Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Gallai István (labdarúgó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Eredeti nevén Galovtsik István, végül felfedezője és az Aranycsapat mesteredzője, Sebes Gusztáv javaslatára Gallai-ként játszott az Újpesti Dózsa, illetve a Magyar Válogatott színeiben az ötvenes évek második felében. Három szezont töltött a Szusza, Görőcs, Halápi nevével fémjelzett felnőtt csapatban, játszott a Vojvodina és a Flamenco (BRA) elleni nemzetközi szerepléseken is, az akkori Népstadionban, telt ház előtt.

A magyar Ifi- majd Utánpótlás Válogatott kezdőkeretének tagja is volt, a dobogókői edzőtáborokban szobatársa és így barátja Rákosi Gyula, az FTC legendás játékosa. A válogatottban elért legnagyobb sikereként részt vett a spanyolországi Utánpótlás (mostani U21) Válogatottak Bajnokságán.

Az 1959-60-as bajnokságban az akkori orvostudomány számára nem kezelhető sérülést szenvedett, így aktív labdarúgó karriere véget ért.

Ezt követően az NBII-ben folytatta pályafutását edzőként, elsősorban Veszprémben töltött meghatározó éveket, majd azt követően teljesen elszakadt a labdarúgástól, nyugdíjas éveiben is a magyar építőipart erősítette, még végül 2018. nyarán ténylegesen nyugdíjba vonult. Jelenleg Óbudán él.