Wikipédia:Képajánló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Képajánló a Structured Data Across Wikimedia (SDAW) a Wikimédia Alapítvány projektjének része. A projekt a wikitext oldalak tartalmának gépileg felismerhető és -kapcsolható strukturálásában segít, hogy az olvasás, szerkesztés és keresés könnyebbé és hozzáférhetőbbé váljon a projektekben és az interneten.

Segíteni fogja a felhasználókat a Wikimédia-projektek közötti tartalmak összekapcsolásában, az olvasókat abban, hogy mélyebben elmerüljenek a Wikimédia tudás ökoszisztémájában, a közreműködőket pedig abban, hogy a Wikidata-szerű módon terjesszék az információkat a projektek között és azokon túl. A projekt emellett helyszínt biztosít a számítógépes szerkesztési eszközökkel való kísérletezéshez is, hogy a szerkesztés könnyebbé és elérhetőbbé váljon a világ több szerkesztője számára.

Képjavaslat[szerkesztés]

A Képjavaslatok felhasználói felület célja egy olyan funkció kifejlesztése, amely segíti a tapasztalt felhasználókat a jelenleg még illusztrálatlan cikkek illusztrálásában. Különösen azokat a felhasználókat célozzuk meg, akik legalább 500 szerkesztéssel rendelkeznek ezen a Wikipédián, és szerkesztettek vagy figyeltek egy adott cikket vagy cikkcsoportot, mivel ők valószínűleg szakértői a témának, és érdekük fűződik ahhoz, hogy az adott cikk(ek) fejlődjön(ek).

Ez az eszköz a Wikidata és a Commons strukturált adataiból származó adatokat fogja felhasználni, hogy megtalálja a nem illusztrált Wikipédia-szócikkekhez hozzáadható potenciális médiát. Konkrétabban, az eszköz megnézi a vonatkozó Wikidata elemet, és ellenőrzi, hogy van-e hozzá kép (a Wikidata P18 tulajdonságán keresztül) vagy egy kapcsolódó Commons kategória (a Wikidata P373 tulajdonságán keresztül). Ha mindkét esetben nem talál potenciális képet, akkor a program más nyelvű Wikipédia-szócikkeket fog megnézni, hátha van egy felhasználható kép. Végül az eszköz a cikk címére keres a MediaSearch on Commons keresőben, és ha a találatok között elég magasan szerepel egy kép, akkor az eszköz azt a képet választja ki.

A projekt jelenleg az értesítéseken alapuló megközelítéssel kísérletezik. A cél az, hogy a javaslatokat heti értesítéseken keresztül beágyazzuk a felhasználó meglévő Wikipédia-tevékenységeibe, így növelve annak valószínűségét, hogy a felhasználó átnézi az ilyen javaslatokat, és a kiválasztott képeket a jelenlegi szerkesztési munkafolyamat részeként hozzáadja. A hozzájárulók választhatnak, hogy a Forrásszöveg szerkesztése vagy a vizuális szerkesztő segítségével szerkesztenek, és az értesítésben szereplő képet és cikkinformációkat tekinthetik át.

Gyakran ismételt kérdések[szerkesztés]

A Képjavaslatok eszköz valahogyan keresztezi a Növekedési csapat "Kép hozzáadása" eszközét?[szerkesztés]

Technikailag igen. A két eszköznek ugyanaz az algoritmusa, de különböző célt szolgálnak:

  • a "Kép hozzáadása" eszköz a kezdőknek és a kevésbé tapasztalt felhasználóknak szól, akiknek kevés vagy semmilyen tapasztalatuk nincs a képek hozzáadásában;
  • a Képjavaslat eszköz a tapasztaltabb felhasználóknak szól, akiknek már van tapasztalatuk a képek és más médiumok cikkekhez való hozzáadásában (azaz olyan felhasználóknak, akiknek több mint 500 szerkesztésük van).

Hogyan működnek az értesítések?[szerkesztés]

Az eszköz hetente legfeljebb két kép nélküli cikket választ ki a felhasználó figyelőlistáján lévő cikkek listájából. Minden egyes cikk-kép egyezést csak egyszer mutat meg a felhasználónak. A kiválasztás az elmúlt 30 napban legalább egyszer szerkesztett cikkeket részesíti előnyben. Ha a felhasználó már kapott értesítést egy adott cikkről, az eszköz a következő cikkre lép a listán. Az értesítési folyamat hetente generálódik, amíg a képmegfelelések vagy az alkalmazható felhasználók száma ki nem merül.

Milyen képeket javasol a rendszer a találatokhoz?[szerkesztés]

Csak a Wikimedia Commonsból származó képek kerülnek felajánlásra a cikk-kép egyezésekhez. Nem tervezzük az értesítések kiterjesztését a helyben feltöltött képekre is.

Hogyan kapcsolhatom ki az értesítéseket?[szerkesztés]

Ha nem szeretnél (többé) értesítéseket kapni, menj a Special:GlobalPreferences menüpontba, majd kattints az "Értesítések" fülre, és távolítsd el a Képjavaslatokkal kapcsolatos jelölőnégyzeteket.

Visszajelzés[szerkesztés]

A visszajelzéseket mindig szívesen fogadjuk. Különösen várjuk, hogy halljunk Öntől erről az eszközről és arról, hogy hogyan működik az Ön számára. Visszajelzéseit megteheti: