Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/2019-es Ázsia-kupa (döntő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

2019-es Ázsia-kupa (döntő)[szerkesztés]

„Én, a jelölő igazolom, hogy a jelölt szócikk megfelel a „jó szócikk” kritériumainak”. A szócikk a 2019-es Ázsia-hónap verseny keretein belül készült, a jó szócikk státuszú angol szócikk fordítása alapján.–Gerry89 vita 2019. december 1., 13:31 (CET)

Kezdete: 2019. december 1., vége: 2019. december 15.

Állásfoglalások[szerkesztés]

Bővebb információ a Wikipédia:Jószócikk-státusz elnyerésének folyamata oldalon.

  • Symbol support vote.svg A kritériumokat ellenőriztem és a teljesülésüket tanúsítom. --Malatinszky vita 2019. december 5., 14:55 (CET)
  • Symbol support vote.svg A kritériumokat ellenőriztem és a teljesülésüket tanúsítom. – Kemenymate vita 2019. december 12., 11:01 (CET)

Megjegyzések és kérdések[szerkesztés]

Symbol question.svg kérdés Mi alapján kerül a döntő szó egyes szócikkekben zárójelbe, másiknál meg kötőjellel kapcsolva az előző szóhoz? Kemenymate vita 2019. december 2., 11:43 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés @Kemenymate: Mióta én itt szerkesztek, és úgy tudom korábban is így volt, ez az egyértelműsítési formula. – Gerry89 vita 2019. december 2., 14:50 (CET)

Akkor csak egy példa: 2019-es angol labdarúgókupa-döntő Ezt is te hoztad létre és itt nincs zárójel. Kemenymate vita 2019. december 2., 14:56 (CET)

@Kemenymate: Akkor értsd úgy, hogy világversenyekre vonatkozóan. De elvitatkozhatunk ezen, ha gondolod idemásolok 100 szócikkcímet példának :D – Gerry89 vita 2019. december 2., 15:15 (CET)

Én nem vitatkozni szeretnék, csak nem értem a logikáját. :) Kemenymate vita 2019. december 2., 15:16 (CET)

@Kemenymate: Ha megnézed a Kategória:2015-ös Ázsia-kupa kategóriát, láthatod, hogy a négy évvel ezelőtti bajnokság köré komoly cikkbokor épült, számos egyértelműsítő tagot tartalmazó cikkcímmel. (Épp csak a 2015-ös Ázsia-kupa (egyértelműsítő lap) hiányzik.) Lehet, hogy az idei kontinensbajnokság kapcsán is ez a terv. Malatinszky vita 2019. december 2., 15:22 (CET)
És ott van az összes világverseny, annak selejtezői, a BL és az EL. Gerry89 vita 2019. december 2., 23:14 (CET)


A {{gól|83|bün.}} szándékosan van így használva a {{gól|83|11}} helyett? Utóbbi linket is tesz a büntetőre. Kemenymate vita 2019. december 2., 15:20 (CET)

@Kemenymate: Logika... Nem tudom, ez tényleg így volt, mielőtt én még itt egyáltalán beregeltem volna. A sablon direkt van így. Így és úgy is láttam. Van egyezmény a használatról? Vagy az egyik szebb a másiknál? Mert akkor javítom, ha úgy van. – Gerry89 vita 2019. december 2., 15:23 (CET)

Nincsen, csak míg az egyik kiírja teljesen hogy 11-esből és linkeli a tizenegyes lapot, addig a másik annyit ír hogy bün., ezt egy laikus lehet nem fogja fel elsőre. Kemenymate vita 2019. december 2., 15:25 (CET)

@Kemenymate: Értem. Viszont abban az esetben a laikus igencsak laikus :D – Gerry89 vita 2019. december 2., 15:54 (CET)

Forma és stílus[szerkesztés]

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Érdemes lenne megfuttatni a nyelvi kocsmafalon egy-két tulajdonnév helyesírását. Nekem például nem világos, milyen szabály mentén írjuk a helyszínt Zájed sejk Stadionnak. Ha a Stadion nagy S-sel kezdődik, a sejk miért kis S? Szinte biztos vagyok abban, hogy Bassam Al-Rawi nevét nem így írjuk át magyarra. Az üzbég partjelzők neve is kérdéses a szememben. Abdukhamidullo Rasulovról ilyen címen van cikkünk, de a modern, latin betűs üzbégben nem szokott kh lenni. Az üzbég wikinek ugyan nincs cikke erről a személyről, de tucatnyi helyen említik Abduhamidullo Rasulov alakban. A másik partjelző neve szintén gyakran bukkan föl Jahongir Saidov alakban (a cikkben szereplő Jakhongir helyett). --Malatinszky vita 2019. december 2., 16:23 (CET)

@Malatinszky: Ogodejt megkérdeztem erről (stadion neve) a vitalapján. – Gerry89 vita 2019. december 2., 16:48 (CET) Itt: Szerkesztővita:Ogodej#Zayed Sports City Stadion – Gerry89 vita 2019. december 2., 16:49 (CET)

