Wikipédia:Tanácsok fiatal szerkesztőknek és szüleiknek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:IFIKNEK szócikkből átirányítva)

Helló! Ez a lap neked szól, ha általánosba vagy középsuliba jársz és gyakran használod az internetet. Itt néhány tuti tippet gyűjtöttünk össze neked arról, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy a legnagyobb biztonságban barangolhass a világhálón – a Wikipédián belül és azon kívül.

Ez a lap persze a szüleidnek is szól, számukra néhány pontban olyan ajánlásokat sorolunk fel, amelyek betartása mellett téged sokkal nagyobb biztonságban érezhetnek, miközben te a neten szörfözöl.

A lap alján néhány, a biztonságos böngészéssel foglalkozó, mind a fiatalok, mind a szülők számára hasznos tippekkel szolgáló honlapot gyűjtöttünk össze.

Fiataloknak[szerkesztés]

Azt már biztosan tudod, hogy az internet világa nagyszerű lehetőségeket biztosít mindannyiunk számára, így neked is. Például a szabadidő kellemes és hasznos eltöltésében lehet hasznunkra vagy éppen az iskolai felkészülésben, a házi feladat elkészítésében jöhet jól. :) Fontos tudnod azonban, hogy az internet veszélyeket is hordoz magában. Számos, a világ bármely pontján élő emberrel felveheted a kapcsolatot interneten keresztül vagy éppen információkat tehetsz közzé magadról, családodról, mindennapi szokásaidról – ám tisztában kell lenned azzal, hogy világunkban akadnak rossz szándékú emberek is. De nyugi, a biztonságos internethasználatra vonatkozó alábbi néhány egyszerű tanács betartásával elkerülheted a rád leselkedő veszélyeket és megelőzheted, hogy bajba kerülj:

  • Saját biztonságod érdekében senkinek ne áruld el a belépéshez használt jelszavadat, még a barátaidnak se.
  • Ne írd ki sehová személyes adataidat, ne áruld el a teljes neved, lakcímed, telefonszámod, e-mail címed, iskolád nevét. (Idegeneknek semmi közük hozzá.) Olyan szerkesztőnevet válassz magadnak, ami semmiféle személyes információt nem hordoz rólad vagy családtagjaidról. Csak utóneveddel vagy becenéven mutatkozz be.
  • Ne add ki sehol, hogy mikor nem vagytok otthon, mert azokra a betörők „ráharaphatnak”.
  • Ne tölts fel magadról, barátaidról, családtagjaidról fényképet.
  • Minden alkalommal jelentkezz ki, ha már nem használod a számítógépet. Különösen fontos ez, ha nyilvános helyen (például iskolában, könyvtárban) internetezel.
  • Csak akkor találkozz olyan emberrel, akit interneten ismertél meg, ha szüleid is elkísérnek.
  • Ha valamilyen kellemetlenség ér, nyugodtan szólj szüleidnek. Bízz meg bennük, bátran oszd meg velük élményeidet. Ha valami miatt kényelmetlenül érzed magad, egyszerűen jelentkezz ki és zárd be az oldalt.
  • Az interneten is ugyanazok a dolgok helyesek és helytelenek, mint a való életben. Itt is tisztelettudóan kell beszélned másokkal, az általános viselkedési szabályok a számítógép előtt ülve is érvényesek.
  • Tiszteld mások tulajdonát. Általában nem szabad a szerzők engedélye nélkül másolni írásaikat, ugyanúgy, ahogy egy boltból sem szabad fizetés nélkül távozni. Mindkettő súlyos és kellemetlen következményekkel járhat.
  • Vedd figyelembe, hogy nem minden igaz, amit az interneten olvasol. Ha elbizonytalanodsz, bátran fordulj szüleidhez kérdéseddel.

Szülőknek[szerkesztés]

Általában elmondható, hogy a „mai fiatalok” olykor meglepően nagy magabiztossággal mozognak az interneten, sok esetben jártasabbak a számítástechnika világában, mint idősebb társaik – de sajnos közel sem annyira elővigyázatosak, így jobban ki vannak szolgáltatva a rájuk leselkedő veszélyeknek. A fiatalok többségére jellemző, hogy nem gondolják végig, hogy az interneten megosztott, általuk nyilvánosságra hozott személyes információk milyen kockázatot jelentenek számukra és adott esetben akár környezetükre, családtagjaik számára is.

Mindennek ellenére nem volna szerencsés dolog távol tartani őket az internet nyújtotta nagyszerű lehetőségektől, hiszen a mai világban már elengedhetetlen annak megismerése és aktív használata, sőt az internet használata nélkül felnőttként is nehezebben boldogulhatnak majd a mindennapi életben. Meg kell tanítani őket a biztonságos internethasználat néhány egyszerű szabályára, melyek betartásával elkerülhetik a rájuk leselkedő veszélyeket, megelőzhetik, hogy bajba kerüljenek:

  • Biztassa arra gyermekét, hogy bátran forduljon szüleihez, ha segítségre, tanácsra van szüksége, vagy ha valamilyen kellemetlenség éri, ha valami miatt kényelmetlenül érzi magát. Beszélgessenek arról, hogy mit látott és olvasott az interneten és biztosítsa arról gyermekét, hogy minderről – a büntetéstől való félelem nélkül – nyugodtan beszélhet.
  • A gyermeke által használt számítógépet lehetőség szerint egy közösen használt szobában helyezzék el. Időnként használják közösen is az internetet.
  • Állítsanak fel egy internetezési „házirendet”, amelyben rögzítik, hogy mennyi időt tölthet a számítógép előtt gyermeke.
  • Tanítsa meg gyermekét arra, hogy internetezés közben ne tegye közzé teljes nevét, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, iskolája nevét és soha ne adja ki senkinek a belépéshez használt jelszavát, valamint ne töltsön fel fényképet magáról, barátairól, családtagjairól. Az erre az adatokra irányuló kérdéseket egyszerűen hagyja válasz nélkül, csak utónevével vagy becenevén mutatkozzon be.
  • Ha gyermeke egy interneten megismert emberrel szeretne találkozni, kísérjék el őt a találkozóra, oda szülői felügyelet nélkül ne engedjék el. Ne feledje, az interneten nem mindenki az, akinek mondja magát.
  • Hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogy általában az interneten is ugyanazok a dolgok helyesek és helytelenek, mint a való életben. Itt is tisztelettudóan kell beszélnie másokkal (akik jó eséllyel jóval idősebbek lehetnek nála), az általános viselkedési szabályok a számítógép előtt ülve is érvényesek.
  • Beszéljen gyermekének a szerzői jogi törvényekről, betartásuk fontosságáról. Általában nem szabad a szerzők engedélye nélkül másolni írásaikat, ugyanúgy, ahogy egy boltból sem szabad fizetés nélkül távozni. Mindkettő súlyos és kellemetlen következményekkel járhat.
  • Magyarázza el gyermekének, hogy az, amit az interneten olvas, nem feltétlenül igaz. Biztassa őt, hogy tegyen fel kérdéseket, ha bármiben bizonytalan.

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]