Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Alpok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kezdete: 2020. június 24., vége: 2020. július 22.

Alpok[szerkesztés]

„Én, a jelölő, tanúsítom, hogy a jelölt szócikk megfelel a kiemelt szócikkekkel szemben elvárt olyan általános követelményeknek, amelyek a témában való szakmai jártasság nélkül is ellenőrizhetőek.”- Andreas vita 2020. június 24., 22:55 (CEST)


Az Alpok az európai kontinens egyik meghatározó természeti képződménye és már emiatt is illő lenne, hogy kiemelt státusza legyen. Ehhez a mostani terjedelme és minősége megítélésem szerint megfelelő. A szócikket két és fél éve bővítettem a német szócikk lefordításával és kisebb mértékben az olasz szócikkből vett néhány információval. - Andreas vita 2020. június 24., 22:55 (CEST)


 • A cikk témája: Az Alpok hegységének leírása
 • A következő műhelyeket értesítettem: Földrajzműhely
 • A cikk a várólistára került:

A hozzászólások formája

{{tanú}}(?) Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom
{{megjegyzés}}(?) Symbol opinion vote.svg megjegyzés
{{kérdés}}(?) Symbol question.svg kérdés
{{szükséges}}(?) Symbol declined.svg Szükséges változtatás:
{{jó lenne}} Symbol neutral vote black.svg Jó lenne a következő változtatás:
{{megtörtént|1 = ~~~~}} Check mark.svg A változtatás megtörtént ~~~~

A teljesülést (alapesetben) csak az a szerkesztő igazolhatja, aki az igényt jelezte, mégpedig úgy, hogy a sablont aláírja {{szükséges|~~~~}} vagy {{jó lenne|~~~~}} formában.

Alternatíva: a „szükséges” vagy a „jó lenne” sablont arra is le lehet cserélni, hogy {{megtörtént|~~~~}}.

A kötött feltételek listája[szerkesztés]

(A feltételek áttekinthető formában, nem dobozba zárva itt olvashatóak: A tanúk által ellenőrzendő pontok áttekintése.)

Összehasonlítás az eddig kiemelt cikkekkel[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk minden tekintetben eléri az általam ismert kiemelt cikkek általános színvonalát.

Kiemelt szócikkek

Ennek a pontnak a tanúsításához legalább 5 aláírás szükséges!

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom*feridiák vita 2020. június 25., 17:36 (CEST)

Symbol declined.svg Szükséges változtatás: A bevezető bővítése, hogy alkalmasint az szócikk-ajánlóként megállja a helyét a kezdőlapon. – Gerry89 vita 2020. június 28., 10:27 (CEST)

A bevezetőt bővítettem az angol nyelvű szócikk bevezetőjének felhasználásával. Én még a történelmi részhez hozzátenném a következő mondatot is, amennyiben forrásmegjelölés nélkül is szerepelhetne:
"Az első világháborúban a délkeleti részén húzódott az olasz front, ahol számos magyar katonai egység is szolgált. A második világháborúban nem játszott ekkora szerepet és csak a háború végén rövid időre váltak szárazföldi hadszíntérré a peremterületei."
Ennél a résznél amúgy meg kellene említeni, hogy a térséget alapvetően kevésbé érték közvetlenül a háborúk, mivel nehezen járható terep volt és ennél fogva könnyen védhető a külső behatolókkal szemben. Pl. Svájc is ennek köszönhette létrejöttét. – Andreas vita 2020. június 28., 23:13 (CEST)
Köszönöm! Szerintem egy kiemelt szócikkben ne nagyon szerepeljen semmi sem forrásolatlanul. Vagyis ott pláne ne. – Gerry89 vita 2020. július 2., 10:23 (CEST)
Ez utóbbi kifogás jogos, de sajnos a német oldal sem ad meg itt forrásokat, így a pótlásuk lehet problémás lesz számomra. Most egy elég zűrös szócikk szerkesztésén ügyködöm, de pár nap alatt remélhetőleg megleszek vele és akkor összevetem az angol nyelvű szócikkel a németet és ahol a tartalmak megegyeznek, ott megadom az adott forrást. Lehet marad sok hiányosság még ezután is. – Andreas vita 2020. július 2., 13:08 (CEST)

