Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)/Archív25

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

szócikkíró pályázat keresése

Azt szeretném megtudni, hová lett a szócikkíró pályázati kiírás, a múlt héten még mintha láttam volna, közép-európai "együttműködés" vagy ilyesmi volt a téma, május 20. körüli a határidő, létezik még ez a lehetőség?

Köszönettel Erzsi

Létezik hát, május 31-ig lehet még benevezni. ITT van a lapja, ITT tudsz nevezni. – Hollófernyiges vita 2017. május 5., 10:43 (CEST)

Mentorkeresés: Rashid hanif vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Rashid hanif vita 2017. május 9., 09:23 (CEST)

A fő "problémád" az, hogy ugyanazt a reklámlinket akarod benyomni mindenhova, ezt gyorsan felejtsd el, ha itt szócikket akarsz szerkeszteni, és előbb töltsd ki normálisan a fenti három, üresen hagyott helyet. misibacsi*üzenet 2017. május 9., 16:45 (CEST)

Hol vannak a járőrök?

Számos olyan wiki lapot láttam , ami nem volt már ellenőrizve, akár több hét vagy hónap után sem. Köztük van néhány olyan amit én indítottam. Túl kevés a járőr , vagy csak elsiklanak csomó lap mellett?– Naruto logo.svgPeter HUNaz üres postaládám 2017. május 12., 19:50 (CEST)

@Peter HUN: WP:JÜ Itt tudod jelezni, ha kellene valamit ellenőrizni. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. május 12., 19:56 (CEST)

@Peter HUN: De előbb bizonyosodj meg róla, hogy a cikkben lévő fontosabb állítások kellően el vannak látva külső forrásokkal, hogy azok alapján ellenőrizni lehessen azok valódiságát. misibacsi*üzenet 2017. május 13., 06:44 (CEST)

Püspökké szentelés dátuma

Varga László püspöké szentelésének dátuma 2017 május 13.‎91.82.56.125 üzenőlapja  2017. május 14., 16:45 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Így van, a szócikkében is ez szerepel. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. május 14., 17:14 (CEST)

Mentorkeresés: Kovess vita

 • Témáim a Wikipédiában: KÖVESS!
 • Néhány szó a hátteremről: Régóta használom őket, és szeretném dokumentálni, mert másoknak is hasznos lehet.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Törlés, képbeszúrás, hivatkozáshiba

Nem értem, hogy miért törlitek a szócikket. "Kérlek, hagyd abba, nettó reklám, ilyet nem fogadunk el. – Pagony foxhole 2017. május 15., 10:29 (CEST)"

Ezt a szöveget szeretném felrakni, pusztán információközlés, az OTP-s wikipédiáról vettem a sémát, ugyanazt csináltam meg! Az OTP miért nem reklám?


Szócikk első része:

Eredet - Magyarország, Siófok Első részvény - 1998.06.09 (MOL) Kezdeti tőke - 100 000Ft KÖVESS kezdet - 2001.12.12 Aktív évek - 1998.06.09 - Napjainkig Tevékenység - Szolgáltatás Típus - Tőzsdei kereskedésem másolják a követők Elnevezés: KÖVESS! Ötlet - Automatikus Tőzsdei elemző Ötletgazda - Köves Márk Tibor Ötlet kivitelezése - Szombathely Ötlet kivitelezés éve - 2008.10.01 - 2012.05.12. Futamidő - 1-3 év, 1-3 hónap és 1-3 hét Arány - 1:100 Tőke terhelése - Teljes tőkének a 10% mérete a letét Hozam +100% és +150%

Termékek -

www.kovess.hu - (Kivitelezés: 1998.06.09 - 2016.02.15)

www.kovess.net - (Kivitelezés: 2001.12.12 - 2017.01.15)

www.kovess.eu - (Kivitelezés: 2008.10.01 - 2012.07.10)

Technikai adatok -

KOVESS.hu - Napos gyertya alapú és betanított mintafelismerés alapon működik a logika

KOVESS.net - Napos gyertya alapú és több indikátor alapon működik a logika

KOVESS.eu - 1,2,5,10,15,10,60 perc,1 óra,2 óra és 1 napos gyertya alapú és mesterséges intelligencia alapú a logika, aminek köszönhetően önállóan kutatja, memorizálja és teszteli a módszert, ami alapján döntést hoz a rendszer.


