Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

Mentorkeresés: SzomorBalazs vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Taninecz István életéről írok
 • Néhány szó a hátteremről: új vagyok még ez az 1 cikkem van
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Elkészítettem a Taninecz István lapot tavaly. Most elkészítettem orosz és ukrán nyelven, későbbiekben angolul is tervezem.

Abban kérek segítséget hogy miként tudom a nyelvi fordításokat elhelyezni úgy hogy bal lent a "nyelvek" menüpontban lehessen választani. Valami egyszerű szájbarágós leírás kellene mert mint írtam még kezdő vagyok.

Köszönöm előre is a segítségeteket!

SzomorBalazs vita 2017. november 15., 20:32 (CET)

@SzomorBalazs: Egyszerűen kattints a nyelvközi hivatkozások (ez a hivatalos nevük) helyén megjelenő „Linkek hozzáadása” linkre, és a megjelenő űrlapot töltsd ki értelemszerűen valamelyik cikkel (a magyar nyelv kódja hu, az oroszé ru, az ukráné pedig uk). Az első összekapcsolást a három cikk bármelyikéből indíthatod, a harmadik cikk első kettőhöz kapcsolását viszont csak a kimaradóból (itt teljesen mindegy, hogy az első kettőből melyiket írod be, ha minden jól megy, a másikat is meg fogja mutatni, hogy biztosan mind a kettővel össze szeretnéd-e kapcsolni). – Tacsipacsi vita 2017. november 15., 20:44 (CET)
Egyelőre nem tudod őket összekötni nyelvi linkekkel, amíg az orosz változatot csak egy próbalapon írod a magyar Wikipédián. Ha majd úgy gondolod, hogy eladható állapotban vannak a cikkek, és a cikkeket a fő névtében publikálod (nem a Szerkesztő névtér alatti próbalapon) a megfelelő nyelvű Wikipédián, vagyis a magyar nyelvűt itt, az orosz nyelvűt az orosz Wikipédián, az után fogod tudni összekötni őket a nyelvek menüpontban. – b_jonas 2017. november 16., 23:53 (CET)
Visszaraktam ezt a szakaszt az archívból, mert még mindig releváns. A szerkesztő visszajött, és tovább szerkesztette a használható cikket, úgyhogy jó lenne, ha valaki ránézne és segítene neki. – b_jonas 2017. december 3., 12:23 (CET)

‎Varga Géza (írástörténész) és a hozzá kapcsolódó cikkek felülvizsgálata:[szerkesztés]

Komolyan mondom, nem is értem ezt a fajta értetlenkedést, és lejárató kampányt, amit Varga Géza ellen folytatnak egyesek !Munkássága példaértékű, könyei tankönyvként is megállják a helyüket. A Szentgyörgyvölgyi tehénszobrocska nekem a kedvencem, balgaság a rajta lévő jeleket karcolásoknak minösíteni, ezt rosszabb helyeken dilettanizmusnak hívják. Ezúton fejezem ki hálámat , és köszönetemet mindazért a sok hasznos információért, amit tőle tanulhattam , és kaptam ! Munkássága világviszonylatban is egyedülálló, több megbecsülést érdemelne ezen a platformon ! Kérem a további lejáratás mellőzését vele kapcsolatban ! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Szultana63 (vitalap | szerkesztései) 2017. november 20., 07:48‎

Mentorkeresés: 134.255.115.59 (vita)[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTambo vita 2017. december 5., 13:26 (CET)
 • Témáim a Wikipédiában: https://hu.wikipedia.org/wiki/Beke_Margit
 • Néhány szó a hátteremről: Segítséget kérek!Szeretnék új információkat betenni Beke Margit oldalára.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Segítséget kérnék, hogy ezek az új infók bekerüljenek Beke Margit dr oldalára.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

E-mail címem: mayer.szilvia@gmail.com

Üdvözlettel, M.Szilvia

134.255.115.59 (vita) 2017. november 23., 09:50 (CET)http://www.mindszentyalapitvany.hu/products/dr-beke-margit/

http://www.mindszentyalapitvany.hu/alapitvany/eletmudij/

http://mindszenty2.katolikus.hu/Maria-Radio/Istenert-Egyhazert-Hazaert_170_170608-180020.mp3

Mentorkeresés: 134.255.115.59 (vita)Tambo[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTambo vita 2017. december 5., 13:27 (CET)
 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

134.255.115.59 (vita) 2017. november 23., 09:54 (CET)

Lehet mentort kapni a tabusító-hadsereg elleni védekezés módszereivel kapcsolatban is?[szerkesztés]

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kapni ahhoz, hogy színvonalas munkát tudjak itt végezni, extrán nehezített helyzetben. Tény, hogy a nehezített helyzetet magamnak köszönhetem, mert ha alaptalanul támadnak, nem kedvesen védekezem. Viszont ezzel a tulajdonságommal sikerült itt mély ellenszenvet kivívnom. Leginkább azzal, hogy mindenfajta kényszerítések, burkolt és burkolatlan utalgatások ellenére nem hagytam fel a Mátyás cikk szerkesztésével.

Szisztematikusan törlik azokat a munkáimat, amik a kánon szerint nem valók Mátyás királyhoz: ti.: a bolondja meg a társadalmi mobilitás. A tabusító hadsereg a Wikipédia számos szabályát megszegi, engem büntetnek, ha visszavonom a komment nélküli törlést, büntetnek, a vandalizmus ellen segítséget kérek.

Szeretném a Wikipédia szabályait betartva, a szabálytalankódok ellent esélyt kapva végezni itt a munkámat. Hogy lehet ehhez mentrot keresni? – Világ vita 2017. december 1., 11:16 (CET)

Mentrot nem fogsz kapni, mert nincs. csak szabálytalan kódok vannak. Wikizoli vita 2017. december 1., 12:16 (CET)

Az mit jelent, hogy szabálytalan kódok? – Világ vita 2017. december 1., 12:19 (CET)

@Világ:, arra utalt Wikizoli, hogy az általad konstruált szakaszcím szavaiban volt mit javítani neki és egy másik szerkesztőnek (és valószínűleg még arra is, hogy a hozzászólásodban is vannak helyesírási hibák) - csak azt hagyta számításon kívül, hogy nem vagy tréfás kedvedben.

engem büntetnek, ha visszavonom a komment nélküli törlést, büntetnek, a vandalizmus ellen segítséget kérek. Ez- úgy gondolom - félreértések következménye. Hogy ki ért félre ki, ebbe nem akarok belemenni, erre (is) szolgálnak a szerkesztők és szócikkek vitalapjai, hogy az egymás közötti konfliktusokat és félreértéseket békésen megbeszéljék. Apród vita 2017. december 1., 14:12 (CET)

Viszont ha a szerkesztő a saját vitalapján nem akarja megbeszélni és törli vagy archiválja a megbeszélést, nem kell visszavonni az ő törlését vagy archiválását, mert az nemhogy segítene a konfliktus feloldásán, sőt csak tovább mélyíti a két szerkesztő közötti ellentétet. Apród vita 2017. december 1., 22:16 (CET)

Én azt gondolom, a vitalap nem egy szerkesztő emlékkönyve, amiben tárolja a neki kedves emlékeket, hanem a kommunikáció bizonyítéka. Ha valaki töröl engem komment nélkül, én kérdezem minden módon, hogy ugyan miért, és nem válaszol, annak nyoma kell legyen.

OrsolyaVirág azt állította egy szerkesztésem után, hogy nem oda való tartalom. Kérdeztem, hogy hogy gondolja ezt? És válasz helyett törli a kérdést... be kell vallanom, hogy én itt értelmes párbeszédet szeretnék, örülök minden érdemi kritikának, amitől színvonalasabb lesz a munkám, de a szerkesztők szimpátiájával én nem akarok foglalkozni.

"Nem én vagyok az egyetlen, akinek nem tetszik a tevékenységed. Csak nekem ez egy sag schon eset a sok közül. Kerülj, én is kerüllek. OsvátA Palackposta 2017. november 27., 17:52 (CET" Ilyen törlési érvet én nemhogy nem írnék le, hanem nem is gondolok. Ezek szerint tudomásul kell vennem, hogy nem szerkeszthet szabadon a Wikipédián, aki nem törődik a saját népszerűségével? – Világ vita 2017. december 9., 12:15 (CET)

Régi szerkesztő tanácsát megfogadva írtam a társadalmi mobilitásról A mindennapi élet Mátyás korában cikkbe. De Szilas vandál ott sem tűri a társadalmi mobilitást, szokásához híven komment nélkül töröl. Régi szerkesztő akármilyen vandalizmust megengedhet magának? Ha a társadalmi mobilitás tabu Mátyás neve alatt szerinte, akkor az egész Wikipédia rábólint erre, mert tiszteljük a régi szerkesztőket? – Világ vita 2017. december 10., 08:52 (CET)

A társadalmi mobilitás a Mindennapi élet Mátyás korában cikkben mégis maradhatott. Csak én már vártam az új, komment nélküli törlést, és nem reméltem, hogy Szilas ott fogja hagyni, és csak áthelyezi. – Világ vita 2017. december 10., 13:19 (CET)–

Mentorkeresés: NaviCard vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: NaviCard
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

2014.-ben a NaviCard cikk törlésre került. A cikk törlése azzal az indokkal történt, hogy az reklám. Ezt ugyan ostobaságnak tartom, de a házirendet nem én szabom itt, ezért tudomásul vettem a törlést. A véleményem az, hogy azon a platformon, ahol egy harmincszoros bankrabló cikket kaphat, vagy éppen egy nógrádmagyei médiaceleb, ott helye lehet egy informatikai fejlesztés során létrehozott szolgáltatás nevének is.

A NaviCard egy komplex tájékozódást segítő rendszer. Évente több millió turisztikai információs kártya kerül terjesztésre budapesti szállodákban, amely ebben a rendszerben működik. A rendszer használatához készített mobilalkalmazás 36 000 példányban töltötték le 95 országból. Egy használatban lévő technológiáról van tehát szó.

Nem értek a szerkesztéshez és nem is kívánok beletanulni. Ha van aki meg tudja írni a cikket, úgy kérem írjon nekem a navex@navex.hu címre.

Szabó László

Mentorkeresés: Holdudvar vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: A margitszigeti casino/holdudvar épületének története
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: szócikk létrehozás és további szerkesztéssel kapcsolatos kérdések

Holdudvar vita 2017. december 4., 09:07 (CET)

Egyszerű link[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaJSoos vita 2017. december 8., 20:18 (CET)

Képtelen vagyok sima linkként beilleszteni ezt:

Commons:Deletion_requests/Files_of_Zsidongó

így:

Commons:Deletion_requests/Files_of_Zsidongó

Nem értem miért nem működik allapoknál is, hogyan kellene csinálni???

Köszönöm, JSoos vita 2017. december 4., 13:53 (CET)

Ahhoz, hogy más wikire hivatkozz, egy előtagot kell rakni a linkbe – ez a Commons esetében c: vagy commons: (kisbetű/nagybetű nem számít) – ez utóbbi pont a projektnévtér neve odaát, tehát a nyelvközi hivatkozás „megeszi” a névteret a linkből (ha más névteret használsz, akkor nem ez történik – pl. a Category:Example magyar kategóriára mutat, a Creator:XY pedig egyszerűen egy ilyen című szócikkre). Ahhoz, hogy a nyelvközi hivatkozás és a névtér is meglegyen, két előtagot kell használnod: c:Commons:Deletion_requests/Files_of_Zsidongó vagy Commons:Commons:Deletion_requests/Files_of_Zsidongó. – Tacsipacsi vita 2017. december 4., 20:20 (CET)

Azt nem állítanám, hogy teljesen megvilágosodtam (hiszen a commons:Deletion_requests és a c:commons:Deletion_requests egyformán működik), de nagyon köszönöm. A megoldás a lényeg! JSoos vita 2017. december 4., 22:13 (CET)

Egyformán működnek, csak nem ugyanarra a lapra mutatnak (illetve úgy tűnik, mintha ugyanarra mutatnának, mert az első átirányít a másodikra, lásd átirányítás nélkül). – Tacsipacsi vita 2017. december 4., 23:40 (CET)

Deutsch wiki linkelés[szerkesztés]

Üdv! Hogy működik újabban a más nyelv szócikkre a linkelés? Pl https://www.wikidata.org/wiki/Q13424652#sitelinks-wikipedia

Konkrétan a https://en.wikipedia.org/wiki/German_playing_cards oldalon ott van a Deutsch wiki linkje, hogy tudnám nálunk https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_k%C3%A1rtya is ezt megtenni? Az a baj hogy egy alcímen van csak, náluk nincs rá szócikk... – Beyond silence Sort both.svg Üz 2017. december 9., 02:48 (CET)

Szakaszra továbbra is csak a hagyományos módon lehet hivatkozni – ha megnyitod az angol cikk utolsó szakaszát, ott találod a [[de:Spielkarte#Deutsches Blatt]] hivatkozást, ez készíti a nyelvközi linket a német cikkre. (Viszont ennek következménye, hogy ha egyszer létrejön önálló német szócikk, az angol továbbra is a Spielkarte#Deutsches Blatt szakaszra fog mutatni.) – Tacsipacsi vita 2017. december 9., 13:34 (CET)

Mentorkeresés: Sbs68 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Magyar rockzene, Lord zenekar és tagjai, egyéb zenekarok
 • Néhány szó a hátteremről: nem vagyok már új köztetek, több cikket is szerkesztettem
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: van olyan cikk/javításom, ami lassan fél éve nincs jóváhagyva

Sziasztok, az a helyzet, hogy habár régóta vagyok Wiki tag és lassan egy éve - korábbi magamhoz képest - sokat szerkesztek a témáimban, azt látom, hogy több cikk is nagyon régóta ellenőrzésre vár. Sajnos pl. a "Lord zenekar" cikkben azóta nagyon sok egyéb változás is volt, igy már magam sem tudom hol jár a helyes változat. Mindeközben a Lord zenekart megpróbáltam örökbe fogadni, de ez sem világos számomra. Lassan egy éve foglalkozom a témával és az ehhez kapcsolódó zenészek és más zenekarok szócikkeivel, mert fontosnak tartom hogy a wikipédiára is felkerüljenek. Sajnos jelenleg nincs senkivel aktív kapcsolatom, akinek jelezhetném az ellenőrzés kérését, illetve a szerkesztéseim jóváhagyását ha elkészültem valamivel. Mi a módja annak hogy ez a problémám megoldódjon? Ki lenne akihez rendszeresen fordulhatnék hogy elkészültem egy újabb munkával és kérjem az ellenőrzését? Előre is köszönöm a választ.

Sbs68 vita 2017. december 10., 00:59 (CET)

Kérheted a cikk ellenőrzését a járőrök üzenőfalán (Wikipédia:Járőrök üzenőfala), vagy még jobb, ha az adott Műhelyben keresel meg egy járőrt, aki ért is a témához és úgy ellenőrzi majd a cikket (Wikipédia:Könnyűzenei műhely). misibacsi*üzenet 2017. december 10., 06:58 (CET)