Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre/KárpátaljaNagyágÖkörmezőKecskék2004.04.30.jpg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


KárpátaljaNagyágÖkörmezőKecskék2004.04.30.jpg (A kiemelt státuszt megkapta. Lezárva: 2011. június 5.)[szerkesztés]

Kezdete: 2011. május 20., vége: 2011. június 3.

A szavazás eredménye: 12 Symbol support vote.svg támogatom | 3 Symbol oppose vote.svg ellenzem | arány: 80,0%

Kárpátalja, Ökörmező, kecskepásztor kecskékkel
2. verzió by BP
3. változat by VT

Néprajzi szempontból is értékes ez a kép, a kárpátaljai túlélési technikák egyikét villantja fel.--Mártiforrás 2011. május 20., 11:08 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Át kéne nevezni. BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2011. május 20., 11:14 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom: Kifejező kép, technikailag hibátlan. misibacsi*üzenet 2011. május 20., 12:38 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom: én ugyan belevágnék keveset alul-felül, de ez ízlés dolga. Tetszik. OsvátA Palackposta 2011. május 20., 13:38 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem Habár a kép kompozíciója jó, a kép ötletes és kifejező, technikailag komoly hiányosságai vannak. Kicsi a felbontás, a képen szinte nincs is olyan rész, ahol éles lenne, a tömörítésből adódóan mindehol zajos, plusz színzaj a sötétebb részeken. (Hogy néprajzi szempontból mennyire értékes, azt nem tudom megítélni. Minden esetre, azon a vidéken falun szinte minden háznál tartanak kecskét, a függőhíd meg a hegyvidéki részen szintén alapvető.) --VargaA vita 2011. május 20., 14:09 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom: Technikai oldaláról nézve valóban gyengélkedik, viszont kompozíciója, érzésvilága messzemenően feledtetik hiányosságait. A sablonos alkotásokhoz képest jóval többet nyújt, megérdemelné kiemelését. Alkotójának gratulálok. --Mathias vita 2011. május 20., 15:33 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom: Két javaslatom lenne, a képet nevezzük át, mert hosszú a címe. Kinagyítva kicsit életlen, lehetne rajta javítani.Heart-beat.gif Vadszederkecall me 2011. május 20., 20:28 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Képnek nyilván nem 100%-os, de látványnak szenzációs! --Pagonyfoxhole 2011. május 20., 20:42 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés én nem értek a fotózáshoz, de nagyon tetszik a kép :) Alensha 2011. május 20., 22:39 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Én sem értek a fotózáshoz, de a képet nagyszerűnek találom. Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2011. május 20., 23:06 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Készítettem belőle egy vágott verziót, amit próbáltam kicsit javítgatni, de annyira erős tömörítéssel készült a kép, hogy nem volt sok javítási lehetőség. A kép néprajzilag érdekes, de technikailag gyenge. Ez utóbbin csak az enyhít egy keveset, hogy a kép készítésekor, 2004-ben ez a felbontás nem volt kifogásolható (ma már az). --BáthoryPéter vita 2011. május 21., 11:23 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Mit nem adnék egy 1900-ban készült, technikailag ma már értéktelennek nevezhető, Márvány utcai képért. Irigylem a különleges pillanatot elkapó, szerencsés fotóst. --Kispados vita 2011. május 21., 11:32 (CEST)
