Wikipédia:Kiemelt lista

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kiemelt listák a Wikipédia legjobban megírt, lista formátumú cikkei. Olyan témát dolgoznak fel, aminél kézenfekvő a lista formátum használata, és azon kívül, hogy megfelel a Wikipédia-tartalmak követelményeinek, a következőek is igazak rá:

 1. Szövege színvonalas, szépen megfogalmazott.
 2. Bevezetője van, ami bemutatja a tárgyat és definiálja, mik tartoznak az adott lista gyűjtőkörébe.
 3. Közérthető.
  • (a) Átfogóan felölel mindent, ami az adott témához tartozik, a fontosabb elemek közül mindet tartalmazza, ahol lehetséges, ott mindegyik elemet. Ahol szükséges, megjegyzésekkel van ellátva az egyes elemekről.
  • (b) Hosszában és témájában megfelel a listák követelményeinek, nem fork, nem egy másik cikk tartalmát másolja és nem lehet teljes egészében beilleszteni egy rokon témájú cikkbe.
 4. Struktúra: könnyen navigálható, ahol szükséges, fejezetcímekkel vagy táblázattal.
 5. Stílus: megfelel a Manual of Style-nak (van nekünk ilyen?) és kiegészítő oldalainak.
  • (a) Kinézet: szövege szépen elrendezett, formázott, szükség esetén táblázatban és színezve; arányában kevés benne a piros link. (ez utóbbival nem értek egyet, kiemelt cikknél se követelmény.)
  • (b) Médiafájlok: megfelelő illusztrációval ellátott, amennyiben az a témának megfelelő. Az illusztrációk megfelelnek a licenckövetelményeknek.
 6. Stabilitás: nem zajlanak körülötte szerkesztési háborúk és tartalma nem változik napról napra jelentős mértékben, leszámítva a kiemelési eljárás alatt megtett változtatásokat.