Wikipédia:Képregények műhelye/Cikkértékelés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a lap a Képregények műhelye specifikus cikkértékelési útmutatóját tartalmazza, mely segítséget nyújt a műhely tagjai és más szerkesztők számára, hogy milyen objektív szempontok alapján sorolják be a különböző, a képregényekhez kötődő szócikkeket. Az értékelés, különösképpen a fontossági besorolás elsősorban a szerkesztők munkáját segíti és statisztikai adatokkal szolgál a szócikkek állapotával kapcsolatban.

Amennyiben javaslatod van, a besorolási szintek követelményeinek finomításával kapcsolatban, azt a műhely vitalapján jelezheted.

Gyakran ismételt kérdések[szerkesztés]

Hogyan adhatok hozzá egy szócikket a műhely cikkértékeléséhez?
Az adott szócikk vitalapjának legtetejére helyezd el a {{WPKÉPREGÉNY}} sablont.
Mikor fogja valaki értékelni a szócikkemet?
Ha nagyon sürgős, akkor hagyj egy üzenetet a műhely vitalapján. Amint valaki észreveszi és kedve van hozzá, értékeli.
Ki értékelheti a szócikkeket?
Az alább olvasható útmutató figyelembevételével minden szerkesztő szabadon értékelheti, vagy módosíthatja a szócikkek besorolását.
Miért nem maradt semmiféle megjegyzés az értékeléssel kapcsolatban?
A szócikkek nagy száma miatt az esetek nagy többségében nincs megjegyzés az értékeléshez. Amennyiben bővebb véleményt kérsz a szócikkedről, azt jelezd a műhely vitalapján.
Mi van, ha nem értek egyet a besorolással?
Egy szócikk besorolását az alább olvasható útmutató figyelembevételével bárki módosíthatja, de az észrevételedet, kifogásodat a műhely vitalapján is jelezheted.
Ezek az objektív besorolási szempontok nem szubjektívek egy kicsit?
Az útmutató igyekszik objektív lenni, de természetesen a szubjektivitás elkerülhetetlen, főleg a fontossági besorolás esetén, ahol akár csak árnyalatnyi különbségek lehetnek két szint között. Ez van.

A minőségi besorolás szintjei[szerkesztés]

Egy szócikk minősége a {{WPKÉPREGÉNY}} sablon „besorolás” paramétere segítségével adható meg.

