Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/LÜK

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

LÜK[szerkesztés]

A L(ogika) Ü(gyesség) K(itartás) német nyelvterületen, több országban a közoktatás szerves részeként használt, 50 év pedagógiai tapasztalatára építő, játékos készségfejlesztő rendszer. A tanuláshoz legfontosabb képességeket fejleszti: megfigyelés, összpontosítás, kitartás, problémamegoldó gondolkodás.

Hogyan kell használni[szerkesztés]

A játék egy önellenőrzést segítő biztonságos, kemény műanyag ellenőrzőtáblából, az ún. LÜK OKOSTÁBLÁ-ból (hat, tizenkét vagy huszonnégy műanyag lapocskát tartalmazó tábla) és a hozzá választható több mint 100, különböző témájú füzetből áll. A táblákhoz szabadon választhatók a legkülönfélébb tematikájú füzetek a gyermek érdeklődésének, fejlesztési igényeinek függvényében. A 24–32 oldalas füzetek egyszerű, következetes, könnyen követhető felépítésükkel a készségfejlesztés ideális eszközei [1].

Történet[szerkesztés]

A játék neve a Lernen Üben Kontrollieren (Tanulni, Gyakorolni, Ellenőrizni) szavak kezdőbetűiből áll. A játék szellemi atyja a német Heinz Vogel volt[2]. 1967-ben fejlesztette ki a rendszert: a gyermekek feladatokat oldanak meg egy füzetben, amelyből a megfelelő megoldást egy ellenőrződobozba teszik, amit ha megfordítanak, láthatóvá válik a megoldókulcs. 1968-ban Vogel eladta a találmányát a német Westermann-csoportnak[3], ami azóta is a LÜK-licenc tulajdonosa.

A tanulási-önellenőrzési rendszer rövidesen elindult nemzetközi útjára, ma már 35 országban használják, és 18 nyelvre fordították le. Az 1970-es évektől használják Ausztráliában és Új-Zélandon "Tutor Systems" néven, innen indult tovább Malajziába és Japánba is. Ezen kívül a LÜK megtalálható:

 • Veritech-ként Franciaországban és Kanadában[4]
 • YUP-ként Törökországban
 • LYCK-ként Svédországban
 • ARCO-ként Venezuelában[5].

Magyarországon elsőként a Dinasztia Kiadó[6] szerezte meg a jogokat a LÜK-rendszer fejlesztésére és értékesítésére 2008-ban. Azóta széles körben, az oktatás részeként használják. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően több mint 100-féle füzet érhető el a magyar piacon, melyek között megtalálhatóak az eredeti német fejlesztésű füzeteken kívül kifejezetten a magyar oktatási rendszerre fejlesztett füzetek is. A Dinasztia Kiadó 2018-ban beolvadt a Móra Kiadóba, azóta a LÜK portfólióját a Móra Kiadó kezeli és fejleszti[7].

Fajtái[szerkesztés]

Magyar nyelven elérhető füzetek:

 • bambinoLÜK – A legkisebbeknek

A bambinoLÜK az óvodai ismeretektől az iskola-előkészítő alapokig kíséri el a gyermeket. 3–7 év közötti, olvasni, írni, számolni még nem tudó gyerek számára készített okostábla hat darab nagyméretű lapocskája ábrákat tartalmaz. A cél az, hogy a játék folyamán a gyerekek minden felső képnek megtalálják a párját az alsó oldalon, és a felfedezett szabálynak megfelelően az okostábla mind a hat műanyag lapocskáját áthelyezzék a felső oldalról az alsó mezőkre[8]. [8]. A párkeresés szabályát a margón lévő képek segítségével találjuk meg. A gyorsan megoldható, egyre nehezedő feladatok egyidejűleg fejlesztenek megfigyelőképességet, problémamegoldó gondolkodást, tér- és időbeli, valamint ok-okozati összefüggések felismerését, stb.

 • miniLÜK – Játszva leszel okosabb!

