Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Közlegény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A közlegény a legalacsonyabb rangú katona (azaz a NATO OR-1-től OR-3-ig terjedő rangsorának megfelelően).

Etimológia[szerkesztés]

A szó a középkori „magánkatonák” kifejezésből származik (ez a kifejezés még mindig használatos a brit hadseregben). A "közlegény" szó használata a 18. századból származik.


Európa[szerkesztés]

Németország[szerkesztés]

A német Bundeswehr mai közlegénnyel egyenértékű rangja a Gefreiter. 1918-ig, olyan egységspecifikus megkülönböztetések voltak, mint a "muskétás", "gyalogos", "vadász" stb. Az OR-1 rangsor haditengerészeti megfelelője a tengerész. A német légierőnél a közlegénnyel megegyező rang pilóta.

DH001-Soldat.svg

"Vadász" és "gyalogos" vállapja gyakorlóruhán

001-Soldat.png

"Vadász" és "gyalogos" vállapja szolgálati egyenruhán

1 - matr.GIF

Tengerész vállapja szolgálati egyenruhán

Magyarország[szerkesztés]

A magyar hadseregben a legalacsonyabb rang a honvéd. A szót általában jelzőként bármilyen rangú katonára használják. A honvéd szót az 1848-as magyar forradalom óta használják.

Egyesült Államok[szerkesztés]

Az Egyesült Államok hadseregében a közlegény a legalacsonyabb rang. A legalacsonyabb rangsor a közlegény (E-1) vagy a PV1, amelyet néha tévesen újoncnak is neveznek. Az PV1 nem visel egységes rangot; a Hadsereg Harci Egysége (ACU) megjelenése óta „fuzzy” szleng kifejezés vált divatossá, utalva az ACU tépőzáras csatjára, ahol a rangjelzést általában elhelyezik. A második rangsor, a közlegény (E-2) vagy a PV2. A PV2-hez történő átlépés hat hónap szolgálati idő után automatikusan megtörténik, de az elöljáró javaslatára ez négy hónapra lerövidíthető. A közlegény cím kifejezést minden PV1 - PV2 katonára megfelelően alkalmazni lehet. A "PVT" rövidítés akkor használható, ha a közlegényeke különleges besorolása nem lényeges.

A közlegény rangjelzése az Egyesült Államok hadseregében

Közlegény jelzés az Egyesült Államok hadseregében

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]