Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/John Wick (szereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

John Wick egy kitalált bérgyilkos Chad Stahelski és Derek Kolstad névazonos, John Wick című filmtrilógiájában. Megformálója Keanu Reeves libanoni-amerikai színész, a korábbi Mátrix-filmek sztárja. John Wick egyike a filmtörténelem legprofibb bérgyilkosainak. A karakter és a ráépülő franchise hatalmas siker lett.

Története[szerkesztés]

John Wick a történet szerint az amerikai alvilág legprofibb, legrettegettebb bérgyilkosa, aki hajdan emberek ezreivel végzett, és akinek mindenki ismeri és féli a nevét a bűnözők világában. Úgy is emlegetik, mint a Rémkirály ("Baba Yaga"). Wick azonban megtalálta a szerelmet egy Helen nevű nő oldalán, így egy utolsó küldetés teljesítése után kiszállt a bűn világából, hogy hétköznapi életet éljen. Felesége azonban beteg lett és meghalt, így Wick magányos gyászába feledkezik. Egyetlen társa egy kiskutya, amit felesége hagyott rá halála előtt.

Wick egy napon a kúton tankol, amikor orosz piti gengszterek szemet vetnek a kocsijára. Vezetőjük, a helyi orosz maffiavezér fia mindenképpen megakarja szerezni az autót, így miután Wick nem adja oda, éjjel elmennek a házába, ellopják az autót, valamint összeverik John-t, megölik a kutyáját és randalíroznak a házában. Wick másnap visszatér a játékba, kiiktatja az ellene küldött zsoldoscsapat minden tagját, és elindul, hogy leszámoljon a teljes orosz maffiával a vezér fiának bűnei miatt. Sorban leszámol mindenkivel aki útjába akad, végül a maffiavezér fiát, Joszefet is megtalálja, akit két lövéssel kivégez, majd maga a vezér, Viggo Taraszov kerül sorra, aki hajdan John megbízója volt.

A második filmben John visszaszerzi autóját, amit Aurelio-ra, a barátjára bíz aki autószerelő. Egyik este azonban nem várt vendég érkezik, az olasz Santino D'Antonio, aki egy hajdani érmével próbálja rávenni Johnt (amit az ő világuk szabályai szerint kötelessége lenne elfogadnia, hiszen az érme azt jelenti, hogy a másik fél kisegítette őt egykoron, amit kötelessége viszonoznia), hogy ölje meg a nővérét, aki a Camorra (olasz maffia) örököse, hogy elnyerje annak helyét a felső körökben, és bevehesse New Yorkot. John elsőre elutasítja, így Santino felrobbantja a házát. Johnt Winston, a Continental (az alvilág hotelének) igazgatója figyelmezteti, hogy az érme kötelez, így John végül elvállalja a küldetést, és elmegy Rómába, ahol elvégzi a küldetést. Santino azonban elárulja, ráküldi a zsoldosait, majd miután azok nem járnak sikerrel, mert Wick mindet megöli, vérdíjat tűz a fejére. John azonban segítséget kap a helyi alvilág egyik vezérétől, így elmegy Santino felavatási partijára egy múzeumba, ahol igencsak megritkítja az embereit. Végül Santino el tud menekülni, és a Continentalban húzza meg magát, ahol a szálloda és az alvilág szabályzata szerint tilos az "akció" (azaz senkit sem lehet bántani). Wick azonban haragtól fűtve megtalálja, és elborul az agya, főbe lövi a szálloda társalgójában az igazgató szeme láttára. Johnt ezért kiközösítik az egész szállodalánc területéről, valamint a vérdíját is megduplázzák és globálissá terjesztik, így menekülnie kell, mert mindenki őt keresi. Itt ért véget a második rész.

A széria 3. része készülőben van.

[[Kategória:Filmszereplők]]