Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Archív36

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Újraindult az Afrika-műhely!

Sziasztok! Boldog új évet mindenkinek! Én az új esztendőre egyrészt azt fogadtam meg, hogy visszatérek a szerkesztéshez, és gondoltam arra is vállalkozok, hogy az Afrikával kapcsolatos cikkek hiányossága és elavultsága miatt újraindítom az Afrika-műhelyt. Aki szeretmé támogatni a kezdeményezést, azt szívesen várom a műhely tagjai között. – Bfranze88 vita 2020. január 2., 12:16 (CET)

Wikipédia:Afrika-műhely

Figyelem a műhely oldalát, de nem akarom felírni magam oda, mert nem vagyok annyira hű, de aktív, inkább csak érdeklődő vagyok. Ha konkrétan utána kell nézni egy adatnak, vagy át kell nézni valamelyik cikk helyesírását, akkor szólj nekem közvetlenül, vagy írj a műhely üzenőoldalára. misibacsi*üzenet 2020. január 2., 18:02 (CET)

Szavazás az európai szócikkíró verseny legjobbjáról

Sziasztok, mától 17-ig lehet szavazni az európai szócikkíró verseny öt jócikk státuszt elért nomináltja közül arra, amelyet a legjobbnak tartotok.

Itt láthatók a cikkek, és itt is lehet szavazni: Wikipédia:Európa országainak alapvető cikkei - szavazás

Egyebekben egy kis összesítő: tíz cikk készült el a verseny ideje alatt, és további hét figyelemre méltó anyag is született, melyek azonban különböző okokból nem indultak a versenyen. Első hallásra kevésnek tűnhet, ám mivel alapcikkekről van szó, melyek megírásához több időre és kutatásra van szükség, én nagyon szép eredménynek tartom, különösen úgy, hogy ezek közül öt is megkapta a jócikk státuszt. Palotabarát vita 2020. január 10., 12:51 (CET)

A WMF növekedést segítő kísérleti programja aktív a magyar Wikipédián

Sziasztok!

Talán többen is észrevettétek, hogy az elmúlt napokban megjelentek a kezdők kocsmafalán kérdések, melyeket a kezdők valamilyen segítségpanelben tettek fel. Ez amiatt van, hogy kérésünkre a héten bekapcsolták a WMF növekedést (ezen belül az újonnan regisztrált szerkesztők túlélési esélyét) segítő programját. Erről a javaslatok kocsmafalán augusztus folyamán beszélgettünk.

Ha kíváncsiak vagytok rá, mi ez és hogyan működik, olvassátok el a projekt leírását a MediaWiki wikijén. Az eszközt magatoknak is be tudjátok kapcsolni a beállításaitokban, így ki is tudjátok próbálni, hogyan működik.

Dióhéjban: a projekt több, egymással összefüggő modulból áll, ezek jelenleg:

 • Az első nap megértése: a frissen regisztráltak első 24 órájának monitorozása annak megértésére, hogy mit csinálnak vagy mit próbálnak csinálni. (Tudjuk, hogy a regisztrált szerkesztők kb. 40%-a próbál meg szerkeszteni, de kevesebb mint 6%-a tér vissza később, azaz próbálja meg másodszor. Nagyon keveset tudunk arról, hogy mivel próbálkoznak az első, kritikus órákban, és hol akadnak el.)
 • Üdvözlési felmérés: a regisztrált felhasználókat megkérdezzük, hogy valójában miért is regisztráltak, mit akarnak csinálni. A kísérleti wikiken különböző, sokszor egészen meglepő válaszok születtek.
 • Segítségpanel: ez egy interaktív segéddoboz szeretne lenni a jövőben, ami a szerkesztés közben segíthet a különböző feladatok megoldásában. Mindig ott vár összecsukva a szerkesztőablak oldalán, és rá lehet kattintani, ha elakad az illető. Figyeli, hogy a szerkesztő mit szeretne csinálni, és ahhoz próbál meg segítségoldalakat, útmutatókat, irányelveket kínálni. Később majd GYIK jelleggel próbálja megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket. Ha valaki így sem találja meg a kérdésére a választ, a segítségpanelbe beírhatja a kérdését, ami a kezdők kocsmafalán landol (így nem kell tudnia, hogy van ilyen oldal, vagy megtalálnia).
 • Új szerkesztők honlapja: ez egy olyan felület, ami segíti az új szerkesztőt abban, hogy hogyan kell elkezdenie az új szerkesztővé válást, hol találja meg az útmutatókat, hogyan tud segítséget kérni stb. Ha elakad, egyszerűen tud kérdést feltenni (ami a kezdők kocsmafalára érkezik meg) vagy személyes mentort kérni.
 • Új szerkesztők feladatai: ennek az lenne a célja, hogy egy újonnan regisztrált szerkesztő fokozatosan, a legegyszerűbb szerkesztésektől jusson el a bonyolultabb, komplexebb feladatok megoldásához. Az eszköz ehhez kínál feladatokat, nehézségi szintenként és érdeklődési körönként osztályozva. Ez jelenleg még nincsen nálunk bekapcsolva, de az éles tesztelése már zajlik, és várhatóan heteken belül nálunk is elérhető lesz.

