Wikipédia:Kezdőlapműhely/Bolondos kezdőlap/2011

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  

Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 540 916 szócikke van, ebből 1054 kiemelt.

Összes portál

Ajánlott cikk  
Csimpánz írógéppel
Csimpánz írógéppel

A végtelen majom tétele szerint ha egy majom véletlenszerűen ütögeti egy írógép billentyűit, akkor majdnem biztosan előbb-utóbb teljesen véletlenszerűen leír egy akármilyen szöveget, akár William Shakespeare teljes életművét is.

A tétel megfogalmazásában a majdnem biztos egy pontos valószínűségszámítási kifejezés, és a majom egy véletlenszerű szöveggenerátor, ami a végtelenségig működik. A tétel rámutat annak a veszélyeire, hogy a végtelent egy nagyon nagy, ámde véges számnak tekintjük. Annak a valószínűsége, hogy a majom hibátlanul legépeli Shakespeare Hamletjét, nagyon kicsi, de pozitív. Még az univerzum kezdetétől számított időben is csak nagyon kis valószínűséggel jelenne meg a szövegfolyamban a mű.

A tétel különböző változatai több, vagy akár végtelen sok gépelőt tartalmaznak; a célszövegek is változnak, egy mondattól akár egy egész könyvtárig terjednek. A tétel története egészen Arisztotelészig és Ciceróig követhető vissza. Blaise Pascal és Jonathan Swift is érdeklődött iránta. A 20. század elején Émile Borel és Arthur Eddington foglalkozott vele; ők alkották meg a tétel modern formáját.

A végtelen majom tételét és a róla alkotott képet inkább a népszerű kultúrából ismeri a közönség, mint az osztályteremből. Közmondásosan ez a tétel illusztrálja a valószínűség-számítást.

A tételt Douglas Adams is felhasználta a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvében: „Ford! Végtelen sok majom vár ránk odakint, akik az általuk írt Hamletről akarnak beszélni velünk.”

A Simpson család egyik részében, a Last Exit to Springfieldben Mr. Burns mondja: „Itt ezer majom dolgozik ezer írógépen. Már meg is írták a legnagyszerűbb ismert novellát. Lássuk. »Minden idők legjobbja volt, minden idők leghomályosabbja volt«? Te buta majom!”

A Washington Post egy 2002-es cikke szerint „nagyon sok ember leli örömét abban a híres megjegyzésben, hogy végtelen sok majom végtelen sok írógéppel végtelen sok idő alatt Shakespeare összes művét leírná.” 2003-ban Arts Council ösztöndíjával végzett kutatás is népszerűvé vált a sajtóban. 2007-ben a Wired magazin a tételt a nyolc klasszikus gondolatkísérlet közé sorolta.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Van, aki forrón szeretiKisfeszültségű áramváltóRonnie James DioIguanodonNofertitiKantoni nyelvPokémon Diamond és Pearl verziók

Tudtad?  

Tudtad-e, hogy…

Ezen a napon    

Ma 2011. április 1. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával
  • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
  • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
  • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
  • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
  • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
  • Próbalap – Újdonsült szerkesztőinknek ajánljuk.
  • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
  • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség
Wikipédia más nyelveken
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 540 916 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

WikiszótárWikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikimédia CommonsWikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
WikidézetWikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
WikiegyetemWikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
WikifajokWikifajok
Rendszertani adatbázis
WikiforrásWikiforrás
Szabad forrásmunkák
WikikönyvekWikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
WikidataWikidata
Szabad központi tudásbázis
WikivoyageWikivoyage
Szabad útikalauz
Meta-WikiMeta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Felhasználási feltételek
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
  • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
  • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
  • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.