Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Tanganyika (terület)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tanganyikai terület
Feljavításra váró cikkjelöltek/Tanganyika zászlaja
Feljavításra váró cikkjelöltek/Tanganyika zászlaja
Feljavításra váró cikkjelöltek/Tanganyika címere
Feljavításra váró cikkjelöltek/Tanganyika címere
Fővárosa Dar es-Salaam
d. sz. 6° 48′ 00″, k. h. 39° 16′ 60″
Hivatalos nyelv Angol

• Angol-belga invázió

1916

• Megbízás létrehozva

1922. július 20

• Függetlenség

1961. december 9

Elődállamok u.wikipedia.org/wiki/Német_Kelet-Afrika
Utódállamok hu.wikipedia.org/wiki/Tanganyika
Népesség
Népszámlálás szerintismeretlen
Pénznem East African shilling
A Wikimédia Commons tartalmaz Tanganyikai terület témájú médiaállományokat.

Történelem[szerkesztés]

1927-ben Tanganyika belépett a Kelet-afrikai Protektorátus és az Ugandai Protektorátus vámuniójába, amelyek végül Kenya és Uganda független országai lettek, valamint a Kelet-afrikai Postaunióba, később a Kelet-afrikai Posta- és Távközlési Hivatalba. Az együttműködés számos módon kibővült ezekkel a protektorátusokkal és később az országokkal, ami a Kelet-afrikai Főbizottság (1948–1961) és a Kelet-afrikai Közös Szolgáltatási Szervezet (1961–1967), a Kelet-afrikai Közösség elődeinek létrehozásához vezetett. Az országban 1958-ban és 1959-ben tartották az első választásokat. A következő évben megkapta a belső önkormányzatot, és új választásokat tartottak. Mindkét választást a Tanganyika Afrikai Nemzeti Szövetség nyerte meg, amely 1961 decemberében függetlenné tette az országot. A következő évben elnökválasztást tartottak, Julius Nyerere, a TANU vezetője győzött. A 20. század közepén Tanganyika volt a világ legnagyobb méhviaszgyártója.

A 19. század második felében európai felfedezők és gyarmatosítók utaztak át az afrikai belterületen Zanzibárból. 1885 -ben a Német Birodalom kinyilvánította szándékát, hogy Carl Peters vezetésével protektorátust hoz létre a területen, Német Kelet-Afrika (GEA) néven. Amikor a zanzibári szultán tiltakozott, a német hadihajók megfenyegették a palota bombázását. Nagy-Britannia és Németország ekkor megállapodtak abban, hogy a szárazföldet befolyási körzetekre osztják, és a szultán kénytelen volt beleegyezni. A németek brutálisan elnyomták az 1905-ös Maji Maji lázadást. A német gyarmati közigazgatás oktatási programot hozott létre az őslakos afrikaiak számára, beleértve az általános, középiskolai és szakiskolákat.[1]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. East, John William. "The German Administration in East Africa: A Select Annotated Bibliography of the German Colonial Administration in Tanganyika, Rwanda and Burundi from 1884 to 1918." [London? 1989] 294 leaves. 1 reel of microfilm (negative.) Thesis submitted for the fellowship of the Library Association, London, November 1987.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tanganyika (territory) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.