Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Költségtérítés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók
Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! A pályázat célja a Wikimédia-projektek olyan szerkesztőinek a segítése, akiknek szándékukban áll valamely magyar nyelvű Wikimédia-projekt tartalmát fejleszteni, bővíteni, de anyagi lehetőségeik miatt ezt nem tudják megtenni. Ezekben az esetekben a szerkesztőt a cikkekkel szorosan összefüggő, kisebb összegű költségeiben az egyesület támogatja, ezzel is segítve a cikkek megszületését, fejlődését, az új tartalom létrejöttét.


A részvétel feltételei

  • Olyan szerkesztők lehetnek jogosultak rá, akik szerkesztéseikkel már gazdagították valamelyik Wikimédia-projektet.
  • Olyan költségekre vonatkozik, amik a cikkek írásához, illusztrálásához, anyaggyűjtéshez közvetlenül szükségesek, vagy azt elősegítik.
    • A leggyakoribb programfajták, amiket az egyesület támogatni szokott (bármilyen témában): szócikkíró versenyek, fotópályázatok, QR-pédia projektek, szócikkíró maratonok („editathon”). Természetesen ezektől eltérő projektek is előfordulnak, amiket a múltban már támogatott az egyesület, így az ezektől eltérő ötletekre is teljesen nyitottak.
  • A költségek megfelelő (általában számlával történő) igazolása, valamint annak bemutatása, hogy a cikkek az igényelt támogatással kapcsolatban valóban fejlődtek.
  • A részvételhez _nem_ kell belépni az egyesületbe (a tagsági viszony _nem_ növeli az esélyeket)

A pályázat időtartama, keretösszege

A pályázatra folyamatosan lehet jelentkezni.

A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy indokolt esetben a pályázati kiírást a pályázati időtartamon belül is módosítsa, illetve ideiglenesen vagy véglegesen felfüggessze.

Pályázás menete

A pályázat benyújtható az ötlet megvalósítása előtt és után is, de ajánlott előtte.

Megvalósítás előtti pályázat

  1. A pályázat benyújtása. A pályázatnak tartalmaznia kell,
    • a pályázó valamely Wikimédia-projektben használt azonosítóját[1];
    • milyen cikkhez, miért van szükség a támogatásra;
    • a támogatás szükséges összegét.
  2. Az elnökség dönt a támogatásról.
  3. A pályázó megvalósítja az ötletét.
  4. A pályázó igazolja költségeit és (szabad licenc alatt) beszámol, bemutatja azt, hogy ennek köszönhetően mely cikkek mennyiben fejlődtek. A beszámolót az egyesület közzéteszi a Wikipédián és esetleg a blogjában, és egyéb anyagaiban.
  5. Az Egyesület kifizeti a pályázó részére megítélt támogatást.[2]

Megvalósítás utáni pályázat

  1. A pályázó megvalósítja az ötletét.
  2. A pályázat benyújtása. A pályázatnak tartalmaznia kell,
    • a pályázó valamely Wikimédia-projektben használt azonosítóját[1];
    • milyen cikkhez, miért van szükség a támogatásra;
    • a támogatás szükséges összegét.
    • a költségek igazolását, valamint annak bemutatását, hogy ennek köszönhetően mely cikkek mennyiben fejlődtek. A beszámolót (melyet szabad licenc alá kell helyezni) az egyesület közzéteszi a Wikipédián és esetleg a blogjában, és egyéb anyagaiban.
  3. Az elnökség dönt a támogatásról, pozitív döntés esetén az Egyesület kifizeti a pályázó részére megítélt támogatást.


Megjegyzés: A kifizetéseket az egyesület banki átutalással teljesíti; a pályázó személyes és pénzügyi adatait bizalmasan kezeljük. A sikeres pályázatokat (a pályázó felhasználói nevével) és az azokhoz kapcsolódó beszámolókat a Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Költségtérítés/Pályázatok oldalon és az egyesület egyéb megjelenési felületein is bemutathatjuk.

Elbírálás

A benyújtott pályázatokat a Wikimédia Magyarország Egyesület elnöksége bírálja el.

Jelentkezés a pályázatra

A pályázatra az elnokseg@wikimedia.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

Elfogadott pályázatok

Amennyiben a pályázatodat elfogadják

  • érdemes létrehozni neki egy külön Wikipédia:projektoldalt
  • az azzal összefüggő számlákat, a Wikimédia Magyarország Egyesület nevére és címére (1111 Budapest, Egry József utca 1. „E” épület 7. emelet 705.) kell kérni
  • Az Egyesület Szervezeti és Működési Szabályzatának mindig meg kell felelni

Alább pár korábban elfogadott pályázat olvasható:

Lásd még

Jelen oldal a szócikkek bővítését segítő pályázatok menetét írja le, de az Egyesület ettől eltérő és a könyvekre értelmezhető összegkeretnél drágább programokat is támogat. A pályázat keretében olyan ötletekkel is lehet pályázni, amely nem közvetlenül megadott szócikkek fejlesztésével segíti elő a Wikimédia Magyarország meghatározott céljainak elérését. Ötleteiddel keresd meg az elnökséget az elnokseg@wikimedia.hu címen.

Külső hivatkozások

Jegyzetek

  1. a b Az azonosító segítségével tekinti át az elnökség a szerkesztő eddigi tevékenységét.
    A pályázat kifizetéséhez szükséges a szerkesztő személyazonosságának igazolása is. Ezeket az információkat az Egyesület elnöksége bizalmasan, az Egyesület adatvédelmi irányelveivel összhangban kezeli.
  2. A cikkek kiadásokkal összefüggő fejlődésének ismeretében az elnökség dönthet az összeg térítésének megtagadásáról is.