Iparág - Pénzügyi Befektetés Terület - Valuta, Deviza és Tőzsde Kiszolgált terület - Európa Tulajdonos - Köves Márk Tibor Székhely - Magyarország, Siófok Tag - 1 Jogok - 1 Alkalmazottak száma - 6 Forma - Elérhető kiemelt ügyfeleim részére, ami egy zárt csoport Bevétel - Brókerházon keresztül bonyolított tőzsdei árfolyam nyereségből származó profit Árbevétel 75,92 milliárd Ft (2016)


Kovess vita 2017. május 20., 20:52 (CEST)

Mentorkeresés: Wikikalappo vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Orosz wikipédiából fordítottam cikket (tű). Két cikkben (tű és nyakkendőtű) - szerintem - egymásnak ellentmondó állítás szerepel. Orosz nyelvet ismerő mentort keresek az ellentmondás feloldására. Wikikalappo vita 2017. május 21., 09:46 (CEST)

Én tudok oroszul, ha gondolod, a vitalapomon segítek. – Burumbátor Súgd ide! 2017. május 21., 09:53 (CEST)

Mentorkeresés: Trianon Múzeum vita

 • Témáim a Wikipédiában: Trianon Múzeum
 • Néhány szó a hátteremről: Trianon Múzeumból munkatársa
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Jó napot!

A Várpalotai Trianon Múzeumból írok! Igazgatói utasításra Dr. Szabó Pál Csaba igazgató úr kérésére szeretnénk, a Trianon Múzeum Wikipédiát frissíteni, újítani mind szövegben mind képekben. Szeretnénk ha lenne rá mód, hogy a Trianon Múzeum honlapján található szövegek kerüljenek ide is. Ha szükséges írásos engedélyt is tudunk küldeni a módosítás engedélyeztetéséről. Köszönöm.

Trianon Múzeum vita 2017. május 22., 15:32 (CEST)

Privát Wikilap egy személynek vagy csoportnak létezhet e és ha igen hogyan érdemes neki esni?

Tisztelt Mindenki,

Arra gondoltam néhány barátommal csinálok egy saját wiki oldalt itt a wikipédián és ezzel egy magán tudástárat. Van erre lehetőség, hogy egy wiki laphoz csak bizonyos emberek férjenek hozzá? Kérek szépen ebben segítséget! Köszönettel! :@Zoyi81:

Tisztelt Zoyi81! Nincs. A Wikipédia lényege, hogy szabad enciklopédia. – Pagony foxhole 2017. május 26., 14:08 (CEST)

@Zoyi81: A Wikipédia szabad és nyílt tartalmú enciklopédia, így itt nincsenek zárt lapok, viszont a Wikipédiát működtető MediaWiki szoftver is szabad és nyílt forráskódú program, így annak nincs akadálya, hogy létrehozz egy magán tudástárat máshol, a Wikipédiához hasonló felülettel. A legegyszerűbb megoldás, ha a saját számítógépedre telepíted, de ekkor nyilván csak azon, esetleg az otthoni hálózat többi gépén érheted el, hacsak nincs saját webszervered a pincében (útmutató itt). Ha több helyről is el akarjátok érni, akkor egy tárhelyszolgáltatóra kell találni (egy Google-keresés több ingyenes opciót is kidob), itt arra figyeljetek, hogy szükségetek lesz PHP-ra és MySQL-re (az első néhány találatot végignézve ez azért nem lesz gond). Ha bármiben segítségre van szükséged, nyugodtan keress a vitalapomon. – Tacsipacsi vita 2017. május 26., 15:41 (CEST)

