úgynevezett Wikidatából érkeznek ide az adatok, amelyeket a Wikidatában lehet szerkeszteni, nem itt. Most azonban a rólad szóló szócikkben beírtam a „Személy infobox” paramétereit, így itt is tudod szerkeszteni az adatokat. Kérlek, az itteni rend kedvéért majd adj meg forrásokat is az újabb infoboxbeli és a szövegbeli adatokhoz (úgy könnyebben megy az ellenőrzés is).

A képekről: azt tudnod kell, hogy egyszerűen képet az otthoni gépedről nem tudsz ide beszúrni. Először a képet fel kell töltened egy közös helyre, ahol a különféle Wikipédiák tárolják azokat a képeket, amiket aztán fel is használnak a szócikkekben: ez a közös hely a Commons. Azonban nem akármilyen képet lehet feltölteni a Commonsba. És itt jön el az a pillanat, amikor én már nem igazán fogok tudni neked segíteni, mert a képek feltöltésével kapcsolatban nem ismerek minden részletet. Bővebben a Wikipédia:Képek helyen tudsz erről olvasni, de feltehetően hamarabb és a kérdéseidre szabottan fogja tudni neked elmagyarázni a képfeltöltéssel kapcsolatos teendőidet egy hozzáértő szerkesztő (pl. @EniPort, Pallerti, Rlevente:). --Sphenodon vita 2017. július 28., 22:16 (CEST)

Hétfőn tudok segíteni, akkor szívesen (addig úton vagyok, szakadozó mobilnettel, ne haragudj). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 29., 00:21 (CEST)

Mentorkeresés: Cskari65 vita

 • Témáim a Wikipédiában: Orosz Andrea (úszó)
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

elkészítettem a szöveget a próbalapon, kiakartam élesíteni, de már látom, hogy kint van, hogy Cskari65 próbalap. Mi a gond? Cskari65 vita 2017. július 29., 09:47 (CEST)

Mentorkeresés: Zsoozsy vita

 • Témáim a Wikipédiában: főleg fordítások
 • Néhány szó a hátteremről: sok nyelvet tanultam, és néha kiakadok azon, hogy valaminek nincs egyáltalán wikije vagy netán csak adott nyelven hiányzik valami.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: mindig mindent elfelejtek, pl. itt is mit hogyan, ezért vszeg praktikusabb (időtakarékosabb) lenne egy konkrét emberhez fordulni a hogyan pánikjaimhoz, mint mindig újra megkeresni magamtól.

Zsoozsy 2017. július 29., 19:16 (CEST)

Megvásárolt kép feltöltése szócikkhez

Sziasztok! Egy új szócikkhez szeretnék portrét feltölteni (életrajz lesz). Ha a fotóalany anno megvásárolta a portrét a fotóstól (ezzel a közlés jogát/szerzői jogokat is, gondolom), akkor kinek kell engedélyt kérni a wikipédián való publikálásra, a készítőnek vagy aki megvette a képet? Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!– Superblue77 vita 2017. augusztus 1., 15:06 (CEST)

Sajnos ez így kevés. Gondolom, vásárolt egy példányt a fényképből. Ezzel nem vásárolta meg automatikusan a továbbértékesítés jogát. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 15:39 (CEST)

Látni/tudni kéne, hogy mit vett meg, mi van a szerődésében. Ha csak a szabad felhasználás jogát, akkor az a Wikipédián nem elég, mert az itteni megjelenéssel együtt elvárás, hogy a feltöltő szabad licenc alá is helyezze a képet, amiről felhasználóként nem nyilatkozhat. Ha a fotós az adásvételkor úgy nyilatkozott, hogy átadja a szerzői jogokat is, akkor viszont nyilatkozhat a vevő/megrendelő a szabad licenc alá helyezésről. Elvileg ez simán elképzelhető egy megrendelésre készült portré esetén, csak a felek tudják miben állapodtak meg.
Az engedély szövegében az aláírónak nyilatkoznia kell, hogy birtokában van a szerzői jogoknak (mintaszöveg ITT).
Ilyen kérdéseket egyébként érdemesebb az OTRS-üzenőfalon felvetni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 1., 18:09 (CEST)

Mentorkeresés: Mrtejfog vita

Sziasztok!

Nemrégen regisztráltam és a próbalapomon létrehoztam az első bejegyzésemet Csíki András költő-ről.

Ezután létrehoztam a lapot, de a tetjén mindig a szerkesztői nevemet és azt, hogy próbalap írja ki.

Ezt hogyan tudom eltüntetni és véglegesen létreozni a wikipédia oldalt Csíki Andrásról?

Köszönettel,

Mrtejfog

@Mrtejfog: a lap tetején (a keresőmező mellett) van egy „Több ▼” feliratú menü, abban találod az átnevezést. Arra figyelj, hogy ne csak a „Mrtejfog/próbalap” szöveget írd át a cikk címére, hanem előtte a legördülő menüből is válaszd ki a (Fő)-t. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 5., 15:10 (CEST)

De előtte nézz meg néhány életrajzot a Wikipédiában, mert vannak szabályok (formai követelmények is), amelyeket be kell tartani. Wikizoli vita 2017. augusztus 5., 15:24 (CEST)

Mentorkeresés: Lorena Isabella

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Lorena Isabella 2017. augusztus 3., 22:21 (CEST) Szeretnék egy szerkesztőt kérni sajnos nincs időm át nézni a szerkesztési lehetőségeket... Köszönöm

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Galyas (vitalap | szerkesztései) 2017. augusztus 3., 22:21‎

Sajnos, a Wikipédiához sincs királyi út! Ha nincs időd átnézni a szabályokat, akkor inkább hagyd abba. Vannak segítőkész emberek, de arra nekik sincs idejük, hogy helyetted dolgozzanak. Wikizoli vita 2017. augusztus 5., 15:27 (CEST)

Mentorkeresés: Zsomborfeher vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Zsomborfeher vita 2017. augusztus 12., 01:49 (CEST)

@Zsomborfeher:: Ez a fenti három sor azért van ott, hogy oda írd be a megfelelő információkat, hogy a megfelelő segítséget meg tudjuk adni. Ha csak kipróbáltad a szerkesztést, arra van külön ez az oldal, oda mindenfélét be lehet írni: WP:HOMOK. misibacsi*üzenet 2017. augusztus 12., 09:37 (CEST)

Milyen időintervallumban ellenőrzik a cikkeket?

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 19., 13:20 (CEST)

Két hete módosítottam egy cikket a wikipédiában: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91v%C3%A1rosi_Nagycirkusz

És még mindig ellenőrzésre vár. Mikor fog ellenőrzésre kerülni?

Nagyon szépen köszönöm! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Pusztai.dani.uj (vitalap | szerkesztései) 2017. augusztus 14., 16:34‎ (CEST)

@Pusztai.dani.uj: Sajnos elég nagy a lemaradás – közel két hónapja is vár szócikk ellenőrzésre. Ha zavar, hogy ellenőrizetlen a szerkesztésed, írhatsz az ellenőrzéseket végző járőrök üzenőfalára, ahol valószínűleg pár órán belül észreveszi valaki a kérésedet és ellenőrzötté teszi a szócikket. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 14., 18:22 (CEST)
@Pusztai.dani.uj: Ellenőriztem. Legközelebb a Járőrök üzenőfalán kérd, ha soron kívüli ellenőrzést szeretnél. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 19., 13:20 (CEST)

Mentorkeresés: GIMEX-Hidraulika Kft. vita

 • Témáim a Wikipédiában: GIMEX-Hidraulika Kft.
 • Néhány szó a hátteremről: Cégem wikipedia oldalát szerkesztem
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Túl sok változtatást hajtottam végre egy időben, melyek még nem kerültek jóváhagyásra. Mit tegyek?

GIMEX-Hidraulika Kft. vita 2017. augusztus 15., 15:29 (CEST)

Arany János Balladái Zichy Mihály rajzaival, Wikiforrásra?

Zichy-arany-cropped-p012.jpg

Feltöltöttem ezt a könyvet szkennelve a commons:Category:Illustrations to János Arany's ballads by Mihály Zichy kategóriába. Érdemes-e a wikiforráson lapokat létrehozni rá, hogy könnyen megtalálható, lapozható és letölthető legyen? Vedd észre, hogy ez egy kalligrafikus és illusztrált könyv, ezért (az előszó kivételével) a teljes szkennelt oldalképek hasznosak, nem érdemes csak szöveges átiratot közölni. Lásd még s:Szerző:Arany János.

Cross-postoltam a Wikiforrás kocsmafalról, mert azt hiszem, azt kevesen nézik, és azért ide, mert a Wikiforrások szerkesztésében kezdő vagyok. – B jonas (vita) 2017. augusztus 18., 18:38 (CEST)

Szerintem igen: szabad és értékes forrásmű. Korábban láttam más nyelvű Wikiforrásokról bemutatót, hogy a képet és a leiratot egymás mellett lehetett nézni valamilyen eszközzel. Ilyen esetekre hasznos lehet, de fejből már nem emlékszem, milyen eszköz volt, vagy hogyan működött, és nem vagyok igazán járatos a Wikiforrásban sem. Ha szükséges, megpróbálok utánanézni. Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 20., 00:56 (CEST)

