Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

  • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
  • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
  • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

Egy grafikon átemelése enwikiről[szerkesztés]

Sziasztok! Éppen írom a Kennedy Űrközpont 39. indítóállás cikket, amelybe egyszerűen ordít az enwiki testvércikkében szereplő két grafikon, hogy átemeljük a cikkbe. Én kis naív (és inkább a tartalomhoz, mintsem a technikai finomságokhoz értő szerkesztő) be is másoltam őket egy önálló fejezetbe a cikk végén, de természetesen ez nem ilyen egyszerű...:( Szóval kellene egy kis segítség, hogyan lehetne ezt a két ábrát felhasználni itt a magyar oldalon is. Köszi. A két ábra mostani téves linkje: ez lenne. Hogy mennyire nem vagyok spiller, látszik, hogy az enwikis hivatkozást nem tudtam ide linkelni:( Moonwalkr vita 2020. július 24., 14:27 (CEST)

Szia Moonwalkr!
A grafikonok az angol szócikkben #section-h sablonba vannak beágyazva, melynek az a feladata, hogy egy másik szócikk egy szakaszát megjelenítse. Az első grafikon esetében a sablon így néz ki:
{{#section-h:Kennedy Space Center Launch Complex 39A | Launch statistics}}. Ebből megállapítható, hogy az angol Kennedy Space Center Launch Complex 39A szócikk Launch statistics szakaszát vesszük át, így a grafikon megjelenítéséhez szükséges kód ott található. A megjelenítéshez szükséges még a Chart modul, melyet sajnos a magyar Wikipédia nem tartalmaz. (Nem tudom, mennyire körülményes ezt megoldani.) Ha valóban azokat a grafikonokat szeretnéd, esetleg képernyőképet készíthetsz róluk, másik lehetőségként elkészítettem a grafikonokat a magyar Wikipédiában elérhető Grafikon sablon segítségével, melyeket beillesztek a szócikkbe. Sajnos több hibával találkoztam, pl. minden egyes évszámot meg kell jeleníteni, nincs arra lehetőség, hogy csak tetszőlegeseket. A grafikonok az x tengelyen az 1967–2020 közötti évszámokat, az y tengelyen pedig a 0–12 közötti értékeket jelenítik meg, de ezt tudom módosítani, amennyiben szeretnéd. Szintén be lehet állítani, hogy a jelmagyarázat ne külön sablon segítségével, hanem a grafikonon jelenjen meg. Utánanézve ezeket találtam, de elképzelhető, hogy van más megoldás is. A más nyelvű szócikkekre pedig a következőképpen lehet hivatkozni: [[:nyelvkód:szócikknév]].
Üdv, Klaci0327 vita 2020. július 26., 14:55 (CEST)

Hála és köszönet Klaci0327!Moonwalkr vita 2020. július 27., 08:48 (CEST)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Christos Model Management Cyprus/próbalap lapról a segítségpanel segítségével (2020. július 25., 22:41)[szerkesztés]

Szasztok! Szeretnénk az egyik modelünkről csinálni egy szócikket. www.immcy.com az oldal. Teljesen kezdő vagyok. Tudna valaki segíteni a létrehozásban? Köszönöm! --Christos Model Management Cyprus vita 2020. július 25., 22:41 (CEST)

Szia Christos Model Management Cyprus! A létrehozásban kevésbé, hiszen te ismered azt a személyt, akiről írni szeretnél, de ha elakadsz, és technikai vagy az irányelveinkkel kapcsolatos kérdéseid lennének, tudunk segíteni. Azonban! Látom, hogy a próbalapodon angolul kezdted el írni a cikket, tehát azt nem itt, a magyar Wikipédiában tennéd közzé, hanem az angolban. Érdemes az angol Wikipédián segítséget kérned, mert a közzétételnek eltérő szabályai lehetnek. A cikk egyébként a jelenlegi állapotában még nincs kész, mert több független forrást kell megadni az állításaid igazolásához, oly módon, hogy azok visszakereshetők legyenek. Az angol Wikipédiára a en:Wikipedia:Citing sources voonatkozik. Szia! Palotabarát vita 2020. július 26., 00:10 (CEST)

Kérdés a(z) Szerkesztő:MIvanyi/próbalap lapról a segítségpanel segítségével (2020. július 31., 00:56)[szerkesztés]

Több részletben szeretnék megírni egy szócikket. De nem tudom a megírt rész elmenteni, mert nem jeleneik meg a szerkesztési felületen "mentés" gomb. Hogyan lehet a megírtakat ideiglenesen elmenteni? Köszönettel, MIvanyi --MIvanyi vita 2020. július 31., 00:56 (CEST)

A Lap közzététele gombot keresd, balra, alul. Pagony foxhole 2020. július 31., 01:01 (CEST)
Ha több részletben akarod csinálni, a cikk tetejére tedd ki ezt a sablont: {{építés alatt}}. Akkor hagynak békén dolgozni rajta. – Pagony foxhole 2020. július 31., 01:06 (CEST)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Dani hungary lapról a segítségpanel segítségével (2020. július 31., 07:14)[szerkesztés]

Hony lehet képet tenni --Dani hungary vita 2020. július 31., 07:14 (CEST)

