Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Jogi nyilatkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Kockázatok kizárása szócikkből átirányítva)
JOGI NYILATKOZAT
A Wikipédia nem vállal felelősséget az információk helytállóságáért!
A Wikipédiát csak saját felelősségedre használhatod!
A Wikipédia nem ad orvosi tanácsokat!
A Wikipédia nem ad jogi tanácsokat!
A Wikipédia nem vállal felelősséget az információk helytállóságáért!

A Wikipédia tartalmazhat olyan információkat, melyek sérthetik azon ország törvényeit, ahonnan az olvasó/szerkesztő az oldalakat olvassa/szerkeszti. A Wikipédia nem támogat semmilyen törvénysértő tartalmat, de mivel a tartalom az Amerikai Egyesült Államokban, Kalifornia államban található, a Wikipédia az USA alkotmányának Első módosítása és az ENSZ Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata alapján üzemel. Az olvasó/szerkesztő honos országának törvényei nem feltétlenül biztosítják ugyanolyan mértékben a szabad véleménynyilvánítást, mint az Egyesült Államok alkotmánya vagy az ENSZ nyilatkozata; a Wikipédia tehát nem felelős az illető ország esetlegesen eltérő törvényeinek potenciális megsértéséért azzal, hogy a benne található információt bármilyen módon felhasználják vagy arra hivatkoznak.

A Wikipédia nyílt tartalmú online lexikon, vagyis személyek és csoportok szerveződése annak érdekében, hogy az emberi tudás egyetemes gyűjteményét hozzák létre és azt folyamatosan fejlesszék. A felépítése lehetővé teszi bármely internet kapcsolattal és World Wide Web eléréssel rendelkező egyénnek, hogy az itt található tartalmakat tetszőlegesen módosítsa. Ezért mindenképpen vedd figyelembe, hogy semmiféle itt olvasható tartalom nem ment át olyan szaklektoráláson vagy ellenőrzésen, melyet az adott területek szakértői végeztek volna annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy az adott szócikkek szakmailag teljes, pontos vagy megbízható információkat tartalmaznak bármilyen, a Wikipédiában olvasható témában.

Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Wikipédia nem értékes, hasznos és pontos információkat tartalmaz, azonban semmilyen módon nem tudja garantálni az itt található információk helyességét. Lehetséges, hogy az információt percekkel korábban módosította valaki, akinek a tudása, szándéka vagy véleménye nem esik egybe az adott területen elvárhatóval. Jelenleg is dolgozunk egy olyan megoldáson, ami lehetővé teszi a szócikkek „megbízható változatának” elérését (ez egyelőre nem jelent tartalmi ellenőrzést, csak az úgynevezett vandalizmusok és a nyilvánvalóan értelmetlen tartalom kiszűrését). Az ellenőrzöttséghez legközelebb álló lehetőség jelenleg a kiemelt szócikkek csoportja, de ezeket a szócikkeket sem ellenőrizte független szakértői gárda, és bárki szerkeszthette a közelmúltban úgy, hogy a változtatást érdemben (azaz szakmailag) még senki nem ellenőrizte.

A Wikipédia nem folyamatosan ellenőrzött kiadvány. Míg bármely résztvevő képes a hibák kijavítására vagy a téves információk eltávolítására, senki nem köteles ezt megtenni, emiatt semmilyen a Wikipédiában található információval kapcsolatban nem vállalunk garanciát, és nem vállaljuk, hogy az információ bármilyen hasznos célra felhasználható volna.


A Wikipédiát csak saját felelősségedre használhatod!

A szócikkek szerzői, szerkesztői, a Wikipédia szponzorai, adminisztrátorai, a rendszergazdák vagy a Wikipédiával bármilyen egyéb kapcsolatban levők egyike sem vonható semmilyen módon felelősségre bármilyen pontatlan vagy sértő tartalomért, vagy ezen tartalom olvasása, felhasználása vagy hivatkozása/linkelése kapcsán keletkezett károkért. A felsoroltak nem vállalnak semmiféle garanciát vagy kártérítési felelősséget a Wikipédia tartalmáért. Ne alapozz egyedül csak a Wikipédiában található információra! Külső ellenőrzés minden esetben javasolt!

