Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Anna May Wong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!Kezdete: 2010. február 24., vége: 2010. április 10.

Anna May Wong (A kiemelt státuszt megkapta: 2010. 03. 20.)[szerkesztés]

Az angol és német nyelvű szócikk is kiemelt – ezek alapján + egyéb forrásirodalom (Pl. Hodges) készült a magyar változat. Saját jelölés.

Segítséget kérek a következőkben: egy jobban illő és hangzó címet keresek a Hagyatéka cím helyett.

Zsuzsánka vita 2010. február 1., 15:57 (CET)

Javaslom a Személyiségének / művészetének utóélete / utóhatásai variációk egyikét. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. február 12., 22:18 (CET)
Köszönöm – Zsuzsánka vita 2010. február 15., 16:54 (CET)


A hozzászólások formája

{{tanú}}(?) Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom
{{megjegyzés}}(?) Symbol opinion vote.svg megjegyzés
{{kérdés}}(?) Symbol question.svg kérdés
{{szükséges}}(?) Symbol declined.svg Szükséges változtatás:
{{jó lenne}} Symbol neutral vote black.svg Jó lenne a következő változtatás:
{{megtörtént|1 = ~~~~}} Check mark.svg A változtatás megtörtént ~~~~

A teljesülést (alapesetben) csak az a szerkesztő igazolhatja, aki az igényt jelezte, mégpedig úgy, hogy a sablont aláírja {{szükséges|~~~~}} vagy {{jó lenne|~~~~}} formában.

Alternatíva: a „szükséges” vagy a „jó lenne” sablont arra is le lehet cserélni, hogy {{megtörtént|~~~~}}.


A kötött feltételek listája[szerkesztés]

Összehasonlítás az eddig kiemelt cikkekkel[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk minden tekintetben eléri az általam ismert kiemelt cikkek általános színvonalát.

Kiemelt szócikkek

Ennek a pontnak a tanúsításához legalább 5 aláírás szükséges!

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom - Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2010. március 6., 08:11 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 8., 23:40 (CET)
 3. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomTrue-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2010. március 9., 07:52 (CET)
 4. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom  … szalax vita 2010. március 9., 19:53 (CET)
 5. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomPagonyfoxhole 2010. március 20., 20:35 (CET)

Források[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • Az állítások és a források egymáshoz rendelése világos.
 • A cikk minden állításához hozzá van rendelve egy vagy több forrás, és
 • ezek a forrásmegadások elég részletesek ahhoz, hogy egy ellenőrzést lehetővé tegyenek.
 • A források megbízhatónak tekinthetőek.
 • A szúrópróba jellegű ellenőrzések azt mutatják, hogy a cikk tartalma levezethető a forrásokból.
 • A fordításon alapuló részek szöveghűek.
 • A források cite-sablonokkal vannak megadva (pl. {{cite web}}(?), {{cite book}}(?) stb.)
 • Az internetes források linkjeinek működőképeseknek kell lenniük és a jelölt információt tartalmazó oldalra kell mutatniuk. (Indoklás: sok webes forrás tartalma gyakran jelentősen megváltozik.)

Tanúsítványok (min. 3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomTrue-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2010. március 1., 21:50 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 18., 22:10 (CET)