Mentorkeresés: Meszaros Miklos vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Vagyok olyan idióta, hogy wikipedia fordítóprogramjával fordítok. Ez a program meggyilkol és infarktusban fogok meghalni egy éven belül. Először is egy idő után gondol egyet és nem írja sorban a betűket, vagyis oda írja, ahova neki tetszik. Mikor vissza akarom állítani, akkor a magyar fordítást törli és az angol szöveggel helyettesíti, eltörölve munkámat a föld színéről. Nagyon kiábrándító és komolyan gondolkodom azon, hogy leba...m a fordítást. – Meszaros Miklos vita 2017. június 3., 23:33 (CEST) Meszaros Miklos vita 2017. június 3., 23:33 (CEST)

Először is: lazíts egy kicsit. Nem kell ezt a fordítóprogramot ilyen halálosan komolyan venni. Nagyjából arra való, hogy összeszedi a szavakat a szótárból, és elkészíti a belső linkeket. Rosszul, hibásan fordít, ez első látásra látszik. Nem arra való, hogy egyből jó legyen a szöveg, tehát gépi fordítás közben ne görcsölj rajta, hogy egy vagy két betűt vagy szót ki akarj javítani, mert az nem megy, nem erre van kitalálva. A fordítás mentésének erősen ajánlott saját allapot megadni, és amikor "kész" a gépi fordítás, akkor a saját lapodon nyugodtan javíthatod, csiszolhatod, ameddig tetszik és jó nem lesz a szöveg. Az igazi fordítás akkor kezdődik.

Egyébként erről semmit nem tudtunk meg:

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:

misibacsi*üzenet 2017. június 4., 07:38 (CEST)

Köszönöm vigasztaló szavait. Tisztában vagyok, hogy ez a program nem tökéletes, nem is azzal van a gondom, hanem hogy helyettem szerkeszt. Azelőtt Wordben fordítottam és beraktam a Wikire a dolgokat, de ez nem ésszerű a hivatkozások miatt, amiket beszúrni ugyan lehet, de sokszor ugyanazt a hivatkozást más számmal jelöli és a hivatkozáslista hosszabbra nyúlik mint maga a szöveg. Azután úgy oldottam meg, hogy csak pár szót fordítottam egy-egy fejezetből, ahol a hivatkozás volt, a többit pedig mint javítást beraktam, de ezt most nem engedi a program. Szóval csapdába estem. Magamról nem akartam írni a Wikin. Nem olyan országban élek, ahol a nézetnyilvánítás elfogadott. Fasiszta Szlovákia. Jobb ha nem tudják meg ki vagyok. – Meszaros Miklos vita 2017. június 4., 11:28 (CEST)

Mentorkeresés: Sajt062000

 • Témáim a Wikipédiában: Életrajzi és település szócikkek
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Település angol szocikket szeretnek leforditani, viszont egyre tobb problemaba futok. Nem ez az elso eset hogy teljesen uj szocikket hozok letre, viszon most valahogy semmi nem akar összejönni. Ezek lennenek a problemaim: -a telepules nepessege nem jelen meg az infoboxban, hiaba irtam be a forrasszövegbe -nem tudom, hogy tudnek pushpin terkepet kesziteni -a varos pecsetjet es zaszlajat az angol oldalrol bemasoltam, es tokeletesen ott volt, viszont egy ket szerkesztes utan eltunt, habar nem csinaltam vele semmit...

elore is koszonom a segitseget Sajt062000 vita 2017. június 5., 14:39 (CEST)