Források[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • Az állítások és a források egymáshoz rendelése világos.
 • A cikk minden állításához hozzá van rendelve egy vagy több forrás, és
 • ezek a forrásmegadások elég részletesek ahhoz, hogy egy ellenőrzést lehetővé tegyenek.
 • A források megbízhatónak tekinthetőek.
 • A szúrópróba jellegű ellenőrzések azt mutatják, hogy a cikk tartalma levezethető a forrásokból.
 • A fordításon alapuló részek szöveghűek.
 • A források cite-sablonokkal vannak megadva (pl. {{cite web}}(?), {{cite book}}(?) stb.)
 • Az internetes források linkjeinek működőképeseknek kell lenniük és a jelölt információt tartalmazó oldalra kell mutatniuk. (Indoklás: sok webes forrás tartalma gyakran jelentősen megváltozik.)

Tanúsítványok (min. 3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom*feridiák vita 2020. június 25., 17:38 (CEST)

Symbol declined.svg Szükséges változtatás: Minimum minden bekezdés forrásolása. – Gerry89 vita 2020. június 28., 10:26 (CEST)

Nem tudom feridiák mit tanúsított, de a legtöbb bekezdés egy darab forrásmegjelölést sem tartalmaz. Egy ilyen részletes és jól kidolgozott szócikkhez a 29 darab jegyzet édeskevés. Az Irodalom bekezdésben valóban meg van említve jó pár forrás, de ezeket hozzá kellene rendelni a megfelelő szakaszokhoz. Mindezt csak azért, mert ez a kiemelt szócikkek alapvető feltétele. Kemenymate vita 2020. július 6., 17:41 (CEST)

Nem az érdekes, hogy mit tanúsított, hanem inkább az, amit ellenőrzött? A szócikken eleve szerepel egy hibajelölő sablon, ami pont a források hiányára hívja fel figyelmet, és alap, hogy problémát jelző sablonnal ellátott szócikk nem lehet kiemelt. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. július 12., 15:43 (CEST)
Pótoltam a hiányzó lábjegyzeteket, legalábbis a nagy részüket. Érdekes módon a Geológia résznél forrásként a „RockyAustria” van megadva a német szócikkben, ennek ellenére a szövegekre rákeresve azt tapasztaltam, hogy szó szerint megtalálhatók több (5-7) oldalon is, de ezek közül egyik se kötődik a RockyAustriához. A Mineralienatlas.de, a Berge-Gipfel.de, az Alpenklima.org, Alpenportal oldalak közül az elsőnél Stefan Schorn van megadva szerzőnek (és más névtelenek), a másodiknál Hilmar Schmitt. Vélhetőleg nagy részben az ő munkásságukat takarja a szócikk. Egy-egy lábjegyzet akár 3-4 bekezdésre is vonatkozhat, itt nem tettem ki mindegyiknél külön-külön, csak az utolsóhoz.
Egy-két helyen még pontosítok adatokat, teszek be lábjegyzeteket, de ha valahol igényét érzitek a forrásmegjelölésnek, akkor legyetek szívesek tegyétek be oda a [forrás?] sablont.– Andreas vita 2020. július 12., 15:29 (CEST)

Symbol declined.svg Szükséges változtatás: Én azért alaposabban megnézném azokat a német forrásokat, így találomra kiválasztottam egyet, mert google sites a host, hát... [1], a cikk gyakorlatilag összes hivatkozása a dewikire mutat, továbbmegyek, a teljes szöveg copypaste a de:Alpen oldalról. Vagyis forrásként egy Wikipédia-tüköroldalra hivatkozunk egy kiemelésre szánt szócikkben. Nem elég átvenni az adott wiki forrásait, azokat ellenőrizni is kell, amennyire lehet. Ezt a szócikket szerintem most le kéne venni, alaposan átforrásolni, új forrásokat keresni hozzá (vannak azért könyvek itthon is az Alpokról, pl.) és utána jelölni újra. A teljes átforrásolással úgyis túl fog lépni a 20%-os bővítési limiten. Xia Üzenő 2020. július 13., 22:11 (CEST)

