Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Michael Jordan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Michael Jordan (A kiemelt státuszt megkapta: 2007. október. 1.)[szerkesztés]

Saját jelölés. Referálást nagyobb akadály nélkül vette.

  1. néhol bonyolult fogalmazás (lásd baseballos kitérő)
    Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
  2. filmes karrier (mondjuk, hogy a karrier vicces, de izé, filmes éra :-P)
    Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
  3. a karrierét jobban kéne tagolni (lásd angol wiki), illetve - szierntem - lehetne részletesebb is egy-egy szekció --Peda 2007. július 13., 01:15 (CEST)[válasz]

Fájl:Nyíl.gifÁtírtam a baseballos részt. Ezt a filmes karrier, éra felvetést nem értem. Én sem nevezném karriernek, érának főleg nem, azért adtam neki a semleges filmszerepei szakaszcímet. Karrierjét jobban hogyan lehetne tagolni, így is minden benne van...Nem kell mindig az angol wikit lemásolni.

  • 2.1 Early career = "Első profi éve". Másodikban el volt törve, a lába nem is játszott szinte semmit. Így arról a pár mondat ment a következőbe.
  • 2.2 Mid-career: Pistons roadblock = "Út a csúcsig". Ezt lehetne szétválasztani mondjuk ketté, amikor a Detroit verte ki őket és amikor nem, de szerintem fölösleges.
  • 2.3 First three-peat = "Az első Bulls-éra" Mivel nem akartam megpróbálkozni a three-peat erőltetett magyarosításával ezt a címet adtam neki.
  • 2.4 Gambling controversy = Erről írtam egy kicsit, nem bulvárújság, hogy a szennyesnek külön fejeze kelljen.
  • 2.5 First retirement = "A baseballos kitérőben" és az előző szakasz végén le vannak írva a viszavonulás körülményei, mint annak lezárása ("első bulls éra").
  • 2.6 "I'm back": return to the NBA = Ami itt van leírva az el van osztva a megelőző és a következő szakaszban
  • 2.7 Second three-peat = "A második Bulls-éra"
  • 2.8 Second retirement = Ez és a következő a # 8 "Washingtonban" szakaszban van leírva
  • 2.9 Washington Wizards comeback = "Washingtonban"

Ha leírod melyik rész , amelyik még bonyolultan van fogalmazva átírom. Szekciók lehet hogy lehetnének részletesebbek, de akkor már talán elveszne a lényeg a sok részlet közt. Mit hiányolsz? Pilgab üzenet 2007. július 13., 12:16 (CEST)[válasz]

 megjegyzés
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
- nem kellene több lábjegyzet? Vannak források, de így elég ellenőrizhetetlenek az egyes állítások. Nem elsősorban a meccsek eredményeihez kellenének, az biztos megtalálható az nba honlapján (bár nem ártana belinkelni minden évnél), hanem minden egyéb információhoz, a rekordokhoz, érdekességekhez stb., és mindenképpen kellenek az idézetek forrásai is.

Pl. így gondoltam:

1995. március 19-én, majd egy év kihagyás után, újra magára öltötte a Bulls mezét[forrás?]. A lehető legrövidebben kommentálta az eseményt a kiadott sajtóközleményében: "Visszatértem"[forrás?]. A 45-ös számú mezt választotta (ebben játszott a Baronsnál is)[forrás?], miután első viszavonulásakor a már vele összekapcsolt 23-as mezt visszavonulatták tiszteletére[forrás?]. Nem a tervek szerint ment a visszatérés, első meccsén 19 pontot szerzett egy Indiana Pacers elleni vesztes meccsen.

Vagy egy másik rész:

Ebben a szezonban, mikor már mindenki érezte, hogy ez már tényleg az utolsó éve lesz, az összes csarnokban kitörő örömmel fogadták, sorra vonultatták vissza a mezét is[forrás?]. A nagy sikerei helyszínén, a chicagoi United Centerben hosszú percekig felállva tapsolt a közönség.
Az idényfelező All Star gálán Vince Carter tisztelete jeléül[forrás?] lemondott a kezdő ötösben lévő helyéről számára és a félidei showműsor is az ő életének legszebb pillanatait elevenítette fel.(ezt a mondatot egyébként nem egészen értem...)

A legutolsó pályára lépésére Philadelphiában került sor április 16-án[forrás?]. Az utolsó negyedben már szinte végig a padon ült, mikor a közönség "Mike-ot akarjuk!" kiabálásának engedve edzője újra, utoljára becserélte[forrás?]. Még bedobott két szabaddobást és az őt éltető rajongók sorfala közt végleg levonult a pályáról.

Jordan 1993-ban így nyilatkozott:
Pályafutásom során több mint kilencezer dobást elhibáztam, vesztettem csaknem háromszáz mérkőzésen. Huszonhatszor vétettem el a rám bízott, győzelemhez szükséges utolsó dobást. Újra és újra hibáztam az életemben. Ezért tudtam mindig előrelépni.

– (forrás?)

Bocs a kellemetlen feladatért... :) Pumukli vita 2007. augusztus 1., 16:33 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
Köszönöm, nagyon jók lettek a hivatkozások. Pumukli vita 2007. szeptember 2., 18:12 (CEST)[válasz]

Innen és Innen vannak ezek az infók.

Több lábjegyzet? Arra gondolsz, hogy még több dolgot kellene értelmezni? egy korábbi felvetés miatt a <ref> már a szómagyarázat miatt van fenntartva. Így nem tudtam minden egyes forrás mellé betenni honnan van. És mint a fenntiekben írtam már ezek arról a két oldalról származnak.

Az idényfelező All Star gálán Vince Carter tisztelete jeléül[forrás?] lemondott a kezdő ötösben lévő helyéről számára és a félidei showműsor is az ő életének legszebb pillanatait elevenítette fel.(ezt a mondatot egyébként nem egészen értem...) ---> A félidőben MJ karrierjének állomásait mutatták be bejátszásokkal. Ide tényleg inkább karriert kellett volna átírtam. Az hogy lemondott úgy történt, hogy a kezdőcsapatot szavazás útján állítják ki, amit a nézők adnak le. Itt Carter megelőzte Jordant, így neki kellett volna kezdenie,de ő erről lemondott Michael javára.

Baronsban 45-ös :)

Pilgab üzenet 2007. augusztus 2., 00:04 (CEST)[válasz]

Írtam még a filmszerepeihez. Az ott alkalmazott forrásmegjelölés megfelel mindenkinek? így: szöveg forrás. Pilgab üzenet 2007. augusztus 2., 11:26 (CEST)[válasz]


"Nem elsősorban a meccsek eredményeihez kellenének, az biztos megtalálható az nba honlapján (bár nem ártana belinkelni minden évnél)" --> A meccsenkénti statisztikák mind megtalálhatóak Felhasznált irodalom 8. pontjában lévő link alatt. Az egy keresőmotor, ott csak be kell jelölni amit látni akarsz, így teljesen fölösleges egyenként belinkelgetni. Pilgab üzenet 2007. augusztus 2., 12:00 (CEST)[válasz]

  •  megjegyzés hiányolok és problémázok alábbiakat az egyébként nívós és szép cikkben:
    1. rémálom az elején a közvetlen külső hivatkozás, ezt lábjegyzetbe kéne száműzni. A cikkben amúgy is nem egy formázási gond akad, csúnyán használja az idézetsablont, különösen alul, az idézett személy megjelölésénél. A felhasznált irodalomban miért van egy sor külső hivatkozás anélkül, hogy megmondanánk, mi az? Ha irodalom, tessék a címét idézni.
      Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
  • Eddig azért volt simán külső hivatkozásként mert a ref fenn volt tartva a magyarázókhoz. De akkor most megcsináltam úgy, hogy keverve legyenek. Nem az idézet személyt jelöli, hanem azt hogy honnan van az idézet. Az idézett személyt mindig elé vagy mögé tettem a szövegbe. Máshogy nem tudom elképzelni ennek a megoldását, minthogy vagy itt is reffel és akkor egy szám lesz az idézet alatt, vagy pedig forrás feliratú külső hivatkozással. Most a legelső idézet mintának a rfes megoldásal van. csak úgy mintának,amíg el nem dől hogy legyen. :) Ha valakinek van jobb ötlete ki vele. Irodalomlistát átírtam: odaírtam mi van ott, mit használtam fel onnan. Most hogy már nem külső hivatkozások vannak a cikkben reflistben egy csomó ugyanolyan cím van külön-külön megjelölve: tudom hogy meg lehet csinálni hogy ne így legyen, de nemtom hogyan... ezt vki javítaná?
    Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
    Pilgab üzenet 2007. augusztus 31., 12:08 (CEST)[válasz]
    1. sportolóknál az egyik legérdekesebb az tud lenni, amit ők maguk mondanak arról, hogyan érték el, amit elértek. Ezt hiányolnám bővebben, nem csak a Jordan-idézeteket.
      Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
  • ... bővebben? mit lehet erről írni bővebben? ha találsz nekem egy ilyen cikket, könyvet, riportot semmi akadálya hogy beleírjam.

ÍrtAm egy új fejezetet Edzésmódszere, rákészülés a meccsekre címmel. Ilyesmire gondoltál? Pilgab üzenet 2007. augusztus 31., 20:05 (CEST)[válasz]

    1. ugyancsak össze kéne szedni, nem csak elvétve közölni a játékstílusáról, amit a szakirodalom megállapított, hogy miben elsőrangú ő és miben nem.
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
Pilgab üzenet 2007. augusztus 29., 19:08 (CEST)[válasz]

Különben szép, és a hasonló cikkek mezőnyében szokatlanul szépen mutatja be az embert, nem "csak" a játékost. – Bennó  (beszól) 2007. augusztus 29., 16:38 (CEST)[válasz]

  • Ennyire érdektelenek vagytok a cikk iránt, se pozitív, se negatív visszajelzés nem nagyon van. Pilgab üzenet 2007. szeptember 22., 22:29 (CEST)[válasz]
  •  megjegyzés A bevezető lehetne hosszabb. Nekem a fogalmazás elég sok helyen magazin-szövegnek hat. A külső hivatkozásokat, melyek főleg youtube videók a külső hivatkozások közé kellene rakni, lehetne azon belül egy videók rész is akár. A filmszerepeinél a „megjegyzés A dőlt betűvel írt filmeket nem mutatták be Magyarországon!” fölösleges, szövegbe bele lehet fogalmazni hogy Magyarországon csak néhány filmjét mutatták be. A filmek listája a szöveg után jobban mutatna. --- Raziel 2007. szeptember 23., 09:25 (CEST)[válasz]
    Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
     megjegyzés Ezzel nem igazán tuidok mit kezdeni, hogy helyenként magazin-szövegnek tűnik. Elvileg kiváló Bennó végigmegy rajta, átírja a szögekeket ahol nem megfelelő. Eddig eljutott út a csúcsig szakasz végéig. Pilgab üzenet 2007. szeptember 23., 14:40 (CEST)[válasz]

 megjegyzés Maga a cikk nagyon jó, nekem egyedül a „Rekordjai, eredményei” c. fejezettel vannak problémáim, mégpedig az egyes részeket elválasztó ---- vonalak. Ezeket valami más formában kellene (pl. alcím) megjeleníteni, mert ahogy most van, nagyon csúnya, és ritkán használt. Ha kijavítod, én támogatom. --Danivita 2007. szeptember 29., 10:30 (CEST)[válasz]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
Pilgab üzenet 2007. szeptember 29., 10:50 (CEST)[válasz]
  •  megjegyzés - néhány gyors észrevétel alapos olvasás nélkül
1-est ,5-öst átírtam. 4-es:Másoknak meg pont ez tetszik benne, lásd lejjebb, ízlések és pofonok. 2.:igen ez átlag, a célközönség akinek szól az tudja úgyis, aki nem az meg megtalálja a szövegben mert a változatosság kedvéért írtam így is meg pl: 41,2-es pontátlaggal is. 3-as: A képek is egy wikiprojektről származnak. Így szerintem azok is szabadok. Kép:Elso bajnoksag Michael Jordan.jpg erre sajnos nem emlékszem már hol találtam, megpróbáltam rákeresni de 1 millió kép közül nem hiszem hogy megtalálnám, így kiveszem. Pilgab üzenet 2007. szeptember 30., 17:31 (CEST)[válasz]
  •  megjegyzés - néhány további észrevétel:
    1. Bár próbáltam javítani, maradtak benne vegyesen "" idézőjelek a helyes „” mellett.
    2. A Wikiquote nem megbízható forrás, ne hivatkozzunk rájuk ref-ben, hanem az idézet eredeti forrását linkeljük.
    3. "5,9 assziszt" - nem vagyok szakértő, de erre biztosan nincs magyar kifejezés?
    4. Az NBA nagy pillanatai (jelenleg 15-ös ref) -nél nem lehetne az nba.com-nál pontosabb URL-t megadni?

3. 12-es ref. 4. minek? ha érdekel rákattintasz és a lehető legpontosabb URL-re tesz. 2. Amelyikre nincs ott forrás arra kerestem másikat, amelyikre van arra nem. 1. kicseréltem őket. Képeket meg kivettem úgyhogy visszavonhatod az ellenzést is. Pilgab üzenet 2007. szeptember 30., 21:38 (CEST)[válasz]

Szavazatok[szerkesztés]

Mivel a lábjegyzetek problémája megoldódott,  támogatom a cikk kiemeltté válását, nagyon szép, színvonalas cikk. Pumukli vita 2007. szeptember 2., 18:12 (CEST)[válasz]

 támogatom, nagyon érdekes, tartalmas cikk, a képek és az idézetek még színesebbé teszik. Mushi 2007. szeptember 28., 10:38 (CEST)[válasz]
 támogatom --Istvánka masszázs center 2007. szeptember 29., 07:48 (CEST)[válasz]
 támogatom--Danivita 2007. szeptember 29., 12:00 (CEST)[válasz]
 támogatom --Borovita 2007. szeptember 30., 11:39 (CEST)[válasz]

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!