@Sajt062000:
 • A népesség nem a forrásszövegből jelenik meg, hanem a Wikidatából, automatikusan – miután összekapcsoltad a cikket a Wikidata-elemmel (ezt csak a valódi szócikknél szabad, szerkesztői allapoknál, mint ez, nem). Tehát nyugi, most még nem látszik, de a rendes cikkben meg fog jelenni.
 • Milyen pushpin térképet szeretnél készíteni? Már most is látható a település elhelyezkedése Kanadában (az infobox végén).
 • A pecsét és zászló nem tudom, miért látszott – elvileg egyáltalán nem szabadott volna itt látszaniuk, mivel azok nem a Commonsba, hanem az angol Wikipédiára vannak feltöltve, mégpedig okkal: a kanadai szerzői jog szerint az alkotójuk halála után 50 évig védi őket a szerzői jog, ezalatt az angol Wikipédián használhatók a fair use alapján, a magyar Wikipédián viszont csak a jogtulajdonos írásos engedélyével (ez vagy az alkotó, vagy az önkormányzat; ha tudsz engedélyt szerezni, az jó, de nekem biztos nem lenne kedvem kanadai önkormányzattal levelezni).
– Tacsipacsi vita 2017. június 5., 16:53 (CEST)
@Tacsipacsi:

Köszönöm a segítséget Tacsipacsi, a pushpin térképpel kapcsolatban: olyan térképet szeretnék amely az eredeti angol nyelvű lapon van, nem tudom hogy ez megoldható -e.

Sajt062000 vita 2017. június 5., 22:53(CEST)

@Sajt062000: Elvi akadálya nincs (akár a domborzati térképre, akár a két egymás alatti térképre gondoltál), de az infobox jelen állapotában nem tud többet nyújtani. – Tacsipacsi vita 2017. június 5., 23:16 (CEST)

Mentorkeresés: ~~Hogyan rakhatok kepet a cikkemhez?~

 • Témáim a Wikipédiában: egy romaniai koltorol irtam, roman nyelvbol magyarra forditas: Sorin Titel
 • Néhány szó a hátteremről: elsoeves egyetemista vagyok, ujsagirason, Romaniaban. Egyetemi hazikent kaptuk, hogy egy wikipedia oldalt szerkesszunk.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Nem tudok kepet berakni a cikkembe, ezen belul nem tudom, hogy lehetne esztetikusabb a wiki oldalam...szerkeszteni szeretnem a tartalomjegyzekemet is.

Vass Réka-Erzsébet vita 2017. június 5., 19:47 (CEST)

Először is megpróbáltam rendet rakni: a szócikk-kezdemény most Sorin Titel címen található, az átnevezések után maradt lapokat (Szerkesztő:Vass Reka, Wikipédia:Sorin Titel, Wikipédia-vita:Sorin Titel) pedig törlésre jelöltem.
Ahhoz, hogy be tudj rakni egy képet a szócikkbe, a képet fel kell tölteni – vagy a Wikimédia Commonsba a c:Special:UploadWizard lapon, vagy a magyar Wikipédiára a Speciális:Feltöltés lapon (utóbbi csak kivételes esetben ajánlott). Ha a román szócikkben szereplő képet szeretnéd beilleszteni, legegyszerűbb, ha a leírólapján található „Copiați la Commons cu ajutorul lui CommonsHelper” linkre kattintva viszed át a Commonsba. (Én nem tudok románul, úgyhogy inkább nem próbálkoznék vele.) A képet ezután egyszerűen a fájlnevet hivatkozásként beírva tudod beilleszteni (pl. [[Fájl:Sorin Titel.jpg]]), a román cikkben is látható, keretezett és jobbra lebegtetett formátumhoz a bélyegkép vagy thumb paraméter használandó: [[Fájl:Sorin Titel.jpg|bélyegkép]].
A cikken mindjárt szépítek egy kicsit, azt nem nagyon tudom elmagyarázni.
A tartalomjegyzéket nem lehet kézzel szerkeszteni, az automatikusan jön létre a fejezetcímekből (== Fejezet ==, === Alfejezet ===, ==== Al-alfejezet ==== stb.). – Tacsipacsi vita 2017. június 5., 20:32 (CEST)