Hát a forrásolás így elég kétséges valóban. Hirtelen ötlet volt a cikk jelölése a forró nyári napokra. Gondoltam lesz vele némi munka, de ez így egy kicsit sok lenne. Azt hiszem a jelölések terén a szimpla fordításokat mellőzve maradok inkább azoknál, amiket jórészt magam szerkesztettem... – Andreas vita 2020. július 13., 23:14 (CEST)
@Andreas P 15: nincs semmi gond a fordításos cikkekkel, csak ellenőrizni kell a forrásait, és adott esetben más forrásokat keresni az állításokra, vagy a forrásolhatatlan állításokat kiszedni. Ugyanez volt a testépítés szócikkemmel, az enwikiben egy rakás infó nem vagy rosszul forrásolt, így elkezdtem forrásokat kutatni, a szöveget így is fel tudtam használni, csak kerestem rá megfelelő forrásokat. Xia Üzenő 2020. július 14., 22:28 (CEST)
Sajnos a forrásokat lábjegyzetbe nem fogom tudni feltüntetni másként, ha a német szövegben nincs megadva. Túl régen íródott ez a cikk és akkor talán ott sem volt követelmény még minden állítás alátámasztása. Egy megoldás lenne az angol nyelvű cikk vonatkozó részeinek átvétele, de az elég hosszadalmas művelet lenne. A fordítással mondjuk adódhatnak kisebb problémák, mert én pl. egy az egyben a szócsalád rövid ismertetőjét, holott nálunk szerintem az "alpid" nem használt alak, helyette "alpi" van, illetve "alpesi", ami meg persze nem szerepel a felsorolásban. De ugyanilyen az "Alpenvorland" kifejezés is, amire nem tudom van-e nekünk szavunk. Ez az Elő-Alpokon túli terület talán az mint nálunk az Alpokalja, avagy a Dunántúli-dombság? Van pár ilyen dolog amit hozzáértőkkel tisztázni kellene.
Feltűnő hiányosság a szócikkben, hogy a történelmi leírása nagyon rövid, és bár egy-egy szót kapnak benne a punok, rómaiak, meg franciák, maga a népvándorlás és a német ajkú népcsoportok megjelenése nincs megemlítve. Érdekes.
Az angolból átvett bevezető és a németből átvett áttekintés részben ugyanazt tartalmazza. Ezt a kettőt összegyúrom még az eljárástól függetlenül. Mégiscsak legyen kerek egész, ha a kiemelés el is marad. – Andreas vita 2020. július 14., 23:21 (CEST)

Teljes körű[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk teljes körű információt szolgáltat (a téma iránt érdeklődő, érettségizett laikusok szintjén)
 • A cikk eleget tesz a színvonalas cikkekkel szemben a cikkértékelésben támasztott követelményeknek.

Ennek a pontnak a tanúsításához legalább 5 aláírás szükséges!

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom*feridiák vita 2020. június 25., 17:41 (CEST)

Pártatlan[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk pártatlanul és súlyuknak megfelelően mutatja be a különböző nézeteket a témáról (vagy nincsenek ilyenek)

Semleges nézőpontWikipédia:A Wikipédia nem az első közlés helye

Tanúsítványok (min.3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom*feridiák vita 2020. június 25., 17:42 (CEST)

Fejezetek, témák[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk a témára jellemző fejezeteket a Wikipédia konvencióinak megfelelően tartalmazza.
 • A résztémák aránya kiegyensúlyozott.
 • A cikk bevezetője a cikk címében foglaltak tömör, érthető és szabatos meghatározása, a szócikk összefoglalt, áttekintő jellegű tartalma.
 • A bevezető a WP:BEV-nek megfelel.

Formai útmutatóMintaszócikkek

Tanúsítványok (min.3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom*feridiák vita 2020. június 25., 17:42 (CEST)

Megszövegezés[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk áttekinthető és jól tagolt, szövegezése világos és tömör, stílusa enciklopédikus, helyesírása korrekt.
 • A szócikk megfogalmazása teljes mértékben érthető egy, a területtel nem foglalkozó, érettségi szintű tudással rendelkező látogató számára.
 • A fordításon alapuló részek szöveghűek.

