Wikipédia:Wikritika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:KRIT szócikkből átirányítva)
Tudnivalók

Ezt az oldalt a magyar Wikipédia működésével kapcsolatos általános véleményeknek hoztuk létre. Van, akiben összegyűlt már annyi tapasztalat, amit szívesen foglalna egybe esszé- vagy elemzésjelleggel, és eddig a kocsmafalakat vagy vitalapokat terhelt vele, holott ezeknek jobb helye van egy tematikus lapon. Akinek átfogó wikiideológiai/wikipragmatikai észrevételei vannak, ami nem (csak) egy területet érint, és szívesen kifejtené, egyszerűen nyisson egy allapot ehhez a laphoz a saját usernevével, és illessze be alább a következőképpen:

==[[User:Filozófjúzer|]] általános észrevételei==
{{Wikipédia:Wikritika/Filozófjúzer}}

Ha jól sikerül, meg is szívlelhetjük akár, lehet írni arról, mi tetszik, mi nem tetszik, mit találsz működőképesnek és mit nem és miért, és mit változtatnál a wiki koncepciójában/gyakorlatában/alapelveiben/működésében. Azért is praktikus ide összefoglalva leírni az ilyen hajlandóságúaknak, mert akkor wikivitákban nem kell folyton leírni az alapvető és visszatérő kritikádat, hanem elég lesz egy idemutató link. :-). Ha ügyesek vagyunk, rendes wikifilozófiai szöveggyűjteménnyé alakulhat a lap.

  •  megjegyzés a kritika itt nem elsődlegesen negatív jelentésű, egyszerűen átfogó elemzést takar.
  •  megjegyzés régebbi elemzéseket is át lehet hozni ide, tele vannak a magtárak és userallapok ismert és kevésbé ismert korábbi wikritikai publicisztikákkal és elemzésekkel. :-)
  •  megjegyzés ez a lap része lesz a tervek szerint a készülő Wikipédia:Wikitörténelem anyagának is.
  • Olvasnivaló: (angolul) en:Criticism of Wikipedia, Wikipédia:Wikidráma.

Alensha észrevételei[szerkesztés]

A wikivel az a fő gond, hogy sokan jobban szeretik kritizálni, mint írni...

Bennó észrevételei[szerkesztés]

Bennó törvénye a wiki döntéshozatali mechanizmusáról és az új ötletek megvalósításáról[szerkesztés]

  1. Embernek fontos, jó és megvalósítandó ötlete támad.
  2. Közhírré teszi.
  3. Reagálnak vagy nem, de csinálni biztosan senki nem csinál egyelőre semmit (van kivétel is, de minél nagyobb az ügy, annál ritkábban), lehurrogókra viszont általában számítani lehet (a hozzászólások indulati/érzelmi töltése és értelmes tartalma ilyenkor fordított arányban szokott állni egymással)
  4. Vársz kicsit, nekivág (előre készülsz a rohamra, ezért csak részben valósítod meg a tervet).
  5. Jön az iszonyatos, gátját vesztett felháborodás.
  6. Ezek után végre többen is hajlandóak fontolóra venni a dolgot érdemben. :) Aztán lesz belőle. Valami.
  7. Sajnos kicsit sok a véráldozat, mert a fenti lépések mind és egyenként is gyakran emberéleteket szoktak követelni.

 megjegyzés a törvény összefoglalása:

A Wikipédia közössége nem veszi tudomásul igazában azt, ami még nincs elkezdve, csak ötlet szintjén létezik. Akkor veszi először komolyan (általában felháborodással együtt), ha valaki „önhatalmúlag” nekilát megvalósítani. Ennek a kockázatát azonban viszonylag kevesek vállalják be, és azok gyakran vádoltatnak meg zsarnoki allűrökkel. (Aki csinál valamit, az diktátor, hiszen ő diktálja a tempót vagy legalább a fennforgó témát. :-))

Ókori bölcs a wikilényegről[szerkesztés]

A Wikipédia voltaképpen gigászi ön- és közismereti tréning kultúrprojektnek álcázva, és mindig kiderül benne, hogy az ember indokolatlanul sok jót tart magáról.

– Ismeretlen wikiókori bölcselő (~4300-ban megették a vandálok)

Vince észrevételei[szerkesztés]

Irányelvekről, azokból nem fakadó következetességről[szerkesztés]

  • Jónép nem olvassa az irányelveket
  • Jónépet gyakorlatilag nem is érdekli, ami oda van írva
  • Jónép ad hoc alkalmazza/érvényesíti/tartja/tartatja be az irányelveket
  • A „régi” szerkesztőknek sokkal többet elnéznek, mint az újaknak
  • Jónép csak akkor tart be bármiféle közmegegyezésen alapuló szabályt, ha azt valaki szóvá teszi. Akkoris csak azon, aki ezt szóvá meri tenni. Hadd ne írjam le, miféle viselkedés ez.

nyenyec észrevételei[1][szerkesztés]

Néhány tanács, amit kezdő wikipédiás önmagamnak visszaküldenék sok évvel ezelőttre:

