Portál:Gitár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Gitárportál szócikkből átirányítva)
Gitárportál

Gitárportál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia gitárportálján!

A gitár a húros hangszerek, ezen belül a pengetős hangszerek csoportjába tartozik, megszólaltatása pengetővel, illetve ujjal történik. Neve valószínűleg a görög kithara (κιθάρα) szóból ered, amely egy hasonló hangszert jelölt. Legközelebbi rokonhangszerei a lant, a bendzsó és a mandolin. Napjainkra számos változata alakult ki melyek mind más stílust képviselnek a gitárokon belül. A gitárok különböző típusaival találkozhatunk szinte minden zenei műfajban kezdve a pop, ill. rockzenétől, egészen a dzsesszig. Az egyes gitártípusok eltérőek felépítésükben, hangjukban de akár a húrok számában és hangszer használatában is.

Egyetlen büszkeségem az a merész és fáradhatatlan próbálkozás, hogy a gitár titokzatos szépségét megmutassam, és számára a világ szeretetét nyerjem meg

Andrés Segovia önéletrajza, 1967

Hogyan segíthetsz?


Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Gitár témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg Gitár gitár címszót a Wikiszótárban!

Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

Legjobb minőségű, gitáros témájú szócikkek

Klasszikus gitárElektromos gitárFenderFender Stratocaster

Hangszerészet • Kapcsolódó cikkek: húrlábhúrfogólaphangszedőtremolópengetőgitáreffektekgitárfák

Listák: Elektromos gitárok listájaGitárosok listája betűrendbenGitárosok listája stílusok szerintMinden idők 100 legjobb gitárosának listája (Rolling Stone magazin)

Véletlen cikk – gitár

Klasszikus gitár
Klasszikus gitár

A klasszikus gitár vagy spanyol gitár a húros, pengetős hangszerek családjába tartozik. A gitárnak ez a válfaja a 19. század folyamán kapta meg ma ismert formáját elsősorban spanyol hangszerkészítők munkájának eredményeként. Ez az a hangszerváltozat, amelyen klasszikus zenét játszanak, de sok ország népzenéjének, társasági zenéjének is fontos kelléke, és napjaink könnyűzenéjében, műkedvelő muzsikálásában is fontos szerepet kap.

Minden gitárra jellemző, hogy fogólapos pengetős hangszer, hogy dobozszerű felépítésű, hogy van teteje és hátlapja, melyeket a káva köt össze egymással, hogy nyaka a testtől élesen elkülönül, hogy hat húrja van, melyet kvartokra (és nagytercre) hangolnak. A klasszikus gitár legfontosabb különbsége a többi gitárféleségtől, hogy húrjai nem fémből, hanem bélből, vagy újabban ahhoz hasonló tulajdonságú szintetikus vagy más, a fémeknél kisebb sűrűségű anyagból készülnek. A húrok viszonylag nagyobb átmérője, ugyanakkor kisebb feszítettsége a hangszer konstrukciójára, játékmódjára is kihat. A klasszikus gitárt nem pengetővel, hanem a kéz négy ujjával, körömmel vagy ujjbeggyel pengetik, így a ritmikus akkordjáték (rasgueado) mellett – a klasszikus koncertzene igényeinek megfelelően – többszólamú dallamjátékra (punteado) is alkalmas.

Kisorsolt kép

Gitárüzlet valahol Texasban

Véletlen cikk – gitáros

James Marshall „Jimi” Hendrix (Seattle, Washington, USA, 1942. november 27.London, Egyesült Királyság, 1970. szeptember 18.) amerikai gitáros, énekes, zeneszerző. Mind a mai napig valóságos kulturális ikonnak számít. Rajongók és kritikusok egyaránt elismerik kivételes tehetségét, sokak szerint Jimi Hendrix a valaha élt legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros. 1967-ben tett szert világhírnévre, amikor zenekarával, a The Jimi Hendrix Experience-szel a montereyi popfesztiválon első amerikai koncertjét adta. 1969. augusztus 18-án az ő fellépésével zárult a woodstocki fesztivál. Tragikus hirtelenséggel, 1970. szeptember 18-án, londoni lakásán hunyt el – 27 éves volt.

Zenélni leginkább egyedül tanult, balkezes létére egy jobbkezes Fender Stratocasteren játszott, amit fordítva húrozott fel, hogy jó legyen neki. Rockgitárosként igyekezett kihasználni a feedback nyújtotta minden lehetőséget. A zenei stílusok közül leginkább a blues és annak korai mesterei: B. B. King, Albert King, Buddy Guy, T-Bone Walker és Muddy Waters gyakoroltak rá hatást. Sokat tanult az R&B- és soul-gitárosoktól is, mint például Curtis Mayfield vagy Cornell Dupree. Hendrix játéka dzsesszes elemeket is tartalmazott, gyakran Rahsaan Roland Kirköt nevezte meg kedvenc zenészének. Másik fő ihletforrása Little Richard volt, akinek kísérőzenekarában is játszott egy rövid ideig.


Kisorsolt kép

Carlos Montoya gitárjaival

Kategóriafa, hangminták

Hangminta – Gitárhangok
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Gitárjáték

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint