Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Kovács Nóri (énekesnő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kovács Nóri
Életrajzi adatok
Születési név Kovács Nóra
Becenév Nóri
Született 1980. január 17. (38 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajok népzene, világzene, pop
Aktív évek 1986 - napjainkig
Együttes Motiva
Kapcsolódó előadó(k) Balkan Fanatik
Hang szoprán
Díjak Népművészet Ifjú Mestere, Transilvanian Music Award, Dabasi helyi/nemzeti érték, Magyar kultúráért, Év énekesnője-2016
Tevékenység énekes, zeneszerző, szövegíró

[http://www.kovacsnori.com Kovács Nóri weboldala]

Kovács Nóri énekesnő, zeneszerző és szövegíró, a népzene és világzene műfajának közismert előadója. 2006. óta van a profi előadói pályán. Ezen időszak alatt több, mint huszonöt lemezen közreműködött és nyolc szóló albuma jelent meg.

Pályakép[szerkesztés]

1986-ban kezdett el énekelni az akkor alakuló Pántlika énekegyüttesben falujában, Bugyin, melynek 10 éven át tagja volt. Az együttes tagjaként volt lehetősége megismerni a népdalokat, stílusokat, előadókat, versenyeken próbálhatta ki magát, megtanulta az előadói készségeket. 1996 óta énekel szólóban. 1997-ben a Kaláka Folklór Fesztiválon első helyezést ért el, ezért 1998-ban vendégszereplésen volt ugyanitt. 1999-ben testvérével, Kovács Judittal, neveztek be a versenyre, és ismételten első helyezést értek el, ezért 2000-ben újra szerepelhettek. 1998-tól 10 éven át számos CD-n szerepelt székelyföldi, gyimesi, széki, szatmári, mezőségi, moldvai, palóc dalokkal. Ezek a CD-k a Táncháztalálkozó, Táncház- Népzene, Új élő népzene nevű népzenei sorozatok részei. Rendszeresen tanít népdalokat a Tiszafolk Népzenei Táborban.(Tiszakécske, Velence, Sima)

2002-ben fejezte be tanulmányait a Budapesti ELTE tanítóképző főiskolai karon ének - zene műveltségi területtel. 2006-ig általános iskolai ének-zene tanárként dolgozott. Szintén a 2002-es év eseménye volt, hogy hazánkat képviselte a Belgrádban megrendezett 1. Balkán Folk Fesztiválon. Szintén ez évben lett tagja a Legényes népzenei együttesnek. Két évig dolgoztak együtt, ami alatt a csoport az országos minősítőn Arany Páva díjat kapott. A Hortenzia Citerazenekar is tiszteletbeli tagjává választotta.


2006-ban jelent meg első önálló népzenei albuma Mondanék én valamit… címmel. A lemezen vonós muzsika, tamburazene, furulya, koboz, cimbalom, tárogató kíséretű dallamok hallhatóak, énekes tolmácsolásában. Pár zenekar, zenész, a teljesség igénye nélkül: Hírös együttes, Matokabinde, Makó Péter, Barcza Zsolt, Hámori Péter, Szárma tamburazenekar. Az albumot a New Folk Sound külföldi zeneújság az év legjobb 10 magyar népzenei albuma közé választotta. Ez évben a Balkán Fanatik énekesnőjeként debütált. Albumuk: Hungarikum.

2007-2009.: rendszeresen járt Erdélybe, népdalokat gyűjtött. Ezeket beépítette új dalaiba - sok népszerű dalának ezek a gyűjtések adták az alapját.

2007-ben fogalmazódott meg a Motiva zenekar[1], és elkezdte a közös munkát Juhász Attilával világzenei albumukon.

2009-ben A miskolci Irodalmi Rádió-Bűvölő című lemezének meghívott előadója lett, ahol egy újabb zenei stílust, az énekelt verset próbálhatott ki. és Pál Balázs The Wonderful Game című animációs filmjében is énekelt. Ugyancsak 2009-ben elindult a Motiva zenekar, kiegészülve Szathmári Király Tamással. Azóta klipeket, háttérvideókat forgatnak, újabb zenéket írnak, koncerteznek, eddig három CD-t adtak ki.

A 2010. igen tartalmas év volt. Először szerepelt külföldi lemezen: a londoni Transglobal Underground tagjainak megkeresésére felénekelt három dalt a Unite-A Gathering of Strangers című lemezükre. Ezévben a Panoráma Világklub[2] zenei vezetőjének kérte fel. Ebben a funkciójában is arra törekszik, hogy a külföldi magyarok is megismerjék, megszeressék a magyar zenei kultúrát. Ugyancsak ebben az évben a Művészetek Palotájában koncertezett a Balkán Fanatik zenekarral. Nyáron Erdélyben járt népdalokat gyűjteni. Munkáját végigkísérte a Duna TV stábja, amiből dokumentumfilmet készítettek vele. Szintén 2010-ben jelent meg a Motiva zenekar első nagylemeze Ez a világ címen. 2010. szept-okt.: Koncert-sorozaton vett részt az Amerikai Egyesült Államok keleti parti városaiban, mint például New York, New Brunswick, Washington, Sarasota, Miami. 2010. december: újabb koncert-sorozaton vett részt az Amerikai Egyesült Államok nyugati parti városaiban: Los Angeles, San Diego Balboa fesztivál, Denver, Ontario. 2010. során megjelent a 2009. Karácsonyán, a budapesti Szent István-bazilikában felvett karácsonyi koncert dvd-je, Betlehemben megzendült az ének címmel. Az Országimázsfilm is ekkor jelent meg, amihez énekhangját adta: „Repülj madár

2011-ben kormányzati rendezvényeken Brüsszelben, az Európa Parlamentben és Budapesti Parlamentben szerepelt. Sok felvidéki, erdélyi és magyarországi koncerten énekelt. Következő évben az Összefogás Dal produkció résztvevője volt.

2013-ban folytatódott a külföldi koncertek sora Hollandiában, Olaszországban, Oroszországban. Az Albert Flórián Stadion záró mérkőzésén a Himnusz éneklése megtisztelő feladat volt.

A 2014. év fontos eseménye az erdélyi karácsonyi koncertsorozat Böjte Csaba gyermekotthonaiban volt.

2015. március 15: Kossuth téri Zászlófelvonásnál a Himnuszt énekli

2015. tavaszán lépett a nyilvánosság elé Nimród regéje című szimfonikus-népi operája első részleteivel (Március 31-én a Józsa Judit Galéria egy kiállításmegnyitóján adta elő először nyilvánosan, majd április 1-én a Duna TV-ben énekelte először élő adásban a Teremtés és a Szarvasűzés c. dalokat). A mű folyamatosan gyarapodó dalai innentől gyakran szerepelnek koncertjei műsorán.

2015. júniusától havonta kerül megrendezésre a Kovács Nóri Baráti Klub a Józsa Judit Galériá ban

2015. őszén kanadai koncertturnén vesz részt (Windsor, Cambridge, Ottawa, Toronto, Kelowna, Vancouver, Calgary, Edmonton magyar szervezeteinek a meghívására)

2015. nyarán megújult a www.kovacsnori.com honlap és email-ben terjesztett hírlevél indult (általában havonta jelenik meg).

2017. év elején a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Teremtés című kisfilmjének ősbemutatója és Nimród regéje koncert, majd egy év múlva szintén az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Magyarnak Lenni című lemez és videóklip bemutatója fontos eseményei voltak Kovács Nóri karrierjének.

Elismerések[szerkesztés]

 • 2000. A Népművészet Ifjú Mestere díj[3]
 • 2013. Transilvanian Music Awards (Folk kategória)
 • 2016. Művészetét Dabas város helyi értékké és ezáltal nemzeti értékké nyilvánította
 • 2017. A Józsa Judit Művészeti Alapítvány „Magyar kultúráért” díja
 • 2017. „Év énekesnője 2016” díj

Főbb szóló és zenekari lemezek[szerkesztés]

 • Mondanék én valamit -népzenei album -2006 Etnofon Records
 • Kovács Nóri és a Motiva - Repülj madár maxi 2009 – szerzői kiadás
 • Betlehemben megzendült az ének - Karácsonyi dvd 2010 - szerzői kiadás
 • Kovács Nóri és a Motiva - Ez a világ – 2010 – szerzői kiadás
 • Balkán Fanatik - Hungarikum - 2010 - szerzői kiadás
 • Szívünk, lelkünk általjárja - Húsvéti dvd - 2011 - szerzői kiadás
 • Balkán Fanatik - Ölelj magadhoz - 2011 - szerzői kiadás
 • Kovács Nóri – A pünkösdnek jeles napján – 2012 – szerzői kiadás
 • Kovács Nóri - Álmok útján járni 2012 - Magneoton
 • Kovács Nóri és a Motiva - Neked szól – 2013 – szerzői kiadás
 • Kovács Nóri és a Motiva - Átölel a szerelem – 2015 – szerzői kiadás
 • Kovács Nóri - Nimród regéje - 2016 - demó CD
 • Kovács Nóri - Magyarnak Lenni - 2017 – szerzői kiadás

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Motiva zenekar
 2. Panoráma Világklub
 3. Kitüntetések augusztus 20. alkalmából. Népszava, CXXVIII. évf. 194. sz. (2000. aug. 19.) 11. o.

Források[szerkesztés]


 • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap


[[Kategória:1980-ban született személyek]] [[Kategória:Bugyi]] [[Kategória:Budafokiak]] [[Kategória:Magyar énekesek]] [[Kategória:Magyar népzenegyűjtők]] [[Kategória:Magyar népzene]] [[Kategória:Népzene]] [[Kategória:Zeneszerzők]] [[Kategória:Élő személyek]]