A következő wikitalálkozón szívesen tartok egy előadást és demót az eszközökről a résztvevők számára.

Az eszközök folyamatos fejlesztés, bővítés és javítás alatt vannak. Ha ötletetek, javaslatotok van, nyugodtan jelezzétek, akár nekem, akár a projekt oldalán.

Samat üzenetrögzítő 2020. január 29., 23:44 (CET)

Kínában, sej...

Ismerős műfordító FB-posztja tegnapról.

Most olyan fordítási projekten dolgozom, amihez egy online platform is tartozik, ahol a szerző és a mű összes fordítója együtt beszélheti meg a problémákat. A fordítók kérdéseket tesznek fel, a szerző válaszol, illetve a fordítók is tehetnek javaslatokat, még hibát is találtak az eredeti szövegben. Tök jól működik, színvonalas, jól átlátható az egész. (Köszi, Goethe-Institut!) Amiért ezt írom: a kínai fordító az "apátság" szónál fölteszi a kérdést, hogy az pontosan mit is jelent. A szerző belinkeli a szóban forgó apátság Wikipédia-oldalát, hogy a kínai fordító, aki teljesen más kultúrára kénytelen átültetni, valami képet kapjon róla, mi is ez, esetleg magyarázó fordítással oldja meg. Mire a fordító: Elnézést, de Kínában be van tiltva a Google és a Wikipédia. Tudnál idetenni egy screenshotot? A szerző bocsánatot kér a figyelmetlenségéért, és odateszi a screenshotot. Így dolgozunk. Judith Schalansky: Verzeichnis einiger Verluste.

Hát, ilyen is van... Üdv: Turokaci vita 2020. január 30., 12:00 (CET)

Jé! Több év szünet után újra van Wikipédia Törökországban!

Több év szünet után újra van Wikipédia Törökországban. Apród vita 2020. január 15., 23:07 (CET)

 • A térképészeti adatokkal kapcsolatos adatgyüjtést viszont valószínüleg szigorítják, vagyis aki Törökországban geo-adatokat vesz fel - óvatosan járjon el. Persze lehet, hogy a leendő szabályozást csak a nagy cégekre (Google) szabták, és nem olyan amatörökre mint mi, de azért nem árt tájékozódni, ha valaki netán személyesen is arra járna – ImreSamu vita 2020. február 12., 19:03 (CET)

NAHÁÁÁTTT!!!!

[1] – Burumbátor Súgd ide! 2020. február 10., 18:01 (CET)

Nahát, van aki tudja, van aki nem (pl. én) hogy ki ő itt a Wikipédiában. Wikizoli vita 2020. február 10., 18:16 (CET)

Kapcsolódó szócikk: Rózsa Dávid (könyvtáros) --Malatinszky vita 2020. február 10., 18:31 (CET)

Egy kis kutatómunka után rájöttem. Wikizoli vita 2020. február 10., 19:50 (CET)

Már nem található a cikk. - Tündi vita 2020. február 14., 10:12 (CET)
De, csak egy kicsit máshol... - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2020. február 14., 11:54 (CET)
Köszi, én csak a belföld rovatban kutakodtam, mert az volt megadva a linkben. :) - Tündi vita 2020. február 14., 12:07 (CET)

Wikitalálkozók februárban, márciusban és áprilisban

Szeretnélek benneteket meghívni a következő három wikitalálkozóra:

Mindhárom eseményre nagy szeretettel várunk!

Samat üzenetrögzítő 2020. február 16., 21:44 (CET)

Vitalapok fejlesztése

Sziasztok!

A Wikimédia Alapítvány ismét nekifutott a vitalapok fejlesztésének. A mostani koncepció szerint (a korábbi tapasztalatok alapján) nem egy teljesen új szoftvert készítenek a vitalapi kommunikációra, hanem a mostani vitalapokat javítják, bővítik fokozatosan új funkciókkal és szolgáltatásokkal. Az első bétafunkciók (pl. válasz gomb, automatikus behúzás és aláírás időbélyeggel) napokon belül jelennek meg a magyar Wikipédián. A menetrend a következő:

 1. Először csak azok számára lesznek a funkciók elérhetőek, akik ezt bekapcsolják maguknak a beállításaikban.
 2. Ezt követően egy tesztidőszak következik, ahol lehet jelezni az észrevett problémákat, lehet javaslatokat tenni. Amennyiben már nem tapasztalunk komoly problémát és minden úgy működik, ahogy kellene, akkor a funkciókat alapértelmezetten bekapcsolják mindenki számára úgy, hogy aki akarja, az továbbra is ki tudja kapcsolni a beállításaiban (azaz mindent úgy használ továbbra is, ahogyan most).
 3. Ezután van lehetőség arra, hogy a kéréseitek és javaslataitok alapján új funkciók épüljenek be. Most lesz igazán érdemes konstruktív módon kérni és panaszkodni, mert egy egész fejlesztői csapat vár a visszajelzéseitekre és kéréseitekre! Mit szeretnétek? Itt és most esély rá, hogy meg is valósul.