A szócikket kiegészítettem egy pár forrással, bár a Wikipédia:Mikor szükséges forrásokat megadni? #Amikor a forrásra nincs feltétlenül szükség alfejezete azt írja, hogy nem szükséges, „Amikor egy bekezdés egyetlen forrásból származik”.
Légyszíves jelezd, ha valahol további forrás-hiányt észlelsz. Köszönöm.– Zsuzsánka vita 2010. február 25., 15:44 (CET)
Ha egy kicsit tovább olvasok az általad idézett részt, akkor ezt találod: Buta dolog lenne egy bekezdésen belül ugyanazt a forrást ismételgetni…, vagyis minim bekezdésenként egy forrásmegjelölés, ha ugyanonnan származik. Bocs, de én továbbra is szkeptikusa vagyok. Beraktam egy forráskérőt, hogy például mi nem vezethető le egyértelműen. Szerintem ez a cikk egy sima fordítás a német wikiről, és senki nem nézett utána a megjelölt forrásoknak (az angol jobb választás lett volna források terén). Egy másik példa az Anna May Wong és a homoszexualitás fejezetből. „az akkori berlini művészi körökben ilyen esetek, illetve homoszexuális helyzetek hozzátartoztak a mindennapi élethez” - a megjelölt oldalon nem ír ilyet a könyv. Annyit ír, hogy sok homoszexuális nő volt Berlinben és egy azonos neművel megjelenni azt bizonyította, hogy az illető modern. „Vitathatatlan, hogy Wong eleganciájával, divatos öltözködésével, kisfiús alakjával és mély hangjával nagy vonzerővel bírt, és erotikus hatással volt környezetére.” - ilyet sem ír a könyv ezen az oldalon. Azt írja, hogy Dietrich életrajzának írója azt feltételezi, hogy Dietrich egzotikus személyisége miatt csábította el Wongot. Ezek csak véletlenül kiválasztott példák. → Raziel szóbuborék 2010. február 25., 18:23 (CET)
 • Azt gondolom, hogy most már minden bekezdéshez van legalább egy, leellenőrzött forrás.
 • Ez nem egy sima fordítás a német wikiről, a megjelölt források ellenőrzése nélkül. A fejezetek sem ugyanazok, sokat kutattam kiegészítő információk után és felhasználtam az angol wikit is. A legtöbbet említett forrás (Hodges könyve Anna May Wongról) viszont a birtokomban van (legalábbis addig, amíg vissza nem adom a tulajdonosának, egy régi-filmek-rajongónak), így minden forrást leellenőriztem.
 • A „véletlenül kiválasztott példák”-ra csak annyit tudok válaszolni, hogy egy jogvédett könyv sorainak szó szerinti fordítása sem igazán ajánlott.
 • Én azok közé a fordítók közé tartozom, akik a fordítandó szöveg „mögé” néznek és ha valamit nem értek, akkor addig keresgélek, amíg magyarázatot nem találok rá.
Üdv – Zsuzsánka vita 2010. február 27., 22:34 (CET)
Azért gondoltam, hogy a forrásokat nem ellenőrizte senki, mert, ahogyan írtam, egész bekezdések voltak jelölés nélkül és a véletlenszerűen ellenőrzött leszbikus rész alig egyezett a megjelölt forrással. → Raziel szóbuborék 2010. február 28., 18:43 (CET)
Check mark.svg A változtatás megtörtént HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 18., 22:09 (CET)Symbol declined.svg Szükséges változtatás: Elég zavaró, sőt, nehezen követhető, hogy a források és a megjegyzések egy halomban vannak. Szét kéne választani őket. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 8., 23:54 (CET)


 • Szétválasztottam a forrásokat és a jegyzeteket és szépítgetem még egy kicsitZsuzsánka vita 2010. március 15., 17:21 (CET)
Köszönöm szépen, tökéletes! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 18., 22:09 (CET)


Check mark.svg A változtatás megtörtént HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 18., 22:09 (CET)Symbol neutral vote black.svg Jó lenne a következő változtatás: A gyakran ismétlődő hivatkozási forrásokat rövidhivatkozással jelezni (például az {{Opcit}}(?) sablonnal). Ennek használatakor a teljes forrásmegjelölést elég az első előforduláskor, vagy külön Források szakaszban megadni, ahogyan a Jan Vermeer van Delft cikkben is van. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 8., 23:54 (CET)


 • A hosszú hivatkozásokat lerövidítettem az opcit sablonnalZsuzsánka vita 2010. március 15., 17:21 (CET)


Symbol opinion vote.svg megjegyzésHa sikerül úgy összeraknom az időmet, egy-két napon belül mindkettőben segítek, ha kell! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 9., 00:04 (CET)
Köszönöm, és sajnálom, hogy nem tudtam besegíteni, de sajnos elúsztam az idővel. :-( --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 18., 22:09 (CET)
 • Check mark.svg A változtatás megtörtént Timish Templatetools-purple.svg sablongyár üzenőfal 2010. március 18., 11:40 (CET) Symbol declined.svg Szükséges változtatás:  az Európa (1928–1930) fejezetben lévő idézethez hiányzik a forrás. Idézetekhez különösen muszáj, hogy legyen. Az idézetekből eltávolítottam az angol eredetit, egyszerűen szükségtelen és furán is néz ki. – Timish Templatetools-purple.svg sablongyár üzenőfal 2010. március 13., 00:19 (CET)


 • Megadtam a forrást az idézethez.– Zsuzsánka vita 2010. március 15., 13:16 (CET)


 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom  … szalax vita 2010. március 9., 19:54 (CET)

Teljes körű[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk teljes körű információt szolgáltat (a téma iránt érdeklődő, érettségizett laikusok szintjén)
 • A cikk eleget tesz a színvonalas cikkekkel szemben a cikkértékelésben támasztott követelményeknek.

Ennek a pontnak a tanúsításához legalább 5 aláírás szükséges!

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomTrue-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2010. március 1., 21:50 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 8., 23:54 (CET)
 3. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom  … szalax vita 2010. március 9., 19:54 (CET)

Pártatlan[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk pártatlanul és súlyuknak megfelelően mutatja be a különböző nézeteket a témáról (vagy nincsenek ilyenek)

Semleges nézőpontWikipédia:A Wikipédia nem az első közlés helye

Tanúsítványok (min.3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomTrue-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2010. március 1., 21:50 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 8., 23:54 (CET)
 3. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom  … szalax vita 2010. március 9., 19:54 (CET)

Fejezetek, témák[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk a témára jellemző fejezeteket a Wikipédia konvencióinak megfelelően tartalmazza.
 • A résztémák aránya kiegyensúlyozott.
 • A cikk bevezetője a cikk címében foglaltak tömör, érthető és szabatos meghatározása, a szócikk összefoglalt, áttekintő jellegű tartalma.
 • A bevezető a WP:BEV-nek megfelel.

Formai útmutatóMintaszócikkek

Tanúsítványok (min.3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomTrue-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2010. március 1., 21:50 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 8., 23:55 (CET)
 3. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom  … szalax vita 2010. március 9., 19:54 (CET)

Megszövegezés[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk áttekinthető és jól tagolt, szövegezése világos és tömör, stílusa enciklopédikus, helyesírása korrekt.
 • A szócikk megfogalmazása teljes mértékben érthető egy, a területtel nem foglalkozó, érettségi szintű tudással rendelkező látogató számára.
 • A fordításon alapuló részek szöveghűek.

A magyar helyesírás szabályaiHelyesírásÖnálló helyesírási irányelvHivatkozz és fogalmazz pontosan!

Ennek a pontnak a tanúsításához legalább 5 aláírás szükséges!

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomTrue-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2010. március 1., 21:50 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom Kifejezetten tetszett a cikk tárgyilagos hangvétele! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 8., 23:56 (CET)
 3. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom  … szalax vita 2010. március 9., 19:55 (CET)

Symbol question.svg kérdés A pályafutásának kezdete részben, hogy kell érteni a következő mondatot: az ázsiai lány feláldozza életét egy fehér férfi reménytelen szerelme miatt? A férfi szerelmes reménytelenül vagy a lány? Az utóbbi lenne a logikus, de nyelvtanilag az előbbit jelenti. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2010. március 15., 21:10 (CET)

  • Persze, hogy a lány szerelmes reménytelenül. Jó, hogy észrevetted. Javítottam.– Zsuzsánka vita 2010. március 16., 10:57 (CET)


Symbol declined.svg Szükséges változtatás: A "flapper image" és a "yellow face" jelentésének magyarázatára szolgáló jegyzetek nincsenek befejezve. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2010. március 15., 21:12 (CET)

Check mark.svg A változtatás megtörténtHkoala Pesce(Simbolo).jpg 2010. március 17., 21:05 (CET)
  • Kiegészítettem a jegyzeteket.– Zsuzsánka vita 2010. március 16., 15:28 (CET)


Symbol question.svg kérdés A "kabaré műsor" és "Japán ellenes" szavakat külön kell írni? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2010. március 15., 21:19 (CET)

  • Sokat keresgéltem: a kabaréműsor szót hol egybe, hol külön írják. A Japán ellenes szerintem ilyen formában helyes, viszont a japánellenes biztos egybeíródik; átírtam Japán ellen irányuló -ra.– Zsuzsánka vita 2010. március 16., 10:57 (CET)

Nevek és idegen szavak[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk a Wikipédia konvencióinak megfelelően írja a neveket és az idegen (eredetű) szavakat.

Kocsmafal (nyelvi)Wikipédia:Fordítási útmutatóKategória: Átírási irányelvek

Tanúsítványok (min.3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomTrue-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2010. március 1., 21:50 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom  … szalax vita 2010. március 9., 19:55 (CET)
 3. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 18., 22:11 (CET)

Kategória, infobox, illusztráció[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk be van sorolva a megfelelő kategóriákba.
 • A szokásos infoboxokat tartalmazza (illetve nem kell hozzá infobox).
 • A szükséges illusztrációkat tartalmazza (illetve nem szükséges illusztrálni).

Formai útmutatóHogyan használd a kategóriákat?Kategorizálási módszerekKategóriajavaslatokHogyan használd a taxoboxokat?SablonműhelyEgységesített infoboxsablonok készítése és használataKéphasználati technikák

Tanúsítványok (min.3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomTrue-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2010. március 1., 21:50 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 8., 23:56 (CET)
 3. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom  … szalax vita 2010. március 9., 19:55 (CET)

Linkek[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk elegendő számú belső hivatkozást tartalmaz, és ezek vagy pirosak, vagy rájuk kattintva valóban a megfelelő helyre vezetnek.
 • A Wikidata-hivatkozások a megfelelő cikkekre mutatnak, ha ilyen cikkek egyáltalán vannak.
 • A külső hivatkozások működőképesek és relevánsak a cikk szempontjából.

Tanúsítványok (min. 3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomTrue-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2010. március 1., 21:50 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom  … szalax vita 2010. március 9., 19:55 (CET)

Symbol question.svg kérdés A "presbiteri nevelést kapott" részletben a link a [presbiter]] = egyházi elöljáró cikkre mutat; nem lenne jobb ehelyett a (még nem létező) presbiterianizmus? Lásd en:Presbyterianism. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2010. március 15., 21:05 (CET)

Symbol question.svg kérdés Én még mindig presbiterit látok ott, pedig nyilvánvalóan presbiteriánus a helyes szó. – Pagonyfoxhole 2010. március 18., 22:21 (CET)

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2010. március 17., 06:24 (CET)
 2. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. március 18., 22:11 (CET)
 3. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítomPagonyfoxhole 2010. március 20., 20:33 (CET)

Kötetlen rész[szerkesztés]

Itt lehet megbeszélni az egyik kötött feltételhez sem sorolható változtatási igényeket, a szócikk tartalmával kapcsolatos szakmai észrevételeket és javaslatokat.

Összesítő táblázat[szerkesztés]

Az alábbi táblázat segítségével lehet a műhelymunka állását követni – feltéve, hogy a kiemelés résztvevői közül vállalkozik valaki a táblázat karbantartására.

A cél az, hogy minden számérték nullára álljon be a végén.

Feltétel A még hiányzó tanúsítványok száma

[m 1]

A még teljesítetlen szükséges változtatások száma

[m 2] [m 3]

#Összehasonlítás 0 -
#Források 0 0
#Teljeskörű 0 0
#Pártatlan 0 0
#Fejezetek, témák 0 0
#Megszövegezés 0 0
#Nevek és idegen szavak 0 0
#Kategória, infobox, illusztráció 0 0
#Linkek 0 0
#Kötetlen rész - 0
Megjegyzések:
 1. Az első számértéket csökkenteni kell eggyel, amikor valaki a megfelelő feltétel ellenőrzöttségét aláírásával tanúsítja.
 2. Ha valaki szükséges változtatási igénnyel lép fel, akkor a megfelelő feltételnél a második számértéket meg kell növelni eggyel.
 3. Ha egy szükséges változtatást az igénylője aláírásával kielégítően teljesítettnek igazolta, akkor a megfelelő feltételnél a második számértéket csökkenteni kell eggyel.

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!