A magyar helyesírás szabályaiHelyesírásÖnálló helyesírási irányelvHivatkozz és fogalmazz pontosan!

Ennek a pontnak a tanúsításához legalább 5 aláírás szükséges!

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom*feridiák vita 2020. június 25., 17:42 (CEST)

Nevek és idegen szavak[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk a Wikipédia konvencióinak megfelelően írja a neveket és az idegen (eredetű) szavakat.

Kocsmafal (nyelvi)Wikipédia:Fordítási útmutatóKategória: Átírási irányelvek

Tanúsítványok (min.3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom*feridiák vita 2020. június 25., 17:43 (CEST)

Kategória, infobox, illusztráció[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk be van sorolva a megfelelő kategóriákba.
 • A szokásos infoboxokat tartalmazza (illetve nem kell hozzá infobox).
 • A szükséges illusztrációkat tartalmazza (illetve nem szükséges illusztrálni).

Formai útmutatóHogyan használd a kategóriákat?Kategorizálási módszerekKategóriajavaslatokHogyan használd a taxoboxokat?SablonműhelyEgységesített infoboxsablonok készítése és használataKéphasználati technikák

Tanúsítványok (min.3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom*feridiák vita 2020. június 25., 17:43 (CEST)

Linkek[szerkesztés]

Ellenőrzendő:
 • A cikk elegendő számú belső hivatkozást tartalmaz, és ezek vagy pirosak, vagy rájuk kattintva valóban a megfelelő helyre vezetnek.
 • A Wikidata-hivatkozások a megfelelő cikkekre mutatnak, ha ilyen cikkek egyáltalán vannak.
 • A külső hivatkozások működőképesek és relevánsak a cikk szempontjából.

Tanúsítványok (min. 3), megjegyzések, igényelt változtatások és ezek megvitatása:

 1. Symbol confirmed.svg A feltételt ellenőriztem, teljesülését tanúsítom*feridiák vita 2020. június 25., 17:43 (CEST)

Kötetlen rész[szerkesztés]

Itt lehet megbeszélni az egyik kötött feltételhez sem sorolható változtatási igényeket, a szócikk tartalmával kapcsolatos szakmai észrevételeket és javaslatokat.

 • A közlekedésével kapcsolatban a vasutak ismertetését hiányosnak tartom. Legalább a főbb vasúti vonalakat jó lenne látni a cikkben. misibacsi*üzenet 2020. június 28., 17:19 (CEST)

Összesítés[szerkesztés]

 • Bájtok mennyisége munkapadra kerüléskor: 97 543
 • Bájtok mennyisége a kiemelési eljárás végén: ismeretlen


 • Kezdet a munkapadon: 2020-06-24
 • Kezdet + 4 hét: 2020-07-22
 • Az esetleges hosszabbítás vége:

Az alábbi táblázat segítségével lehet a műhelymunka állását követni – feltéve, hogy a kiemelés résztvevői közül vállalkozik valaki a táblázat karbantartására.

A cél az, hogy minden számérték nullára álljon be a végén.

Feltétel A még hiányzó tanúsítványok száma

[m 1]

A még teljesítetlen szükséges változtatások száma

[m 2] [m 3]

#Összehasonlítás 5
#Források 3 0
#Teljes körű 5 0
#Pártatlan 3 0
#Fejezetek, témák 3 0
#Megszövegezés 5 0
#Nevek és idegen szavak 3 0
#Kategória, infobox, illusztráció 3 0
#Linkek 3 0
#Kötetlen rész 0

Megjegyzések:

 1. Az első számértéket csökkenteni kell eggyel, amikor valaki a megfelelő feltétel ellenőrzöttségét aláírásával tanúsítja.
 2. Ha valaki szükséges változtatási igénnyel lép fel, akkor a megfelelő feltételnél a második számértéket meg kell növelni eggyel.
 3. Ha egy szükséges változtatást az igénylője aláírásával kielégítően teljesítettnek igazolta, akkor a megfelelő feltételnél a második számértéket csökkenteni kell eggyel.