Én is próbáltam utánaolvasni. Eddig azt láttam, hogy az irányelv szerint a Wikiforrásokra több oldalas szkennelt dokumentum képét djvu formátumban kell felrakni. A Wikiforrás ezeket valahogy értelmesen kezeli. Csakhogy ez mind arra az esetre vonatkozik, amikor a szkennelt kép nem a végső cél, hanem csak közbülső termék arra, hogy átírt szöveggé és kivágott képekké alakítsd át, illetve az ellenőrzést szolgálja, ha az átírás már megtörtént. Csakhogy itt nem erről van szó: még ha szöveges átiratot készítenék is, nem az a cél. Jó lenne példákat találni hasonló csupa-grafika könyvre, amit már fölraktak a Wikiforrásra, de ilyet eddig nem láttam. (Persze minden nyelvű Sikiforrás különböző irányelveket fogadhat el, de a magyar wikiforrás elég kicsi, ezért ott lehet, hogy nincs kialakult gyakorlat.)
A másik lehetőség, hogy a Wikiforrásra nem rakok semmit, hanem valahogy a Commonson teszem navigálhatóvá a könyvet, de ilyesmire sem láttam jó példát.
Mindenesetre köszönöm a megerősítést, @Samat:.
b_jonas 2017. augusztus 20., 02:50 (CEST)
Ha a Commonsra szeretnéd feltölteni, akkor is praktikus DjVu-t használni, hiszen az sok oldalt tud tárolni, a Commonson kiválóan lehet navigálni benne (olvasóprogram viszont valószínűleg az olvasók többségének nincs hozzá, ebből a szempontból jobb a PDF, bár az meg valószínűleg nagyobb fájlméretet eredményez, és egyébként is fúj, kereskedelmi :-)). – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 20., 21:27 (CEST)

Beállítások

 1. Hol lehet a beállításokban módosítani, hogy a képre kattintva a MediaViewer jelenjen meg, vagy a Commons leírólapjára ékezzek?
 2. Hol lehet azt beállítani, hogy a Más nyelveken bal oldali menüben milyen nyelvek jelenjenek (pontosabban ne jelenjenek) meg? (A fordítási eszköz teszi oda a szürke linkeket, hogy „Oldal fordítása X nyelvre”, de igencsak felszaporodtak).

Köszi: Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 20., 01:02 (CEST)

1. A beállításokban a „Lapok megjelenítése” („Appearance”) fülön a „Képnézegető engedélyezése” („Enable Media Viewer”) checkbox szabályozza ezt. Ha be van kapcsolva, akkor a Media Viewer jelenik meg. Ha nem, akkor a kép leírója azon a wikin, amin nézted a képet. A commonsra innen a „megtekintés itt: wikimédia commons” („view on wikimedia commons”) füllel juthatsz el, ezt a fület ott találod, ahol a közönséges oldalakon a „szerkesztés” („edit”) fület. – b_jonas 2017. augusztus 20., 02:40 (CEST)

Köszönöm, sikerült. Jó helyen kerestem, csak nem voltam elég figyelmes. Jól elbújik az oldalon. Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 21., 00:09 (CEST)

2. A normál (kék) linkek pontosan kilencen vannak, ez alól egyetlen kivétel, ha összesen nincs kilenc. Ezek tanulásos alapon jelennek meg: kiindulnak a földrajzi területen gyakori nyelvekből és a Bábel-sablonokból, majd azt nézi, hogy mire kattintasz. A Tartalomfordító szürke linkjei (ha jól értem) azokhoz a nyelvekhez jelennek meg, amiken be van kapcsolva az eszköz. Tehát ha soha nem akarsz magyarról katalánra fordítani, akkor a katalán Wikipédián kell kikapcsolnod a béta funkciót, és onnantól a magyaron nem fog megjelenni. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 20., 22:14 (CEST)

A francia wikin kikapcsoltam, de továbbra is megjelenik a szürke nyelvi link. A lengyel wikin nem is volt bekapcsolva, így ott nem is tudtam kikapcsolni. Mindkét link továbbra is ott van az olyan szócikkeknél, ahol nincs még meg ez a két nyelvi változat. Esetleg más ötlet? :) Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 21., 00:09 (CEST)
Egyébként nem más wikiken kapcsoltam be a bétafunkciót (szerintem máshol nem is kapcsoltam be vagy használtam), hanem a huwikin belül használtam az eszközt. Akkor jelentek meg a linkek, amikor egyszer (többször) teszteltem az eszközt kíváncsiságból. Ezt viszont megjegyezte, és nem tudom, hogyan lehet elfelejtetni vele. Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 21., 00:14 (CEST)
Most én is bekapcsoltam (eddig csak a dokumentációt tanulmányoztam), és rögtön gyanús lett a feröeri. :-) A kódból az látszik, hogy felhasználja az aktuális wikin beállított felületnyelvet, a böngésző által preferáltnak jelölt nyelveket, valamint a legutóbb használt nyelveket. Utóbbit a UniversalLanguageSelector szolgáltatja, így akkor is kerülnek ide nyelvek, ha a kompakt linkek listájából választasz ki egyet, vagy esetleg arra vetemedsz, hogy a magyar Wikipédia felületnyelvét átállítsd valami másra. A legutóbbi nyelveknél is kilenc a határ, ezeket a helyi tárolóban tartja (localStorage), de hogy azt hogy kell törölni… Ha megmondod, milyen böngészőt használsz, megpróbálhatok utánanézni, de nincs kedvem négy böngészőhöz kikeresni, hogy aztán háromra ne legyen szükség. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 21., 00:59 (CEST)