Kérünk, hogy a szükséges körültekintéssel járj el annak érdekében, hogy meggyőződj arról, hogy a Wikipédia cikkek tartalma helyes és megfelel a céljaidnak. Ha bármilyen veszélyes, illegális vagy etikátlan tartalommal találkozol, vedd figyelembe, hogy ezt az információt bárki elhelyezhette a Wikipédián, és semmi garancia nincs arra, hogy megfelelő jogosultságokkal vagy képességekkel rendelkezik arra nézve, hogy a leírt tevékenység vagy dolog használata vagy alkalmazása biztonságos vagy legális, megfelel annak hogy megelőzze a sérülést, betegséget vagy bármilyen személyi, erkölcsi vagy jogi kárt. Ha szakszerű tanácsra van szükséged (például orvosi, jogi, vagy pénzügyi tanácsokra), akkor vedd fel a kapcsolatot az e téren tevékenykedő szakemberekkel.

A Wikipédia nem vonható felelősségre semmilyen a benne található információ által okozott kárért, mivel ez magánszemélyek önkéntes társasága azon célból, hogy nyílt oktatási, kulturális és információs erőforrást hozzanak létre. Ez a közlés egyoldalú és tájékoztató jellegű, így nem képez szerződést vagy megegyezést közted és a Wikipédia között a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 feltételein túl, amennyiben követed az újrafelhasználási segédletet.


A Wikipédia nem ad orvosi tanácsokat!

A Wikipédia számos orvostudományi témakörbe tartozó szócikket tartalmaz, de semmiféle garancia sincs arra, hogy ezen szócikkek tartalma pontos. Nincs biztosíték arra sem, hogy az orvostudományi szócikkekben található állítások és kijelentések teljes mértékben igazak, helyesek, vagy precízek. Még ha egy állítás szerint egy gyógymód egy esetre megfelelő, az nem jelenti azt, hogy az Önre vagy az Ön tüneteire érvényes.

A Wikipédián található orvosi információk legjobb esetben is csak általános tanácsok, mivel nem helyettesítik, és nem is helyettesíthetik az orvosi végzettségű szakértő (orvos, pszichiáter, ápoló, gyógyszerész, stb.) javallatát. A Wikipédia nem orvosi tanácsadó!

Sem a Wikipedia.org, sem a Wikimédia Alapítvány nem hozható összefüggésbe orvosi szolgáltatások, szakvélemények stb. ajánlásával vagy felkínálásával. Természetesen támogatjuk Önt abban, hogy közreműködjön az orvostudományi vagy egészséggel kapcsolatos témakörökben, és az itt található anyagokat is felhasználhatja a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 licenc szerint.


A Wikipédia nem ad jogi tanácsokat!

A Wikipédia számos jogi témájú cikket tartalmaz, de semmi nem garantálja e cikkek pontosságát. Semmiképpen nem szavatolhatjuk azt, hogy ezen cikkek tartalma jogi szempontból igaz, pontos és helyes. A jogszabályok jelentős része országról országra változik, esetenként igen gyorsan módosulhat. Még ha egy kijelentés a jogszabályokról pontos, akkor is előfordulhat, hogy csak az adott jogi környezetben vagy az információt közlő személy esetében helytálló; lehetséges az is, hogy az információ közlése óta a jogszabályok megváltoztak, módosították őket, hatályon kívül helyezték, esetleg más jogszabályokkal helyettesítették azóta, hogy a közlés a Wikipédiában megjelent.

Semmilyen, a Wikipedia.org-on illetve a Wikimédia Alapítvány bármely projektjének lapján található információ nem használható fel arra, hogy az alapján jogi tanácsot, jogi véleményt nyújtsanak, vagy az alapján bármilyen módon jogi tevékenységet folytassanak.

A Wikipédiában megjelenő információ a legjobb esetben is általános esetekre vonatkozik és semmiképpen sem helyettesítheti a témában jártas szakértő jogász tanácsát, aki az eset körülményeit pontosan figyelembe véve képes jogi tájékoztatást adni. Az ajánljuk, vedd fel a kapcsolatot jogi szaktanácsadásra szakosodott személlyel vagy céggel annak érdekében, hogy megfelelő jogi tanácsot kaphass.

Természetesen arra biztatunk, hogy minél több joggal kapcsolatos szócikket írj, illetve a joggal kapcsolatos szócikkek tartalmát segíts pontosítani és aktualizálni bármilyen Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 licencnek megfelelő anyag felhasználásával.