Mentorkeresés: Makkzs vita

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 10., 12:26 (CEST)
 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Egyetlen problémám van jelenleg: valaki kétszer töltötte fel ugyanazt a képet Cser Krisztián - jellemzően - általam szerkesztett oldalára, és a művészt zavarja, hogy a kép duplán szerepel. Nem jöttem rá, hogy a másodikat miként lehetne törölni. Nagyon örülnénk, ha valaki ezt vagy megmondaná, vagy egyszerűen letörölné a másodikat. Köszönettel Makk Zsuzsanna Makkzs vita 2017. június 10., 11:54 (CEST)

Egyszer lett feltöltve, csak a Wikidatáról automatikusan betöltődik az infoboxba, és pluszban be lett illesztve a szócikkbe is. Töröltem a szócikkből, most csak egyszer látszik. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 10., 12:26 (CEST)

Újra létrehozott, egyszer már törölt lap esetén a teendő

Sziasztok!

Mi történik olyankor, ha egy lap törölve lett (nevezetesség hiánya miatt / vélhetően öncikk), majd pár hónapra rá újra létrejött a cikk az előző helyén? A K. Toók László cikkről volna szó. Ilyenkor új törlési megbeszélés indul, vagy pedig egyből törlés?

Argathron vita

Mivel még mindig nincs független forrás, mely alátámasztaná a nevezetességét, az előző két TMB törlési indoka most is fennáll, ezért azonnali eljárásban töröltem. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. június 15., 14:50 (CEST)

Segítségkérés

Szerkesztő:Laird42 kér segítséget kezdőként az általa írt életrajzi szócikkhez, aminek a vázlata a Szerkesztő:Laird42/próbalap lapon van. A formázást átírtam, de a többiben segítsetek neki. – b_jonas 2017. június 19., 09:11 (CEST)

Mentorkeresés: Carlapati vita

 • Témáim a Wikipédiában: Filmek, sorozatok, szinészek
 • Néhány szó a hátteremről : szeretem a történelmet, filmet, mások életrajzát.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Hogy lehet képet berakni ? Táblázatot csinálni ?

Carlapati vita 2017. június 23., 14:44 (CEST)

Mentorkeresés: Kokakornel vitajózsi

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Kokakornel vita 2017. június 25., 14:23 (CEST)

Tambo, mentorom szabadságon. Az „Osho” szócikk átfogalmazásába kezdtem.

Védelmet kérek gyors törlés ellen. Az elfogult szövegeket próbálom megfelelő hivatkozásokkal helyettesíteni.Partmoso vita 2017. június 28., 17:21 (CEST)

"gyors törlés elleni védelem": a cikk legelejére helyezz el egy {{tataroz}} sablont! misibacsi*üzenet 2017. június 28., 17:30 (CEST)

Mentorkeresés: Abusiness Kreatív vita

 • Témáim a Wikipédiában: Az első témám Dr. Csernavölgyi István a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója
 • Néhány szó a hátteremről: kezdő wikipádiás vagyok, szeretnék több személyt felvinni.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Pár héttel ezelőtt felvittem a cikket és még mindig csak próbalapon szerepel. Mit kell tennem, hogy kikerüljön a lap? https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Abusiness_Kreat%C3%ADv/pr%C3%B3balap

Válaszod előre is köszönöm, Nyári Attila

Abusiness Kreatív vita 2017. július 11., 08:17 (CEST)

Üdv! Átneveztem, ezzel kikerült a fő névtérbe. Esetleges megjegyzéseimet majd a vitalapodra írom. Kérlek, figyeld a cikket, valamint a laptörténetét, mert a javításokból lehet a legjobban tanulni. – Vépi vita 2017. július 11., 15:43 (CEST)

Új szócikket írnék

Édesapámról, de olyan nevű több is van már a Wikipédián. Hogyan kezdjek hozzá? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Guzsuka (vitalap | szerkesztései)

