Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Jellinek Dániel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Jellinek Dániel (Budapest, 1976. július 12. –) közgazdász, az Indotek Group alapítója, többségi tulajdonosa és vezérigazgatója.

Tanulmányai[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait 1991 és 1995 között a budapesti Károlyi Mihály Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola külkereskedelmi vállalkozói tagozatán végezte el, 1992-1993-ban pedig Ausztráliában, a Sidney-ben működő Rendwick High School diákjaként az angolszász oktatási rendszerrel is lehetősége volt megismerkedni. Ezt követően a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Kereskedelmi és Vállalkozói Karának volt a hallgatója, ahol vállalkozásszervező közgazdászként végzett 1999-ben.

Szakmai tevékenysége[szerkesztés]

Vállalkozó szelleme korán megmutatkozott; középiskolai évei alatt számítógépek és különböző használt cikkek kereskedésével, ruházati termékek forgalmazásával foglalkozott, majd szakmai érdeklődése az ingatlanszektor felé fordult, ahol az egyetemen megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban is elkezdhette kamatoztatni.

Alig húszévesen, 1996-ban társalapítója volt a Tangram Gazdasági Tanácsadó Kft.-nek. A vállalkozás gazdasági tanácsadással, hitelkérelmek és üzleti tervek készítésével, majd privatizációs, illetve különféle ingatlanberuházásokhoz kapcsolódó megbízások teljesítésével foglalkozott.

Ezt követően, társaival, 1997-ben megalapította a Kevin&Thorn Bt.-t, amelynek fő tevékenysége üzletviteli tanácsadás, válságmenedzsment, valamint turnaround management volt. Egy évvel később került sor a Kevin&Thorn Arbitrázs Rt. megalapítására, majd a csoport 1999-ben felvette az Indotek nevet, amelyet Jellinek Dániel azóta is vezérigazgatóként és többségi tulajdonosként irányít.

Üzleti stratégiájára a kezdetektől jellemző volt a hosszú távú szemlélet; megbízási díj helyett például kisebbségi részesedést kért azokban a vállalkozásokban, ingatlanokban, amelyeknek működtetését segítette. A 2000-es évek közepére – részben a megelőző évek ingatlanpiaci áremelkedésére építve – az általa vezetett cégcsoport már több tízmillió euró értékű ingatlanportfóliót kezelt.

Ennek egy részét azonban 2006-2007 folyamán, közvetlenül a világgazdasági válság kitörését megelőzően, a krízist előrelátva, értékesítette. Az ingatlanpiac visszaesését – a piaci szereplők többségével szemben – az Indotek Group így jelentős szabad tőkét felhalmozva tudta átvészelni.

Jellinek Dániel 2009-ben úgy döntött, hogy a cégcsoport tulajdonának egyharmadát egy amerikai befektető partnernek, a Bohemian Groupnak értékesíti. A tranzakciót követően az amerikai befektetőkjelentős tőkeemelést hajtottak végre a csoportban.

Az irányítása alatt álló cégcsoport ma vezető szereplő a B és C kategóriás kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán. A mintegy 240 főt foglalkoztató cégcsoport több mint 125 ingatlan felett rendelkezik, amelyek értéke együttesen mintegy 120 milliárd forintra tehető. A beépített és bérbe adható ingatlan terület nagysága összességében meghaladja az 1 millió négyzetmétert, amelyen több mint 1500 bérlő osztozik.

Az Indotek Group több saját fejlesztésű lakóparkprojekttel jelen van a lakossági ingatlanpiacon is.

A követeléskezelési piacon a csoport elsődleges tevékenysége az ingatlanokkal fedezett vállalati követelések felvásárlása és az ezekkel kapcsolatos workout tevékenység.

Az általa menedzselt ingatlantranzakciók száma mára meghaladja az ötszázat. Az Indotek Group ingatlanportfóliójába tartozik – egyebek mellett – több, mint 20 irodaház például az EMKE irodaház vagy a Dohány utcai Focus Point Irodaház, 11 darab vidéki bevásárló központ, több szálloda és számtalan raktár épület és ipar terület. A csoport kezeli a volt Csepel Művek ipari ingatlanjainak jelentős részét is. Ez utóbbihoz több sportlétesítmény is tartozik a főváros XXI. kerületében, ehhez kapcsolódóan az Indotek Group több mint egy évtizede a csepeli sportélet egyik meghatározó támogatója és finanszírozója.

Források[szerkesztés]

  1. https://index.hu/gazdasag/2018/05/17/top_100-as_milliardos_vette_meg_az_egykori_mkb_rossz_portfoliojat/
  2. https://www.napi.hu/ingatlan/igy_jutottak_a_leggazdagabbak_koze_az_ujonc_milliardosok.662124.html
  3. http://www.indotek.hu/jellinek-daniel/
  4. https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/szep-dolog-a-belvarosi-luxus-de-magyarorszag-nem-errol-szol.4.292998.html