A miniLÜK játék azoknak az 5–12 év közötti gyerekeknek való, akik már ismerik vagy felismerik a számokat 1–12-ig. A füzetek az iskola-előkészítő időszaktól felső tagozatig kísérik végig a gyerekeket. Az ehhez tartozó okostábla 12 darab számozott lapocskát tartalmaz, és közel 100-féle füzet választható hozzá elsősorban koncentrációfejlesztés, logikus gondolkodás, anyanyelv, matematika és idegen nyelv témakörökben. Ezek között az iskola-előkészítő füzetek az iskolakezdéshez szükséges képességeket fejlesztik, az iskolásoknak készült füzetek pedig osztályonként, tantárgyankénti bontásban segítik a tanórai differenciálást, színesítik a napközis foglalkozást, és könnyebbé teszik az otthoni gyakorlás[9].

 • LÜK (24) –Mesterfokon

A 24 darab számozott műanyag lappal ellátott okostábla 7 éves kortól használható, de mivel hosszabb időt vesz igénybe a játék, és összetettebbek a feladatok, azok használják szívesen, akik nehezebb próbatételre vágynak.

 • pocketLÜK – Zsebedben a tudás!

A zsebnyi méretű műanyag táblára rögzített, 24 oldalnyi cserélhető füzetke feladatait a vázon lévő kis karok segítségével oldhatják meg a gyerekek, és ellenőrizhetik annak helyességét.

LÜK-bajnokság – az ország legjátékosabb tanulmányi versenye[szerkesztés]

Az évente megrendezésre kerülő, iskolai nevezéssel induló bajnokságra minden 2. 3. és 4. évfolyamos tanuló nevezhet[10] A verseny során matematika, anyanyelv és logika témakörben több fordulón keresztül kell megoldaniuk a kifejezetten erre a célra készült LÜK feladatlapokat.

A minden tanév szeptemberében meghirdetésre kerülő bajnokság folyamán az osztályos és iskolai fordulókat az indulók iskolájában a felkészítő pedagógusok segítségével novembertől bonyolítják, a kistérségi, majd területi fordulókat tavasszal az ország különböző pontjain a versenykiíró Móra Kiadó szervezi. Minden fordulóból a legjobban teljesítő versenyzők jutnak tovább a következő helyszínre. A területi fordulón minden korosztályból 3-3 versenyző jut az országos döntőbe, amit hagyományosan a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében tartanak május végén.

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

 • Cohen, Davene: CAPIT Toy Catalog. Rural Education Programm, Northwest Regional Education Laboratory, Portland (Oregon), 1975., 18-20.o.
 • Janet M. Carrington, The Game Biochemists Play, October 1978, Vol.6., 80-81.o.
 • Schatte, Stephanie: Möglichkeiten des Einsatzes von LÜK-Kästen - erprobt am Beispiel des Faches Englisch - im Zuge eines steigenden Individualisierungsanspruches von Lernen. Solingen, 2011: Landesprüfungsamt.

Források[szerkesztés]

 • Janet M. Carrington, The Game Biochemists Play, October 1978, Vol.6., 80-81.o. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1016/0307-4412%2878%2990006-7
 • Lerne, übe, kontrolliere! Seit 50 Jahren spielen Kinder mit LÜK https://www.westermann.de/landing/lernen-ueben-kontrollieren/50-jahre-luek
 • https://www.westermann.de/luek/
 • Veritech - Tile Tutor Systems http://funstartforkids.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=16&Itemid=183&limitstart=14
 • ARCO https://www.dideco.es/catalogsearch/result/index/?p=2&q=arco
 • Dinasztia http://www.dinasztia.hu/luk-c2
 • LÜK, vagyis Logia, Ügyesség, Kitartás - Kipróbáltuk! http://minimatine.hu/luk-vagyis-logika-ugyesseg-kitartas-kiprobaltuk/ - minimatine.hu, 2018.04.19.
 • Amikor a gyerek matekozni akar https://bezzeganya.reblog.hu/luk--amikor-a-gyerek-matekozni-akar - bezzeganya.reblog.hu, 2011.11.30.
 • Logika,Ügyesség,Kitartás http://nyolcezer.hu/cikk/generaciok/2016/08/26/logika_UgyessEg_kitartAs - nyolcezer.hu, 2016.08.26.
 • LÜK-bajnokság http://www.koloknet.hu/szulo-es-gyerekneveles/luk-bajnoksag-a-legcsaladbaratabb-es-legjatekosabb-tanulmanyi-verseny-melynek-dontojere-a-gyerek-vis/ - koloknet.hu, 2019.05.21.