A neve után zárójelben odaírhatod megkülönböztetésként pl. a foglalkozását. – Vépi vita 2017. július 11., 17:49 (CEST)

Azért mielőtt sok munkát belefektetnél, olvasd el ezt. – Hollófernyiges vita 2017. július 12., 08:06 (CEST)

Ellenőrzés szokásos időtartama

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaR4b6it vita 2017. július 16., 09:57 (CEST)

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi a normális időintervallum, amíg az arra jogosultak ellenőrzik a szerkesztést. Vannak több mint egyhetes szerkesztéseim, lehet, hogy teljesen rendben van, hogy még nem ellenőrizte senki, csak szeretném tudni, mi a szokás. Előre is köszönöm. R4b6it vita 2017. július 11., 15:12 (CEST)

Szia, pillanatnyilag a legrégebbi, ellenőrzésre váró javítás 28 napos. De nem olyan rég még több hónap volt az átfutási idő. – Vépi vita 2017. július 11., 15:37 (CEST)

Köszönöm szépen! R4b6it vita 2017. július 11., 15:58 (CEST)

Mentorkeresés: Annamanna orsos vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Annamanna orsos vita 2017. július 23., 02:02 (CEST) Sziasztok! Segítségre lenne szükségem.Nem vagyok jártas a wikipédia kezelésében.Orsós Annamanna néven vagyok fenn a wikipédián.Sokáig kaptam segítséget a kedves Pataki Márta wikipédia járőrtől.Mostanában nem tudok kapcsoltba lépni vele.Ő gondozta eddig az oldalamat.Párnapja vettem észre hogy Pallerti hetekkel ezelőtt törölte a Refugee Life- Menekűlt élet c.feltöltött képet és a kinagyított részletetit valamint az ahhoz tartozó kép leírásomat.Írásban kértem indojolja meg, de eddig még nem kaptam választ.Kérek valakit segítsen megfejteni mi volt az oka a törlésnek, és lesz e módom vissza tetetni azt a képet? Segítséget kérnék annak a képnek valamint még pár újabb képem feltöltéséhez.Köszönettel.Anna

Ezekre csak @Pallerti: szerkesztő tudna válaszolni. misibacsi*üzenet 2017. július 23., 07:51 (CEST)

@Annamanna orsos: ITT kérték tőled, hogy adj engedélyt a képek használatára, még a teljes beküldendő levél szövegét is előkészítették. Ilyenkor 30 napod van az engedély beküldésére, de a leveled az OTRS-be a mai napig nem érkezett be, ezért kerültek törlésre a képek.
Ha beküldöd a levelet, akkor kérheted az adminisztrátoroktól a képek visszaállítását. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 23., 13:38 (CEST)
@Annamanna orsos: Megjött az engedély, látom a rendszerben (ticket:2017072310006077). Egy admin majd visszaállítja a képeket, és akkor rátesszük az engedélyed azonosítóját. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 23., 14:35 (CEST)

Mentorkeresés: Simonadri vita

 • Témáim a Wikipédiában: Simon Adri Wikipedia-oldala
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: nem tudom a képes dobozban levő dolgokat - főleg magát a képet - variálni. (A Személy infoboxnál elakadtam.)

Simonadri vita 2017. július 27., 20:24 (CEST)

Kedves Segítők! A képemet szeretném megváltoztatni a Wikipedia-oldalamon. De nem tudom. Kérem, segítsenek. Köszönettel, Simon Adri

Kedves @Simonadri:! Eddig valóban nem volt egyértelmű a képes doboz (a „Személy infobox”) szerkesztése a szócikkedben. Ennek az volt az oka, hogy a különféle nyelvű Wikipédiák közös háttértárából, az úgynevezett Wikidatából érkeznek ide az adatok, amelyeket a Wikidatában lehet szerkeszteni, nem itt. Most azonban a rólad szóló szócikkben beírtam a „Személy infobox” paramétereit, így itt is tudod szerkeszteni az adatokat. Kérlek, az itteni rend kedvéért majd adj meg forrásokat is az újabb infoboxbeli és a szövegbeli adatokhoz (úgy könnyebben megy az ellenőrzés is).