Samat üzenetrögzítő 2020. február 24., 20:32 (CET)

Ha kérdésetek, javaslatotok van, vagy hibát találtatok, írjátok nyugodtan erre a lapra! Samat üzenetrögzítő 2020. február 27., 09:45 (CET)

Járőrstatisztikák

Megtörtént a járőrstatisztikák várva várt aktualizálása, a fenti két linken megtekinthetitek. Ha minden jól megy, holnap már a februárit is felteszem. – BenKor FlaggedRevs-2-1.svg üzenet 2020. február 29., 17:45 (CET)

Mai újsághír

A hvg.hu híre szerint Felállt a kormány Facebook-munkacsoportja. A honlapjuk (nagy kezdőbetűkkel): Digitális Szabadság Munkacsoport, és a munkacsoport ún. Fehér könyve. – Vadaro vita 2020. március 3., 12:17 (CET)

Commons Év képe díj szavazása

Elindult a szavazás a Commons Év képe díjára, az első fordulóban március 22-ig lehet szavazni, a második fordulót április 5. és 19. között rendezik. Xia Üzenő 2020. március 9., 09:44 (CET)

Egyébként van neki magyar kezdőlapja is, csak a nyelvváltólinkek jól el vannak dugva: c:Commons:Picture of the Year/2019/hu. – Tacsipacsi vita 2020. március 10., 12:58 (CET)

Elmarad a márciusi wikitalálkozó

Sziasztok! A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a márciusi wikitalálkozó elmarad. Remélhetőleg áprilisban találkozunk. Üdv: Samat üzenetrögzítő 2020. március 12., 22:03 (CET)

CEE Tavasz felhasználói csoport

Most már van ilyen is: Wikimedia Community User Group CEE Spring --Tgrvita 2020. március 15., 01:20 (CET)

Újabb spec. lap lett használható a karbantartóknak

Van egy speciális lapunk, ami az üres (ilyenformán szükségtelen) kategóriákat mutatja, ez az: Speciális:Nem_használt_kategóriák.

A lap eddig is létezett, de kb. félezer tétel volt benne, így az eredeti funkciójára használhatatlan volt. Lassan sikerül kinullázni, így most már érdemben használható karbantartásra is. Az a funkciója, hogy például az átnevezés miatt kiürült, de ottfelejtett kategóriákat észrevegyük. Legutóbb a macedóniás kategóriákat Észak-Macedóniára átnevező szerktársunk utáni takarításkor jött jól (a kategóriát átnevezte, de a szócikkekben nem cserélte le hivatkozásokat, így eltűntek a cikkek a szemünk elől).

Az ezen a sepc. lapon felbukkanó kategóriákkal a következőket lehet tenni:

 • Megnézni a laptörténetét, hogy nem átnevezéssel keletkezett-e, ha igen, megnézni mi van a korábbi (átirányítássá alakított) kategóriában, és ha abban vannak elemek, akkor azokat átpakolni az újba.
 • Ha nem is átnevezés történt, azért érdemes ellenőrizni a kategórianév helyesírását: lehet, hogy ott van egy hiba, valaki létrehozta a helyes változatot, és nem törölte a helytelent. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy átirányítás legyen-e vagy törölhető?
 • Ha nincs átnevezés a laptörténetben, akkor megnézni van-e interwiki, és bekukkantani az idegennyelvű kat. elemei közé, hátha valamelyiknek van magyar nyelvű párja. Ha van, akkor áttenni az üres kategóriába.
 • Ha valamilyen technikai kategória, ami a Wikipédia működéséhez kell, és pont az a jó, hogy nincs benne egy elem sem, akkor az {{Üres kategória}}(?) sablon betűzését követően nem hozza többé az üres sablonok között. Ilyen lehet például, a valamilyen sablonhibát (rossza sablonparaméterezést) mutató kategória, amiben az utolsó hibás cikk is javítva lett, a kategória kiürült, de később még ismét belekerülhet más szócikk.
 • Ha nincs interwiki sem, és némi keresgélés után reális időráfordítás mellett sem találunk belevaló elemet, de nem is hibakategória, akkor törlésre kell jelölni.

A speciális lap háromnaponként frissül (ma délután várható a következő frissítés), ezért feltehetően mindig lesz benne egy-két elem, amivel foglalkozni kell a fentiek szerint. Történetesen most is van benne egy pár tétel, de azokban már vagy van elem, tehát nem üres, vagy törölve lett maga a kategória, szóval többé-kevésbé rendezettnek tekinthető.

A "rendrakás" annak a munkának a része volt, melynek során másfél éve kitisztult a keresett kategóriák spec. lap, és azóta is tisztának mondható. Remélem a tapasztalt szerkesztők együttműködőek lesznek, és nem hoznak létre üres kategóriákat annak érdekében, hogy a kezdők botladozásait hamar(abb) észrevegyük és javítsuk. Palotabarát vita 2020. március 16., 11:00 (CET)