A cikkek értékelésénél használatos osztályozások, szempontok
Szint Rövid leírás Eléri ezt a szintet, ha… Nem éri el ezt a szintet, ha… Paraméterek
Kitüntetett Kitüntetett szócikk A cikk valamikor sikeresen átesett a kitüntetési eljáráson és a kitüntetés jelenlegi feltételeinek is megfelel. A közösség megállapította, hogy megfelel a kiemelt szócikkel szemben támasztott követelményeknek. Még nem esett át sikeresen a kiemelési eljáráson, vagy megvonták tőle a kiemelt státuszt.
 • 7
 • kitüntetett
 • kiemelt
 • ksz
 • k
Színvonalas Átfogó, szakembernek, laikusnak egyaránt informatív szócikk a teljesség igényével. Kisebb szerkesztgetéssel és lényegtelen kiegészítéssel jó eséllyel indulhat a „Kitüntetett” címért. A szócikket már csupán szakmabeliek tudnák ellátni apróbb kiegészítésekkel. Tartalma meglehetősen stabil, de bizonyos fejezeteiben a megkívánt mértékig mégis naprakész. Követi a témában napvilágot látott újabb releváns fejleményeket, kutatásokat, egy mű esetében annak megítélését vagy annak változását. Nem felel meg az itt, és alább felsorolt követelményeknek.
 • 6
 • színvonalas
 • színv
 • szín
Teljes Amit a témáról a Wikipédia keretein belül el lehet mondani, az benne van. Tartalma minden olvasó, laikusok és szakemberek számára egyaránt hasznos. A szócikk minden szempontból közelít egy szakmai enciklopédia minőségéhez. Világosan és tömören van megfogalmazva, nyelvileg helyes, szakzsargont csak szükséges mértékig alkalmaz. Jól tagolt, áttekinthető és kiegyensúlyozott. Ha a szöveg mennyisége megengedi szakaszokra van osztva, és megfelelő bevezetővel van ellátva. A cikkben nem, vagy csak felületesen tárgyalt összes résztéma és aspektus megfelelően jelezve van továbbmutató hivatkozásokkal. Amennyiben a megadott és felhasznált forrásokon kívül létezik, van további ajánlott irodalom. A tartalom egyértelműen levezethető a megadott megbízható forrásokból és a kellő mélységű lábjegyzetekből. Így minden szükséges állítás külön is alátámasztott. Nyelvileg helyes, megfogalmazása semleges nézőpontot tükröz. Tartalma meglehetősen stabil, nem fenyegeti egy szerkesztési háború kialakulása. Összehasonlítva egy hasonló témakörben írt kiemelt szócikkel súlyos hiányosságokra, érintetlen, feldolgozatlan aspektusokra derül fény.
 • 5
 • teljes
 • telj
Jól használható Laikusok számára a tartalma hasznos és teljességgel elegendő. A terület szakembere számára a benne levő információk használhatóak, egyik-másik szakmai mélységű kérdés azonban egyáltalán nincs megemlítve, vagy csak túl felszínesen, továbbmutató hivatkozások nélkül. A téma egészét teljességgel lefedi legalább laikusoknak megfelelő mélységben, nagyobb tartalmi hiányok nélkül. Fogalmazása világos, nyelvileg helyes, szerkezete áttekinthető, jól tagolt. Amennyiben tartalma megkívánja, megtalálhatóak benne a szükséges illusztrációk és sablonok. Nyelvhelyességi, helyesírási és formázási problémák vannak vele.
 • 4
 • használható
 • haszn
 • jhaszn
 • jólhaszn
 • jól használható
 • a
Bővítendő A szócikk tartalma első pillantásra egy laikus számára kereknek tűnhet, de tüzetesebben megvizsgálva több hiányosságot is felfedezhet benne, valamint az egyes fejezetek egyensúlyával kapcsolatban is problémák lehetnek. Mindazonáltal a tartalom levezethető a megadott megbízható forrásokból. A teljes cikkhez szükséges anyag döntő többségét tartalmazza, legalább laikusoknak elégséges mélységben. A bevezetője többé-kevésbé önmaga is egy mini-szócikk. Sérti a Wikipédia irányelveit, így például tartalmában jogsértő anyag található, vagy megfogalmazása nem törekszik a semleges nézőpontra. Egy idegen nyelvű Wikipédia azonos szócikkének forrásként való megjelölése ezen a szinten már elégtelen.
 • 3
 • bővítendő
 • bőv
 • b
Vázlatos A cikk jelentős mennyiségű használható információ tartalmaz, de még számos területen gyönge, akár kulcsfontosságú részek is hiányozhatnak belőle. A cikk felépítésében már tartalmazza egy magasabb szint vázát, így megkezdte a téma mélyebb kidolgozását és legalább jelzésszerűen, nagyvonalakban tartalmazza a követendő irányokat. A cikknek meg kell felelnie a nevezetesség és az ellenőrizhetőség alapvető kritériumainak. Hiteles forrás nem támasztja alá a tartalmát. Bár egy idegen nyelvű Wikipédia azonos szócikkének forrásként való megjelölése ezen szinten még elégséges, ehelyett ajánlott az ott megjelölt források és jegyzetek átvétele, mivel ezek hiánya a továbbiakban gátat szabhat a szócikk fejlődésének.
 • 2
 • vázlatos
 • vázl
 • start
Születő Az, akinek fogalma sincs a témáról, a megbízható definícióját legalább megismerheti belőle. Akinek a témáról van valami fogalma, semmit újat nem tudhat meg belőle. A szócikk témájától függően legalább 3–10 értelmes mondatban egyértelművé teszi, mi a cikk tárgya, és annak nevezetességét. Ezen a szinten a szócikk csonk. A cikk a címében foglaltak rövid, érthető, szabatos meghatározását tartalmazza. Hasznos információkat tartalmaz, de még sok munka van vele, hogy valódi cikk váljon belőle. Előfordulhat, hogy egy cikk nagyobb terjedelme ellenére sem éri el ezt a szintet, amennyiben tartalma egy enciklopédia szempontjából irreleváns információk ömlesztett halmaza, vagy megfogalmazása miatt nehezen, vagy egyáltalán nem értelmezhető. Ebben az esetben a cikk javítandó vagy törlendő. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha a szócikk szövege szerzői jogokat sért.
 • 1
 • csonk
 • születő
 • stub

A fontossági besorolás szintjei[szerkesztés]

A fontossági besorolás elsősorban azt veszi figyelembe, hogy egy téma mennyire alapvető a képregénynek, mint művészeti irányzatnak az ismertetésében. A népszerűsége csak annyiban hat a rendszerre, hogy az időtállóan népszerű témák egy idő után jobban dokumentálhatóak, így egyre nevezetesebbek lesznek.

Megjegyzés: A „nélkülözhetetlen”-besorolás elsősorban nemzetközi hatásuk és jelentőségük alapján különbözteti meg a szócikkeket. Ez a besorolási szintek között lejjebb haladva egyre kevésbé érvényesül.

Egy szócikk fontossága a {{WPKÉPREGÉNY}} sablon „fontosság” paramétere segítségével adható meg.

A cikkek értékelésénél használatos fontossági szintek, szempontok
Szint Rövid leírása Konkrét példák Paraméterek
Nélkülözhetetlen Nélkülözhetetlennek minősül minden olyan cikk, amelynek témája alapvető a képregénynek, mint művészeti irányzatnak az ismertetésében. Ide tartoznak azok a kiadók, alkotók és művek, amelyek egy adott korszak vagy egy adott műfaj legmeghatározóbb képviselői, valamint azok, melyek komoly díjat nyertek és nemzetközi ismertsége, elismertségre tettek szert. Ide tartoznak egy ország vagy korszak képregényművészetét ismertető cikkei is.
 • képregény: A művészeti irányzatot tárgyaló alapvető cikk.
 • magyar képregények: A magyar képregények-művészet kialakulásának, fejlődésének, elismertségének, hatásának, nevezetes alkotóinak és műveinek történetét ismertető alapvető cikk.
 • Superman: A szereplőnek 1939 óta, gyakorlatilag szünet nélkül jelennek meg újabb történetei. A témával foglalkozó szakértők és írók őt tekintik az amerikai szuperhős-műfaj első képviselőjének. A szereplő a köztudat részévé vált származási országán kívül is.
 • Will Eisner: A művészeti irányzat egyik legjelentősebb képviselője aki nem csak műveivel, hanem akadémiai munkásságával is hozzájárul a képregény fejlődéséhez és magasabb szinten való elismertségének kialakulásához.
 • 4
 • nélk
 • nélkülözhetetlen
Nagyon fontos Nagyon fontos minden olyan cikk, amelynek témája, egy adott mű, alkotó vagy kitalált szereplő ami egy korszak, nemzet vagy műfaj jelentős képviselője, ahol már a téma felületes szakmai taglalásánál is elkerülhetetlen a megemlítése. Ide tartoznak az olyan időtálló helyi, nemzetközi díjak, szervezetek, amik a téma iránt érdeklődő átlag olvasó előtt is ismeretesek, illetve az ezekkel, ezek által kitüntetett alkotók. Ide tartoznak továbbá azok az időtálló, bár nem történelmi jelentőségű kitalált szereplők is, melyek helyi vagy nemzetközi szinten is nagy népszerűségnek örvendenek és túlnőttek a képregény médiumán is.
 • Comic-Con International: 1970 óta az Egyesült Államok legnagyobb képregényes találkozója, mely más médiumok is képviseltetik magukat.
 • Rozsomák (képregény): 1974-es megjelenése óta a kiemelkedően népszerű X-Men-franchise legnépszerűbb szereplőjévé vált.
