Wikipédia:Hogyan kerülhetek ki győztesen a vitából?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi humorosnak szánt összefoglaló a How to win an argument lap fordítása (kivéve a // jelekkel kezdődőket).


  • Mindig legyen a tied az utolsó szó! Az embereknek rövid az emlékezete. Ha nem a tied az utolsó szó, senki sem fog emlékezni arra, hogy mit mondtál. Ha emiatt le kell írnod 50-szer az érveidet, hát legyen, tedd azt! Lehet, hogy ismétlésnek fog tűnni, és mások elkezdik figyelmen kívül hagyni az üzeneteidet. Ezért mindig változtass néhány szót itt-ott a szövegben, ahelyett, hogy egy az egyben bemásolnád. Így mindig teljesen új hozzászólásnak fog látszani.
  • Válaszolj minden hozzászólásra! Ha nem reagálsz egyenként valamennyi kifogásra, akkor úgy fog tűnni, mintha kitérnél előlük. Emiatt valamennyi hozzászólásra válaszolnod kell. Ha egy levelezési listáról van szó, akkor ott válaszolnod kell minden levélre. Ha egy üzenetben foglalnád össze válaszaidat, lennének néhányan, akik azt gondolnák, nem válaszoltad meg valamelyik, egy korábbi üzenetben felvetett kérdést. Így hát muszáj válaszolnod minden üzenetre, még ha csak az eddig is hangoztatott érvedet írod is le egyetlen sorban.
    • A hozzászólás csak egy pontjára reagálj! Ha egy hozzászólás csak egyetlen mondatára reagálsz, és megpróbálsz rávilágítani arra, hogy az az álláspont rossz volt, akkor az az egész mondanivalót alá fogja ásni. Ügyelj arra, hogy lehetőleg olyan mondatot válassz, ami a kommentár végén van, ugyanis a szerkesztők csak lefelé görgetik a lapot, fölfele sosem mikor vitalapokat olvasnak.
  • Emlékezz, hogy a Wikipédia egy kísérlet, amely a csőcselék uralmára épít! Az egyetlen módja, hogy a nagy zaj ellenére is hallatni tudd a hangodat, ha megszervezed a saját támogató csőcselékedet. Néha annyira kevés értelmes, téged támogatni hajlandó ember van csak, hogy kénytelen vagy saját tömeget kreálni magadnak. Ilyenkor figyelj arra, hogy ötletes, az álláspontodat támogató neveket adj nekik. Így úgy fog tűnni, mintha ezek a szerkesztők már eleve érdeklődnének a téma iránt és egyszerűen csak úgy döntöttek, hogy a változatodat támogatják. Senki nem fogja majd sejteni, hogy zoknibábok. Így a te oldalad kerül többsége és a győzelem a tied lesz.
  • Bátran módosítsd az irányelveket! Ez egy Wiki. Ha az irányelvek nem azt írják le, ahogy a dolgokat ténylegesen csinálni kéne, szerkeszd át őket! Legjobb, ha ezt közvetlenül az előtt teszed meg, mielőtt hivatkozol rájuk: így mások nem fogják ismerni a legújabb irányelveket, míg te igen.
  • A vitapartnereid vandálok. Ha nem tudsz egy irányelvet megváltoztatni, úgy dönthetsz, hogy az valami mást mond. Miután nem értesz egyet a mondanivalójával nincs konszenzus, mi több, mindenki aki nem ért veled egyet, az mindent kétséget kizáróan vandál. Ekkor visszaállíthatsz, blokkolhatsz, kitilthatsz, vagy megtehetsz bármi mást annak érdekében, hogy távol tartsd vandálok véleményét a te saját cikkedtől.
  • Tételezd fel, hogy intelligensebb és racionálisabb vagy vitapartnerednél! Általában ez egy helyes feltételezés. Végül is, ha olyan intelligensek lennének, mint te, akkor egyetértenének veled! Ettől a ponttól kezdve az intellektuális és morális felsőbbrendűséged tudatában érvelhetsz. Nagyon hatékony és célravezető ilyenkor kijelenteni, hogy ha más szerkesztők is olyan hosszasan és gondosan mérlegelték volna a problémát, mint te, akkor ők is egyetértenének veled. Végül is, hogyan is vitathatnák ezt? Mielőtt veled vitázni kezdtek, saját kis témáikkal vesztegették az idejüket, míg te egész szerkesztői pályafutásod során nem foglalkoztál mással, csakis saját területed hősies védelmével.