Lapmentés

Elnézést, én csak azt szeretném tudni hogy hogyan lehet a lapot elmenteni?

A 'Változtatások közzététele' gombbal a szerkesztőablak alján, ahogyan itt is csináltad.– Hollófernyiges vita 2017. augusztus 23., 08:11 (CEST)

Mentorkeresés: langelaszlo

 • Témáim a Wikipédiában: Dianetika, Szcientológia, viza-halászat, helytörténeti cikkek.
 • Néhány szó a hátteremről: A Szcn egyház munkatársa vagyok, ezért értek ehhez jobban.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Sziasztok! Teljesen új vagyok itt, néhány kisebb változtatást tettem eddig. Ismerkedek a wiki szerkesztési felületével. Szóval ha butaságot kérdezek, bocsássátok meg. Van egy alap problémám, amiben kérek segítséget. Én azt szeretném, hogy az egyházammal kapcsolatos szócikkek is ugyanolyan semlegesek lennének, mint a többi egyházé. Ami történik: sok éve probléma ez, hogy valakik átírják negatívra a szócikkeket. Oké, ez úgy van önigazolva, ezt hallottam korábban, hogy helyet kell adni a kritikáknak is, ne legyen túl egyoldalú stb. De nézzük csak. Megnézek egyéb kis- és nagyegyházak szócikkeit, akiknek szintén vannak ellenzőik, ellen-fórumaik, szóval hasonló cipőben járnak. Pl. Jehova tanúi, Krisna tudatúak, Hit-gyülekezete, stb. Ezen cikkek teljesen semlegesek, sőt mi több, pozitívak, nincsenek telerakva kritikus megjegyzésekkel, negatívumokkal, stb. Ez számomra igazságtalan. Miért van ez? Ki "haragszik" ránk és miért? Szeretném megérteni, és teljesen kezelni, hogy a mi egyházunkkal kapcsolatos cikkek is ugyanolyan semlegesek legyenek, mint a többi kisegyházé. Szerintem ez nem nagy kérés. Sok éve próbáljuk, most próbálok végére járni a dolognak. Mi egy cseppel sem vagyunk "rosszabbak" náluk, sőt. Nagyon sok elégedett hívőnk van, sok társadalmi reform programban segítünk. Ha bárki azt gondolja, hogy "rosszak" vagyunk, szívesen adok tájékoztatást rólunk, linkeket a tevékenységeinkről. Szóval ha valaki tudna abban segíteni, hogy ezt hogyan tudnám kezelni, azt nagyon megköszönném. Mindenkinek nagyon jó munkát kívánok, szuper a Wikipedia! :) langelaszlo 2017. szeptember 8., 21:36 (CEST)

Tényi István filmrendező

Tényi István filmrendező 1979-ben végzett a Szinház és Filmmüvészeti Főiskolán, ha a névsorban a nevére kattintunk Tényi István nevű sorozatfeljelentő életrajza jelenik meg. Ugyanez történik, ha a 2002-ben kapott Balázs Béla dijasok névsorán kattintunk a rendező nevére. Valamint sem a Magyar filmrendezők névsorban, sem a Balázs Béla díjasok összesített felsorolásában nem jelenik meg a neve – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 217.144.52.214 (vitalap | szerkesztései) 2017. szeptember 22., 11:49‎ (CEST)

Mentorkeresés: Simó Endre vita

 • Témáim a Wikipédiában: Simó Gyula
 • Néhány szó a hátteremről: Lásd szerkesztői bemutatkozásomat!
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Simó Gyula szócikkéhez fotót szeretnék biggyeszteni, de nem tudom, hogyan kell. A WikimediaCommonsba feltöltöttem egyet. Hogyan vigyem át a jelzett cikkbe? Előre is kösz' a segítséget!

Simó Endre

Simó Endre vita 2017. szeptember 22., 16:44 (CEST)

Beraktam. – Hollófernyiges vita 2017. szeptember 25., 14:55 (CEST)