  • Symbol opinion vote.svg megjegyzés a képek minőségével kapcsolatban az igényességünk párszáz százalékkal haladja meg a szócikkek minősége iránti igényességünket. Alkalmasint jól van ez így, de azért megkérdem a dologhoz jobban értőktől: ha egy képet csak a webre szánunk és nem fotópapírra, nyomtatásra, akkor hol van az alsó határ, mi a technikai minimum? OsvátA Palackposta 2011. május 21., 11:36 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Laikusként tudok csak hozzászólni. A számomra az a kérdés egy ilyen képnél, hogy van-e három dolog, amiért érdemes ránézni. Ezt a képet izgalmasnak találom, megmozgatja a fantáziámat. A téma, nekem legalábbis, szokatlan, én ugyanis még nem jártam arrafelé. A híd könnyedsége és ahogy a pásztor magabiztosan vezeti a kecskéket feszültséget kelt. Az első kecskét sem kell átcibálni, kecsketermészetüknek nem idegen a magasság, az ingatag talaj. Elspekulálok azon, hogy a híd vajon a modern technika diadala, vagy régen is tudtak ilyen fesztávút készíteni? Lenyűgöz a táj nagyvonalúsága, lenyűgöz az ég nagyvonalúsága. Az eget meg is hagynám az eredeti mértékében, nem vágnék le belőle, hadd érvényesüljenek a felhők. Érdekesnek tartom, hogy a kecskéket nem puszta kontúrként látom, hanem látszik a mintázatuk is. Magas a part, milyen lehet itt, amikor olvadás van és tele a folyó? Minden reggel-este át kell menni ezen a hídon? WikiThanks.png Karmela posta 2011. május 21., 12:35 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom A kép kompozíciója annyira megfogott, hogy nem foglalkozom a technikai problémáival. Ahogy az ég magasságát elválasztja a híd a víz mélységétől, mintegy középre helyezve magát az életet, amelyen az ember és állat is halad, az fantasztikus. (Nem kell megijedni, nem vagyok örült. :-)) Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. május 21., 15:30 (CEST)
Ha mégis, akkor velem együtt, mert nekem is ilyesmik jutottak eszembe róla. :-) Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2011. május 21., 15:35 (CEST)
Akkor legfeljebb közös gumiszobából fogunk Wikipédiázni. :-) Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. május 22., 11:34 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Fentiekkel egyetértve. Péter-féle javítással szerintem jobb lett.--True-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2011. május 22., 11:30 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Sokkal jobb a vágott változat, jaj, s milyen címre nevezzük át? Ég és Föld között talán, vagy valami találóbbat tud valaki?--Mártiforrás 2011. május 22., 21:29 (CEST)
Mit szólnál ahhoz, hogy Kecskepásztor kecskékkel? A többi információ pedig mehetne a leírólapra. Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. május 22., 21:37 (CEST)
Persze, mivel a Commonson van, angolul. Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. május 22., 21:38 (CEST)
A vágott változat szerintem is jobb. (nem akartam egyből ezzel jönni, de látom fejlődik a társaság)
"Kecskepásztor kecskékkel függőhídon", "Shepherd with goats on suspension bridge" - ha függőhíd nem lenne, csak egy mező kecskékkel, a képnek nem lenne ilyen hatása. misibacsi*üzenet 2011. május 23., 09:26 (CEST)
„Kecskéket vezetve a függőhídon” tömörebb leírás, „Kecskék és pásztoruk ég és föld között lebegve” líraibb. WikiThanks.png Karmela posta 2011. május 24., 22:14 (CEST)
A második nem pontos. Sem a kecskék nem lebegnek sem a pásztoruk. Az első inkább jó, de milyen lenne a Kecskékkel a hídon. (Jajj, ennek meg olyan animal-pornós hangzása van.:-))
:-) A kecskék csak ne levitáljanak... Továbbra is a Péter-féle 2. verziót találom a legjobbnak.--True-Symbol.gifIvanhoe sherwoodi erdő 2011. május 25., 09:33 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Számomra sokat eláruló, dokumentum értékű felvétel. Tulipanos vita 2011. május 23., 14:40 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem az előző két változatot, technikai okok miatt. Ebből a képből többet ki lehetne hozni, például a felhőknél elég sok részlet veszik el. A középre igazított képkivágást is egyhangúnak tartom. Szociofotónak viszont jó lenne, készítettem egy harmadik változatot ilyen nézőpontból. VTlevéltár 2011. május 23., 22:45 (CEST)