  • Emlékezz a semleges nézőpont valódi jelentésére! Azt jelenti, hogy senki sem törölhet ki egy nézőpontot. Minden nézőpontnak bele kell férnie egy cikkbe, hogy az semleges legyen, tehát neked is van tered. Azok, akik ki akarják venni az állításaidat, a Wikipédia egyik legalapvetőbb irányelvével a semleges nézőponttal mennek szembe. Ilyenkor az a legjobb, ha másokat arra biztatsz, hogy fejtsék ki ők is bátran az állításaikat egy cikkben, így az még jobb és semlegesebb lesz.
  • Ha egyedül vagy, akkor igazad kell, hogy legyen. A történelemben minden igazán nagy alak, tudós és géniusz kezdetben egyedül volt látásmódjával, miközben a tömegek ragaszkodtak saját téveszméikhez. Így hát ha egyedül vagy álláspontoddal, amiről pedig tudod, hogy megoldást jelentene a Wiki összes problémájára, akkor az azért van, mert már több lépéssel megelőzted gondolkodásban a tömegeket! Ha egyedül vagy, ne hátrálj! Ha elleneznek valamit, akkor az csak arra bizonyíték, hogy nagyon is szükség van a te közreműködésedre a szűklátókörűség és az elfogultság felszámolásában.
  • Ne hígítsd fel a szóhasználatodat! . Az olyan kifejezések, mint az „azt gondolom”, vagy a „szerintem” elveszik az érveid élét. Világosan értésükre kell juttatnod, hogy a tiéd az egyetlen értelmes álláspont. Ha az álláspontodat vitatni hülyeség, akkor egyszerűen intellektuális kötelességed, hogy ezt közöld is velük. Ha kétségbe vonod vitapartnereid intelligenciáját, az felrázhatja őket a téveszméikből: hatására átértékelik majd előfeltételezéseiket, feladják álláspontjukat és végül téged fognak támogatni.
  • Ha semmi más nem működik, emlékezz, hogy az alapítók és Jimbo a te oldaladon állnak! A Wikipédia egy olyan szabad, online enciklopédiaként indult, amit mindenki szerkeszthet. Ez téged jelent. Ha kizárják az álláspontodat, azzal más szerkesztők cenzúráznak téged és ez az egész projekt szellemiségével ellentétes. Legjobb, ha mihamarabb értesíted Jimbot az ügyről, egy tömör összefoglalót hagyva a szituációról a vitalapján (6-7 bekezdés elegendő). Így a többiek mindenképpen elismerik majd, hogy rossz úton jártak.
  • Kérj forrást minden állításra! Ha valaki esetleg megadná, rögvest figyelmen kívül hagyhatod őket! Ha az említett mű a téma klasszikusa volna, akkor az csak elavult lehet, ezért pontatlan. Ha soha nem hallottál róla, akkor az csak egy kedélyes kávéházi anekdota-gyűjtemény lehet. Az író szakértelmét szintén megkérdőjelezheted, függetlenül attól, hány szaktekintély ismerte azt el. Te úgyis jobban tudod. Ha véletlen egy szerkesztett műről van szó, akkor az idézett részt vélhetőleg valami nyelvi lektor adhatta hozzá, akinek semmi szakértelme sincs, és amit már senki nem ellenőrzött utána. Ha egy szerkesztő elárasztja a kijelentést forrásokkal, akkor nagy hangon utasítsd el közülük az egyiket, miután már könnyedén figyelmen kívül hagyhatod a többit. Viszont ha valaki tőled kérné számon egy kijelentés idézettel való alátámasztását, közöld vele: „Ez mind magától értetődik!” Ha mégis erősködne, akkor mondd nekik, hogy: „guglizd meg, minden ott van az orrod előtt.”
  • Soha ne hagyd el a vitát! Ha a vita sehova sem tart, csak egy végtelennek tűnő argumentációba, mondd meg a partnereidnek, hogy a projektnek végérvényesen vége, és elhagyod a Wikipédiát örökre! Mondd, hogy a Wikipédia már nem az, ami volt, és hogy ők is szomorúak lesznek, ha erre egyszer ők is rájönnek. Írj egy megkeseredett üzenetet a szerkesztői lapodra, aztán folytasd a vitatkozást. Amikor mások rákérdeznek, "Nem úgy volt, hogy elmész?", mondd, hogy nem fogsz idiótákkal vitatkozni, és tégy úgy, mintha észre sem vennéd őket, majd tedd a búcsúdat közre annyi helyen, amennyin csak lehet.
  • //Ha veszítesz, van vigaszod! Gondolj arra, hogy mindig és mindenáron AZ IGAZSÁGNAK kell győznie, nem pont neked. A wiki ugyanis olyan terep, ahol tetteivel úgyis bemutatkozik mindenki, Téged is ismer nagyjából mindenki: hiába veszítesz, attól ugyanúgy ismerünk és becsülünk (ha van rá okunk).