Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/Joker (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Joker (film, 2019)[szerkesztés]

„Én, a jelölő igazolom, hogy a jelölt szócikk megfelel a „jó szócikk” kritériumainak”. Pluszban annyit kérnék a véleményezőktől, hogy mivel gondolkodtam a kiemelésen is, esetlegesen egy-két gondolatban erről (mármint, hogy szerintük oda is mehetne-e) fejtsék ki a véleményüket. Köszönöm! –Gerry89 vita 2019. október 6., 23:23 (CEST)

Kezdete: 2019. október 6., vége: 2019. október 20.

Állásfoglalások[szerkesztés]

Bővebb információ a Wikipédia:Jószócikk-státusz elnyerésének folyamata oldalon.

  • Symbol support vote.svg támogatom Szerintem a jó szócikkek közé simán beleillik. Tartalmas cikk.– Porbóllett vita 2019. október 11., 14:09 (CEST)
  • Symbol support vote.svg támogatom Mint fent. Nekem a megfogalmazással voltak főleg gondjaim, igyekeztem is javítani. A kiemeléshez szerintem tovább kellene csiszolni a fordítást.– Szilas vita 2019. október 16., 07:28 (CEST)

Megjegyzések és kérdések[szerkesztés]

  • Symbol opinion vote.svg megjegyzés „Tartalma stabil, nem változik jelentősen napról napra. Nincs a témáról folyamatban nagyobb vita.” - Szerintem kissé elhamarkodott a jelölés. Még épp hogy csak bemutatták a filmet. (Elképzelhető, hogy a bemutató időpontjára is tekintettel volt a cikk írója?) A fogadtatás, kritikai visszhang, díjak, folytatás szakaszok stb. egészen biztosan bővülni, változni fognak (kell, hogy változzanak...). Pl. nyer-e Oscar-t? (És bizony nem mindegy nyer-e Oscart.) Milyen lesz a film kulturális hatása? Többek között pont ez a kérdés nem derült még ki. lásd: 444.hu, Magyar Narancs - Viloris Üzenj! 2019. október 6., 23:40 (CEST)
  • @Viloris: Köszönöm a véleményt. Sajnos a bemutatásról lecsúsztam, épp akkor kezdtem írni. A kritikai részre válaszolva, ezek mind benne vannak most is a szócikkben, két szakaszban is kifejtve, amiket írtál, bár nem magyar forrásokból dolgoztam, ez igaz. A díjak. Remélem példáiul, hogy nyer Oscart, mert magasan a z év legjobb filmje, de ha be is söpör minden elismerést, ez a szócikk terjedelmében kb. 1-2%-os növekedést fog jelenteni. Illetve ezekkel együtt már véleményem szerint egy kiemelt szintről beszélünk, igaz kértem, hogy ez irányba is esetleg mondjatok véleményt, nem tudom a tiéd mennyire mutatott errefelé. Természetesen ha kell bővíteni fogom ezekkel és még egyszer köszi a hozzászólást. – Gerry89 vita 2019. október 7., 08:13 (CEST)
Magyar kritikai visszhang örömteli lenne, ha máshol nem is, de egy kiemelt cikknél mindenképpen. - Viloris Üzenj! 2019. október 7., 16:57 (CEST)

A tartalom változása elkerülhetetlen tud lenni, ha ezt figyelembe vennénk, élő személyről sem írhatnánk se jó, se kiemelt szócikket. :) Ezt a kitételt a vitás tartalmú cikkekre szoktuk érteni szerintem. Xia Üzenő 2019. október 7., 10:43 (CEST)

Elképzelhető akkor, hogy ha ez a feltétel teljesíthetetlen, akkor ki kéne venni a feltételek közül? - Viloris Üzenj! 2019. október 7., 16:57 (CEST)
Még nem olvastam el a cikket, de az szerintem nem lehet érv ellene, hogy nincsenek feltüntetve a díjak, mert még nem nyert díjat. Sem az, hogy nem tudni, mi a film kulturális hatása, mert az sokszor csak évtizedek múlva derül ki, hogy volt neki. (Lásd: Csillagok háborúja vagy akár az eredeti Star Trek.) - Tündi vita 2019. október 7., 13:36 (CEST)
Nem a cikk, vagy a jó státusz ellen érveltem, hanem annak gyorsasága, időzítése kapcsán vetettem fel kétségemet. Miért olyan sürgős a jó cikk státusz? 4 napja mutatták be... De félre ne értsetek. Csak megjegyzést tettem. - Viloris Üzenj! 2019. október 7., 16:57 (CEST)
Még mindig nem olvastam el a cikket. :) De még mindig nem értem, mi köze a bemutató időpontjának ahhoz, hogy a filmről szóló cikk kellően színvonalas-e vagy sem. Tényleg meg kell várni az Oscar-átadót, hogy tudjuk, nyert-e Oscart, vagy azt a pár évet, hogy van-e kulturális hatása? És ha nem nyer és nem lesz hatása, akkor nem lehet róla jócikk? A félelmet inkább az alapozhatja meg, hogy a cikk JELENLEGI állapotában, a róla JELENLEG tudható dolgok alapján megüti a színvonalat, de aztán nem lesz frissítve. És inkább ez a valós veszély, viszont ez alapján nem vonható meg tőle egy plecsni, mert akkor soha, semmilyen cikk nem kaphatná meg. - Tündi vita 2019. október 7., 17:09 (CEST)

Én azért is támogattam, mert már most kellően részletesen taglalja a téma jelenlegi tárgyát. Az meg evidens, hogy nem várható el a jelenlegi eljárás alatt lévő cikk tartalmától, hogy valamikor, távoli jövőben szereplő esetleges dolgokról is tartalmazzon információt. Az ráér majd akkor bekerülni. Most a jelenlegi, eddig már ismertté vált információkat kell, hogy tartalmazza. Az meg benne van.– Porbóllett vita 2019. október 13., 13:24 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Ez nem az angol cikk fordítása? Ha igen, fel kellene tüntetni. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. október 7., 17:58 (CEST)

@Hkoala, Viloris: Hkoala, de igen, pótoltam. Viloris, szerintem is, kiemelés előtt a magyar kritikai visszhangot mindenképp beleírom majd, ahogy pl a Bohém rapszódia szócikkben is benne van. – Gerry89 vita 2019. október 7., 19:36 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Porbóllett, Szilas: és mindenki más, aki hozzászólt. Köszönöm a támogatást és az észrevételeket, filmes szócikket most először jelöltem bármelyik státuszra is. Fogom majd még csiszolgatni, illetve persze a díjakkal és kritikákkal kapcsolatban persze bővítem. Sajnos az illusztrálással kapcsolatosan nem sikerült minden akadályt elhárítani, a kiemelés a jövő zenéje még, szóval meglátom. – Gerry89 vita 2019. október 16., 08:18 (CEST)

Forma és stílus[szerkesztés]
Tartalom[szerkesztés]
Források[szerkesztés]