Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Húszezres (20.000Ft)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A papír pénzen Deák Ferenc található


  1. A pénzen található részletek amit fény segítségével láthatunk:


Ez a pénz eleje
  • vízjel: A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon Deák Ferenc portréjának tükörképével egyező árnyalatos vizjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, függőleges "20 000" értékjelzés. (mindkét oldalról ellenőrizhető)


  • biztonsági szál: A bankjegyet fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található. Felületét nagyitóval vizsgálva az ismétlődő "MNB" felirat és a "20 000" értékjelzés olvasható. (mindkét oldalról ellenőrizhető)


  • illeszkedője: A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkában nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva "H" betűvé egészítik ki egymást. (mindkét oldalon ellenőrizhető)  1. A pénzen található részletek amit mozgatással láthatunk:


  • színváltó nyomyt: A bankjegy előoldalának közepén található motívum mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.


  • hologramfólia: A bankjegy előoldalán vízjelmező mellett jobbra található a tagolt formájú, hologram hatású fémosík. Felületén az ismétlődő elemekben Magyarország címere, az "MNB" felirat és függölegesen, a nagyméretű "20 000" értékjelzés található. A hologramfólia nem ezüst hatású részei UV-A fényben zöld színben fluoreszkálnak. A bankjegyeken lévő hologram bankjegypapír síkjából nem emelkedik ki.


ezen a képen minden látható
  • irizáló nyomat: A bankjegy hátoldalán, a vízjelmezőtől balra látható aranyszínű sáv, amelyben mozgatás hatására a "20 000" értékjelzés és az "MNB" felirat látható.


  • rejtett kép: A bankjegy hátoldalán, a látkép ábrázolásától jobbra látható díszítő motívumban, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, sikban elforgatva egy "H" betű jelenik meg.