@Gerry89: Köszi, ez egy jó kezdet. A stadion helyesírását én is felvetettem a nyelvi kocsmafalon -- meglátjuk, mit szólnak hozzá a többiek. Közben a másik három név helyesírását is tisztázni kéne. Feltegyek a cikkre egy {{Lektorálandó}}(?) sablont, vagy anélkül sem fogod elfelejteni? --Malatinszky vita 2019. december 2., 22:55 (CET)

@Malatinszky: Lektor sablont? :D Tedd, ha az jól esik. Miért felejteném el ezt az egy szót? Amúgy nem gondolnam, hogy Ogodejnél okosabbat fognak arab átírásban mondani, főleg, hogy egy korábbi séma és megbeszélés szerint ment, így mindent át kellene nevezni, persze finomhangolni lehet. Na de emiatt lektorsablont tenni :D . Mint gyakorló járőr, ezen most jót nevettem. :) Gerry89 vita 2019. december 2., 23:07 (CET)

Bocs, nem láttam, hogy Ogodej mit mondott a Abdukhamidullo Rasulov, Jahongir Saidov és a Bassam Al-Rawi nevek átírásáról. Azonkívül most látom, hogy a katari válogatott szinte minden tagjának a neve rosszul van leírva. Ezeket is át kellene nézetni valakivel, aki ért hozzá.
Nem tudom, miért gondolod, hogy ellenzem a jószócikk-minősítést, és miért olyan nehéz elképzelni, hogy tényleg csak azt szeretném, hogy a helyesírása legyen rendben. Az viszont, megvallom, tényleg irritál, hogy semmibe veszed azokat a javító szándékú megjegyzéseket, amiket Kemenymate meg én ideírunk. --Malatinszky vita 2019. december 2., 23:20 (CET)
@Malatinszky: Itt nem erről van szó. Lehet, hogy az átírások rosszak. Nem tudom, én nem értek hozzá, de azt tudom, hogy a verseny keretein belül át lett nézve zsűritag által. Persze ettől még lehet rossz, de akkor elképzelhető, hogy további százas tételben vannak hibásan átírt arab nevek. Amiket egyszer így, egyszer úgy írunk át, lásd a nyelvi kocsmafal archivumát. Egyáltalán nem sértődtem meg Mátéra, csak meglepett a kérdése, szerkeszt ő is focis területen, sportoson is, többszáz ilyen egyért taggal ellátott szócikkünk van. Lehet, hogy nem logikus, ezt aláírom, viszont gondolom egyszer valahol egy szavazáson ez lett megszavazva. Nem tudom, a veled kapcsolatos kérdésben biztos bennem is van hiba, néha figyelem más eljárásokon is az észrevételeid, megmondom őszintén, kukacoskodónak vélem, és ahogy láttam, ezzel sem csak én vagyok így. Ettől pl ebben az esetben lehet igazad természetesen, de lektorsablont emlegetni komolytalanság ebben a szituációban. Gerry89 vita 2019. december 2., 23:35 (CET)
Nem tudom, lehet, hogy a lektorsablon helyett találóbb lenne a {{Névátír}}(?) sablon, de felteszem, hogy az egész sablonosdi felesleges, hiszen te is tudod, hogy a jószócikk-státusz feltétele a színvonalas helyesírás, aminek része az, hogy az arab neveknek a magyar nyelvű Wikipédiában irányelvként elfogadott magyaros átírás szerint kell szerepelniük. Javaslom, hogy ezt a vitát most zárjuk le, és kérj inkább tanácsot a nyelvi kocsmafalon, hogy a cikkben szereplő arab neveket hogy lehet helyesen átírni magyarra. --Malatinszky vita 2019. december 2., 23:50 (CET)
@Malatinszky: Meg kell kövesselek! Ugyanis tévedtem abban a dologban, hogy (persze a versenyre nevezett szócikkeim én magam is átnézem) már át lett nézve átírásügyileg ez a szócikk. Erre tegnap kerített sor Ogodej, akinek ezt megköszöntem, így én is átírtam mindet a szócikkben. itt folytattuk tovább, itt is láthatóak az átírt nevek
Azonban tanulságként levonandó, legalábbis szerintem, hogy ezeket az arab és más átírásra szoruló szócikkeket egyszer majd át kellene nézni, mert ezek szerint rossz átírásban, vagy semmilyen átírásban vannak teletűzdelve piros linkekkel is akár. De ez nem ehhez a jócikk eljáráshoz és nem a versenyhez tartozik. – Gerry89 vita 2019. december 4., 08:47 (CET)
@Gerry89: Köszönöm, hogy elvégezted a változtatásokat. Megkövetésre nincs szükség, de annak nagyon örülnék, ha ez az eset meg tudna győzni téged arról, hogy nem rosszindulatból emlegetem fel a hibákat a mindenféle díjakra benevezett cikkeidben, hanem azért mert őszintén azt akarom, hogy ne maradjanak hibásak. --Malatinszky vita 2019. december 5., 14:49 (CET)
Tartalom[szerkesztés]

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Átírtam a bevezető mondatot, hogy tartalmazza a labdarúgó szót. Szerintem észszerű elvárás minden sportcikk kapcsán, hogy az olvasónak azonnal (a címből, vagy legalább a bevezetőből) világos legyen, milyen sportágról van szó. --Malatinszky vita 2019. december 2., 15:38 (CET)

Források[szerkesztés]