  1. a szabadidő drága, ezért minden eszközt érdemes bevetni a zajszűrésre. A közösségi lapok illetve a felhasználók 20%-a a felelős az utólag visszatekintve már egyértelműen elpazaroltnak bizonyult idő 80%-áért. Az én időmben a VandalFighter, a megtisztított figyelőlista és a PageDown volt a leghatékonyabb eszköz a zaj szűrésére, de érdemes körülnézni, hátha mostanra fejlődött a tudomány.
  2. a hallgatás nem beleegyezés
  3. nem kell mindenre (azonnal) válaszolni
  4. gyakorlatilag mindenki jószándékkal szerkeszt, de sokan vannak akik hajlandóak szemét módon viselkedni, hogy elérjék a nemes (vagy annak hitt) céljaikat. Néha észre sem veszik.
    • (de mindezt csak interneten. élőben tök normális emberek ők is.)
  5. a tartalom az igazán fontos, még akkor is, ha a meta-megbeszélések vonzónak tűnnek
  6. érdemes körülnézni, más wikipédiákban milyen konfliktusok vannak és megmosolyogni, mennyire hasonlóak, mint a magyar Wikipédia
  7. érdemes elolvasni hosszú idővel ezelőtti, akkor nagyon komolynak hitt vitáinkat és megmosolyogni, hogy utólag mennyire viccesek :)
    • vita közben érdemes elgondolkodni, hogy "tényleg olyan fontos ez?", "fog erre valaki 1, 3, 5 év múlva egyáltalán emlékezni?"
  8. a problémák 95%-a kommunikációs probléma: az emberek állandóan félreértik mások szavait, szándékát és érzéseit. az igazi baj nem ez a tény, hanem, hogy szinte mindenki meg van győződve arról, hogy ez nem így van és ő igenis jól érti, hogy mit akar / mire céloz a másik. :)
  9. az emberek másképp viselkednek, ha úgy érzik közönség figyeli őket. nem mindent lehet és érdemes nyilvánosan megbeszélni.
  10. fikázni könnyű, alkotni (és működtetni) nehéz
  11. a trollok és szabadságharcosok sosem fogynak el. voltak már a kezdetektől és mikor az aktuálisak majd odébbállnak, lesznek helyettük megint.
  12. a hosszabb-rövidebb szünet tényleg gyógyító erejű érdemes élni vele.

KeFe észrevételei[szerkesztés]

KeFe észrevételei

Először is szeretném leszögezni hogy nem szeretnék senkit megbántani, próbáltam mindíg tisztelettel szólni másokhoz, hiszen mindenki a maga felfogása szerint a leg humánusabb módon próbálja a vitalapokon elmagyarázni, indokolni a saját cselekedetét, vagy eszmefuttatását.
Itt is minden előttem szóló a jobbítás reményével irta le az észrevételeit, de a sorok között olvasva az általam eddig is nagyra tartott user:Nyenyec véleményével tudok egyetérteni. Ezért ahhoz szeretnék gyakorlati kiegészítéseket tenni:
1. Valóban! Az itt eltöltött időm alatt több mint 30.000 szerkesztést végeztem, de a vitalapok írásával és olvasásával az időm szerintem 90%-a veszett el.
2. Igaz! Mert én is nagyon sokszor inkább hallgattam az engem és másokat ért indokolatlan beszólások alkalmával. És ebből adódik az is hogy sokan-sokan a "Megmondó embereket " emlegetik. Én is bele estem egyszer ebbe a hibába (dühömben), és a lapomon olvasható is. De szerintem lehetne másként is kommunikálni.
3. Nem csak válaszolni nem kell azonnal, de sablonozni, (fenyegetni) sem kellene azonnal.
4. Jó szándék -ot nem elég feltételezni! Az itt szerkesztők nem csak az idejüket, de pénzüket és a szürkeállományukat is a közös oltáron áldozzák (függetlenül attól kinek miből mennyi van) tiszteletet érdemel - és sajnos ez az intézkedésekben, a vitalapokon sem valósul meg. 4/a (A zárójeles résszel is egyetértek)
5. A tartalom a fontos! Véleményem szerint legalább olyan fontos az is aki azokat létrehozza...
6. Tényleg nem is olyan fontos! Bár én sok régi vitalapi bejegyzést újra elolvastam (már amit nem töröltek, mert van ilyen is), a-hoz hogy megváltozzon a wiki közössége másoknak is ajánlom.
7. Le kellene szűrni végre a tanulságokat és aszerint változtatni a viselkedésen és a szabályokon is.
8. Ez természetes! Ezért kellene más szabályokat alkotni. Már a bejelentkezéskor is felhívni rá a figyelmet.
9. A magam részéről ezt nem tartom igaznak, de mindenki másképp látja.
10. Ez valóban igaz! Volt olyan javaslatom hogy a belépéskor nyújtsuk oda a feltételeket az ujjaknak, de azt írták nem lehet. Tényleg nem lehet? Miért nem? Találjon rá valaki megoldást.
11. Ezzel is egyetértek, de mindig sikerült rendbe hozni amit elrontottak.
12. Hosszabb-rövidebb szünet azért kell, mert bár sokat javult a helyzet, még mindig stresszes hosszútávon a szerkesztés sokaknak, ezen még mindig változtatni kell.
További jó szerkesztést, kellemes időtöltést és sok sikert kívánok az 500 ezredik és a további cikkekhez minden szerkesztőnek.

Lábjegyzet[szerkesztés]

  1. Nyenyec visszavonulásakor írt esszéje