Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Páczay György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Páczay György magyar jogász.

Profilkep 1.jpg

Karrier[szerkesztés]

Mérnöki családba született, de már gyermekkora óta eldöntötte, hogy az Európai Unióval, különösen pedig a közösségi joggal kíván foglalkozni. 2004-ben végzett jogászként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. 2005-ben a franciaországi Nancy Egyetem Közép-Európai Intézetében szerzett európai uniós szakjogászi mesterdiplomát (Diplome d’Etudes Approfondies Droit Communautaire). Itt ismerkedett meg az EU Közös Agrárpolitikájával. A tárgyat oktató Ives Petit nagy hatást gyakorolt rá, mivel nemcsak elméleti, de gyakorlati bepillantást is engedett „az Európai Unió egyetlen valódi közös politikájának” az életébe. Előadásaiból egyértelműen kiszűrődött a föld és a táj, a természet és az állatok szeretete és a mezőgazdaság, mint tevékenység áldott munkaként történő bemutatása. Ezután egyrészt szakmai gyakorlaton vett részt a Külügyminisztériumban, ahol már célzatosan az EU Közös Agrárpolitikájával foglakozott, másrészt 2006 második felében felvételt nyert az Európai Unió Tanácsa Jogi Szolgálatának fiatalokat támogató programjába, ahol első kézből tapasztalta meg a Közös Agrárpolitika működtetését és jogi fejlődését. 2007-től 2013-ig a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott. Foglalkozott jogharmonizációs és jogalkotási, valamint nemzetközi kereskedelmi ügyekkel, majd rálátást nyert az agrár-vidékfejlesztés mindennapi működésére. A legtöbb időt mégis a Közös Agrárpolitikával töltötte: az EU Koordinációs Főosztályon Dr. Vajda László szárnyai alatt sajátította el a szakpolitika kapcsán a magyar uniós érdekérvényesítés csínját-bínját. 2013 óta Brüsszelben dolgozik az Európai Parlamentben (EP). Kifejezetten megtiszteltetés számára, hogy az EP-ben, és különösen annak Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságában, a Halászati Bizottságában, valamint az Európai Néppárt Mezőgazdasági Munkacsoportjában folytatott munkájával hozzájárulhat az EU és a magyar mezőgazdaság, halászat és agrár-kereskedelem jövőjéről szóló viták kimeneteléhez. Az ENSZ Egyetemes Összefogás a Klímabarát Mezőgazdaságért (GACSA) elnevezésű kezdeményezését pedig kiváló fórumnak tartja arra, hogy érdemleges javaslatok szülessenek a Föld összes gazdájának, beleértve az EU-s és a magyar gazdákat is, egyre nagyobb gondokat okozó klímaváltozás elleni küzdelem terén. Az angol mellett francia nyelvből is felső fokú nyelvtudással rendelkezik.

Tisztségek[szerkesztés]

  • Szakmai tanácsadója az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának és Erdős Norbert európai parlamenti képviselőnek mezőgazdasági, vidékfejlesztési, élelmiszer-biztonsági, halászati és agrár-kereskedelmi ügyekben
  • Az Európai Néppárt Mezőgazdasági Munkacsoportjának (Christian Schmidt német szövetségi agrárminiszter és Michel Dantin francia néppárti EP képviselő vezetik) a tagja
  • A CEDR – Magyar Agrárjogi Egyesület tagja és rendszeres szerzője
  • A Magyar Gasztronómiai Egyesület tagja
  • Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) által is támogatott Egyetemes Összefogás a Klímabarát Mezőgazdaságért (GACSA) kezdeményezés tagja

Tudományos munka[szerkesztés]

Társadalmi szerepvállalás[szerkesztés]

  • 2014-ben kezdeményezőként sokat tett az akác és az akácméz Hungarikummá nyilvánítását eredményező ún. Akác-koalíció sikeréért, valamint az itthon Méz-jelentésként ismert, 2018-ban elfogadott, az „EU méhészeti ágazata előtt álló kilátások és kihívások” című európai parlamenti jelentés szakmai koordinátoraként hozzájárult az európai méhészeti ágazat újbóli középpontba kerüléséhez (https://www.vg.hu/vallalatok/fontos-csatat-nyertek-tisztesseges-meheszek-760753/).
  • A CEDR – Magyar Agrárjogi Egyesület tagjaként komparatív (összehasonlító) kutatásokat folytat egyes agrárjogi és agrárpolitikai kihívások, problémák kapcsán egyes nyugat-európai országok (pl. Franciaország, Hollandia, Ausztria, Spanyolország) és Magyarország jogi és politikai megoldásai területén, valamint az EU egésze előtt álló egyes agrárpolitikai kihívások lehetséges megoldásaival foglalkozik.
  • A Magyar Gasztronómiai Egyesület tagjaként Erdős Norbert európai parlamenti képviselővel arra törekszenek, hogy a magyar gasztronómia visszakerüljön az őt megillető helyre. Elő kívánják segíteni, hogy kialakuljanak a magas minőségű élelmiszer-alapanyagok széles választékát kínáló termelői piacok, meglegyen ehhez a termelői háttér, lehessen igazi tanyasi csirkét kapni és ne például Franciaországból kelljen behozni.
  • A GACSA tagjaként pedig azt vallja, hogy nem várhatunk tovább a klímabarát és a természeti erőforrásokat kevésbé igénybe vevő gazdálkodási gyakorlatok általános bevezetésével és alkalmazásával. A klímaváltozás szomorú példája az ún. El-Nino típusú szárazság, amely néhány éve elképzelhetetlenül kegyetlen szárazságot okozott a Dél-Afrikai Köztársaságban. Ez a Földön bárhol előfordulhat, akár Európában is, így együtt kell választ találni erre a problémára.