  • Symbol opinion vote.svg megjegyzés A második változat a legjobb, ez a valóság, mint ahogyan például Erdélyben a rengeteg szénaboglya, akárcsak 100 évvel ezelőtt, nem kellene átmenni szociofotóba. "Shepherd with goats on suspension bridge" ez a cím talán tényleg nagyon jó lenne, köszönet Misibácsinak!--Mártiforrás 2011. május 28., 02:06 (CEST)
 • Szerintem is jó cím, de a suspension bridge evidencia, helyette az informatívabb "in Zakarpattia Oblast" kellene. És a 2-es verzió a legjobb. --Pagonyfoxhole 2011. május 28., 02:28 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés Tehát 2. változat, cím „Shepherd with goats in Zakarpattia Oblast” --Mártiforrás 2011. május 28., 10:15 (CEST)
 • A "suspension bridge" csak annak evidencia, aki már látja a képet, de ezzel az erővel "kép 1." is lehetne a címe... Aki rákeres, annak fontos lehet, hogy a "suspension bridge" beírásával megtalálható legyen a kép (ami egyáltalán nem magától értetődő, hiszen jórészt ettől különleges a kép, és nem mindennapos, hogy egy pásztor függőhídon vezeti a nyáját). misibacsi*üzenet 2011. május 28., 22:50 (CEST)
  • Egyrészt a Commonson nem kötelező az angol név, másrészt nem kell mindent belezsúfolni a névbe, arra való a kategorizálás. Ellenben a helyet érdemes megjelölni, mert az teszi egyedivé a nevet, így ha hasonló témájú kép készül valahol máshol, nem 02, 03, stb. lesz belőle. Képcímben a lírai ömlengéseket viszont kerülném, ez nem öncélú képkiállítás, itt használatra készítjük a képeket. --BáthoryPéter vita 2011. május 29., 13:27 (CEST)
A kategória alapján való képkeresés csak annak elérhető, aki a Wikipédián vagy Commons-on belül van, és onnan indítja a keresést (ha aprólékosan be lenne kategorizálva, akkor azok alapján meg lehetne találni, legyen akár "img-1" a neve). Kívülről azonban, az internet felől ezek nem látszanak, csak a leírás, de a fájlnév mindenképp. Ezeknek kell kellő mértékben informatívnak és leírónak lenniük. misibacsi*üzenet 2011. május 30., 11:16 (CEST)
 • 3. verzió: ez sem rossz megoldás, de én mindig azt tartom szem előtt, hogy mi az, ami egy szócikkhez információt ad hozzá. Ezen a képen viszont annyira a hídra került a hangsúly, hogy a kép összes többi részéből kiveszett az információtartalom. A folyóparti környezet egy része le lett vágva, a maradék pedig olyan sötét, hogy alig kivehető. Az ég elég hangsúlyos, de az mit adhat hozzá a szócikkhez? Akkor már inkább a folyó maradjon meg. Egyébként ha nem Wikipédián lennénk, ezt támogatnám (sőt, a 2. változatot sem így vágtam volna). --BáthoryPéter vita 2011. május 29., 13:45 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem elkapott egy nagyon jó pillanatot és egy technikailag közepes képet gyártott belőle; az utóbbi miatt (előttem részletezve - életlen, alacsony felbontású, bele is kéne vágni, stb) amin az sem segít, ha átrakjuk fekete-fehérbe. A képminőséget nézve egyértelműen nem kiemelt szintű, sajnálom. – Vince blabla :-) 2011. május 29., 09:09 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom. Bár technikailag kifogásolható, de jó témát kapott el jó pillanatban. Arról nem is beszélve, hogy hídról van szó! :-) Voltak (lásd az inka függőhidakat) és vannak is ilyen merevítetlen függőhidak, de nagyon örülök, hogy már fényképünk is van erről! Nekem tetszik az eredeti és a BP-féle változat is, más más okból, pontosabban mást emelnek ki, más a mondanivalójuk. Tisztán technikailag BP-é a jobb. Samat üzenetrögzítő 2011. június 5., 00:48 (CEST)

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!