A képekről: azt tudnod kell, hogy egyszerűen képet az otthoni gépedről nem tudsz ide beszúrni. Először a képet fel kell töltened egy közös helyre, ahol a különféle Wikipédiák tárolják azokat a képeket, amiket aztán fel is használnak a szócikkekben: ez a közös hely a Commons. Azonban nem akármilyen képet lehet feltölteni a Commonsba. És itt jön el az a pillanat, amikor én már nem igazán fogok tudni neked segíteni, mert a képek feltöltésével kapcsolatban nem ismerek minden részletet. Bővebben a Wikipédia:Képek helyen tudsz erről olvasni, de feltehetően hamarabb és a kérdéseidre szabottan fogja tudni neked elmagyarázni a képfeltöltéssel kapcsolatos teendőidet egy hozzáértő szerkesztő (pl. @EniPort, Pallerti, Rlevente:). --Sphenodon vita 2017. július 28., 22:16 (CEST)

Hétfőn tudok segíteni, akkor szívesen (addig úton vagyok, szakadozó mobilnettel, ne haragudj). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 29., 00:21 (CEST)

Mentorkeresés: Cskari65 vita

 • Témáim a Wikipédiában: Orosz Andrea (úszó)
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

elkészítettem a szöveget a próbalapon, kiakartam élesíteni, de már látom, hogy kint van, hogy Cskari65 próbalap. Mi a gond? Cskari65 vita 2017. július 29., 09:47 (CEST)

Mentorkeresés: Zsoozsy vita

 • Témáim a Wikipédiában: főleg fordítások
 • Néhány szó a hátteremről: sok nyelvet tanultam, és néha kiakadok azon, hogy valaminek nincs egyáltalán wikije vagy netán csak adott nyelven hiányzik valami.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: mindig mindent elfelejtek, pl. itt is mit hogyan, ezért vszeg praktikusabb (időtakarékosabb) lenne egy konkrét emberhez fordulni a hogyan pánikjaimhoz, mint mindig újra megkeresni magamtól.

Zsoozsy 2017. július 29., 19:16 (CEST)

Megvásárolt kép feltöltése szócikkhez

Sziasztok! Egy új szócikkhez szeretnék portrét feltölteni (életrajz lesz). Ha a fotóalany anno megvásárolta a portrét a fotóstól (ezzel a közlés jogát/szerzői jogokat is, gondolom), akkor kinek kell engedélyt kérni a wikipédián való publikálásra, a készítőnek vagy aki megvette a képet? Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!– Superblue77 vita 2017. augusztus 1., 15:06 (CEST)

Sajnos ez így kevés. Gondolom, vásárolt egy példányt a fényképből. Ezzel nem vásárolta meg automatikusan a továbbértékesítés jogát. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 15:39 (CEST)

Látni/tudni kéne, hogy mit vett meg, mi van a szerődésében. Ha csak a szabad felhasználás jogát, akkor az a Wikipédián nem elég, mert az itteni megjelenéssel együtt elvárás, hogy a feltöltő szabad licenc alá is helyezze a képet, amiről felhasználóként nem nyilatkozhat. Ha a fotós az adásvételkor úgy nyilatkozott, hogy átadja a szerzői jogokat is, akkor viszont nyilatkozhat a vevő/megrendelő a szabad licenc alá helyezésről. Elvileg ez simán elképzelhető egy megrendelésre készült portré esetén, csak a felek tudják miben állapodtak meg.
Az engedély szövegében az aláírónak nyilatkoznia kell, hogy birtokában van a szerzői jogoknak (mintaszöveg ITT).
Ilyen kérdéseket egyébként érdemesebb az OTRS-üzenőfalon felvetni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 1., 18:09 (CEST)