Szia Dani hungary! A bal oldali oszlopmenüben keresd a fájl feltöltése linket. Fontos, hogy elolvasd: milyen képet lehet, és milyet nem szabad feltenni a Wikipédiára. Palotabarát vita 2020. július 31., 08:56 (CEST)

Lábjegyzet szerkesztése[szerkesztés]

Kedves Szerkesztőtársak! Szeretnék egy szócikkben a főszöveghez - egy fogalom részletesebb meghatározása végett - lábjegyzetet csatolni. Régebben ezt úgy lehetett megoldani, hogy beírtam a szövegbe a ref után: group="Jegyzet" (természetesen < ill. > közé), ezt követte a jegyzet szövege, majd lezártam /ref-fel (természetesen < ill. > között). A főszöveg alatt, a Jegyzet szakaszcím alá beírtam (természetesen < ill. > közé): references group="Jegyzet" / - és így mentés után rendben megjelent a jegyzet szövege a főszöveg alatt. Ez újabban nem működik. Milyen más (újabb) módszer van lábjegyzet készítésére, ha ezt függetleníteni akarom az újabban "jegyzet"-nek nevezett forrásfelsorolástól? (Nem akarom hogy a jegyzet szövege a források között jelenjék meg.) Kérem a tanácsotokat.– Elkágyé vita 2020. július 31., 13:56 (CEST)

@Palotabarát:, @Dani hungary:, @Pagony: Várom valamelyikőtök válaszát, mert feltételezem, hogy ti értetek hozzá. Köszönöm. – Elkágyé vita 2020. augusztus 2., 07:23 (CEST)

Ha erre gondolsz, én épp nemrég irtottam ki egy ilyet, mert piroslott, mint a nyavalya. Viszont ellestem egy kollégától egy ilyet (legfelül a csillagos megjegyzés, alul a megjegyzések sablon). – Pagony foxhole 2020. augusztus 2., 10:56 (CEST)

@Pagony:Köszönöm szépen, ez a módszer nálam is bevált.– Elkágyé vita 2020. augusztus 3., 14:19 (CEST)
Örülök! Pagony foxhole 2020. augusztus 3., 14:36 (CEST)

Kérdés a(z) Hegyi Péter lapról a segítségpanel segítségével (2020. augusztus 4., 15:42)[szerkesztés]

Sziasztok, Hogy lehet egy már létező magyar nyelvű oldalhoz az angol párját létrehozni? Az "en.wikipedia.org"-on kell keresnem és úgy létrehozni? Összekapcsolni csak akkor lehet, ha már elfogadták? Előre is köszi a segítséget! --Tolnaij vita 2020. augusztus 4., 15:42 (CEST)

Tolnaij hát igen valahogy úgy, ahogy leírtad. Az angolban elég nehéz új szócikket létrehozni, kezdő szerkesztőként pl. kifejezetten nehéz, csak ellenőrzés után engedik ki a fő névtérbe, szóval ne lepődj meg, ha megcsinálod és látszólag eltűnik, vagy nem is a fő névtérbe kerül, de kapsz tájékoztatást az eljárásról/teendőkről. Palotabarát vita 2020. augusztus 5., 12:21 (CEST)

Új infobox rakéta hajtóművekhez[szerkesztés]

Sziasztok! Ismét egy kezdő szintű segítségkérésem lenne. Az enwikin létezik egy infobox rakéta hajtóművekhez. Íme az ottani sablon:

Segítene azt valaki átültetni?Moonwalkr vita 2020. augusztus 4., 16:13 (CEST)

Szia! Ezt inkább a Wikipédia-vita:Sablonműhely lapon érdemes megkérdezni, ott vannak a hozzáértők. Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2020. augusztus 4., 17:45 (CEST)

Szerkesztés fül[szerkesztés]

Ha egy meglévő szócikket szerkeszteni szeretnék, rákattintok a szerkesztés fülre. Ekkor figyelmeztet, hogy jelentkezzek be. Bejelentkezés után viszont eltűnik a szerkesztés fül, és csak olvasható lesz a cikk. Mit tegyek?– Mavteb vita 2020. augusztus 4., 16:45 (CEST)

@Mavteb: Melyik szócikknél történt ez? Egyetlen dolgot tudok elképzelni: hogy abban a pillanatban tiltotta le egy adminisztrátor a cikk szerkesztését, így kijelentkezve és bejelentkezve is szerkeszthetetlenné vált (valószínűleg ideiglenesen). – Tacsipacsi vita 2020. augusztus 4., 21:48 (CEST)

Kérdés a(z) Szerkesztővita:Peligro lapról a segítségpanel segítségével (2020. augusztus 5., 13:07)[szerkesztés]

Képet(saját)

szeretnék feltenni, hogyan kell?Köszönöm!Pohly Boglárka --Pohly Boglárka vita 2020. augusztus 5., 13:07 (CEST)

@Pohly Boglárka: Itt tudod feltölteni a képet a wikipédiák központi médiatárába, a cikkben a képfájl nevével tudod beilleszteni a szokásos [ [Fájl:Képneve.jpg|bélyegkép|képfelirata] ] módon (csak vedd ki a space-eket a zárójelek közül). – Hollófernyiges vita 2020. augusztus 5., 13:36 (CEST)