 • Korcsmáros Pál és Sebők Imre: Mindketten az 1950-es, 1960-as évek magyar képregényművészet meghatározó alakjai. Műveik Magyarországon, helyi szinten klasszikusnak számítanak, de nemzetközileg kevéssé, vagy egyáltalán nem ismertek.
 • Kodzure Ókami: Az 1970-es évek egyik meghatározó mangasorozata, melynek hatása még évtizedekkel megjelenése után is érződik a műfaj újabb darabjain.
 • 3
 • nagy
 • nagyon
Közepesen fontos Közepesen fontosnak minősülnek azok a cikkek, amelyek olyan témát dolgoznak fel, amik a képregény egy részterületét érintik, és melynek későbbi hatása nem volt jelentős, vagy meghatározó. Ezek a témák mélységében csak a szakértők és a rajongók előtt ismeretesek, ami lehet akár egy klasszikus szerző kevésbé jelentős műve is. Az átlag helyi olvasó általában hallott a témáról, de ismerete rendszerint felületes.
 • Lost Girls: A neves brit képregényíró, Alan Moore egyik műve, melynek hatása azonban nem éri el más kiemelkedő alkotásaiét.
 • George Pérez: Munkássága elsősorban a DC Comics-nál, és annak egyes sorozatainál, történeteinél meghatározó.
 • Clamp: Az 1980-as évek óta fennálló mangaalkotó-csoport, több népszerű és néhány klasszikusnak tekinthető és elismert sorozat szerzői. Az általuk gyakorolt hatás azonban mérsékelt.
 • 2
 • köz
 • közepes
 • közepesen
Kevéssé fontos Kevéssé fontosak azok a cikkek, amelyek a képregényhez csak áttételesen köthetőek, mit például az azok alapján készült filmek, televíziós sorozatok, videojátékok és egyebek. Helyi szinten is kevéssé ismert műről, szerzőről, vagy a képregénytörténet egy helyi szinten is csak kevéssé jelentős szeletéről szólnak. A téma általában csak a szakértők és rajongók előtt ismeretes. Tipikusan ide tartoznak ismert emberek nem túl jelentős életrajzai az átlagos képregény színvonalát meg nem meghaladó művek, azok szereplői, elemei.
 • A sötét lovag és A Vasember (film, 2008): Bár mindkettő kiemelkedően sikeres adaptációja az eredeti képregénynek, csak áttételesen kötődnek ahhoz, megértésükhöz nem szükséges az eredeti mű ismerete.
 • A Naruto szereplőinek listája: Egyetlen, nem irányzatot teremtő vagy jelentősebb szakmai, szakmán kívüli hatást elért képregénysorozat részének, annak szereplőinek ismertetője. A cikk a mű nagy vonalakban való tárgyalásához nem elengedhetetlenül fontos.
 • Pokolcica: Annak ellenére, hogy a szereplő 1944 óta jelen van az Egyesült Államok egyik legnagyobb képregénykiadójának füzeteiben, valóban kiemelkedő vagy jelentős sikert soha nem ért el. Részletes ismertetése szinte egyetlen sorozat vagy történet nagy vonalakban való tárgyalásához sem nélkülözhetetlen.
 • Galaktika (antológia): Bár az antológiában számos rövidebb képregény is megjelent, a kiadvány részletes ismertetése mégsem nélkülözhetetlen a magyar képregény történetének bemutatásához.
 • 1
 • kev
 • kevés
 • kevéssé