Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Diabolik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Diabolik
Első megjelenés
1962
Diabolik adatai
Foglalkozása tolvaj
Társai Eva Kant
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Diabolik témájú médiaállományokat.

A Diabolik egy olasz média-franchise (eredetileg képregény-sorozat). Angela és Luciana Giussiani készítették, 1862-ben. A cím eredetileg egy képregényre és annak fő hősére utalt, ám az idők során a név kiterjedt egy rajzfilmsorozatra, egy filmre, egy élőszereplős sorozatra, és egy videojátékra is. A szerzők elmondták, hogy főleg a Fantomas nevű francia képregény-szereplő ihlette Diabolik karakterét.

Cselekmény[szerkesztés]

Maga Diabolik egy tolvaj, aki lop a gazdagoktól. Kis korában egy titokzatos szigeten nőtt fel, bűnözők társaságában. Köztük kitanulta a harcművészeteket és a bűnözés csínját-bínját. Szüleiről semmit nem tudni, még Diabolik eredeti neve is ismeretlen. Később felfogadott maga mellé egy Eva Kant nevű nőt, akivel társak lettek, még valami szerelemféle is van kettejük között. Nem szokta megölni az ártatlan embereket vagy a rendőrséget, de időnként van, hogy rávetemedik erre az aljas tettre. Különféle álarcai segítségével mindig álcázni tudja magát ellenfelei elől. Diabolik a főszereplő, de nem hős karakter, inkább antihős. Eredetileg teljesen gonosz volt, ám ez a jellem a franchise során "eltompult". A sorozat igazi fő gonosza Ginko felügyelő, aki egy rendőr, Diabolik városában. A franchise a kitalált Clerville városban játszódik, ám a képregény legelső kiadásában még Marseilles-ben játszódtak az események.

Közvetítés[szerkesztés]

A rajzfilmsorozatot a Fox Kids vetítette Amerikában és Magyarországon is. Magyar bemutató ismeretlen. 1 évadot élt meg 36 epizóddal. Az USA-ban 2000. január 1.-jén indult a műsor, és 2001. január 1.-jén fejeződött be. A képregényeket és a filmet nem mutatták be hazánkban. Olaszországban szinte kultusz szimbólumnak számít Diabolik, viszont Magyarországon a Fox Kids megszűnésével szinte feledésbe merült. 2009-ben a népszerűbb konzolokra és platformokra videojáték is készült a franchise-ból.

Érdekességek[szerkesztés]

Létezik egy japán anime sorozat is, Diabolik Lovers címmel, viszont annak semmi köze az olasz Diabolik-hoz.

Források[szerkesztés]

https://comicvine.gamespot.com/diabolik/4005-18770/

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/ComicBook/Diabolik

https://fanlore.org/wiki/Diabolik

http://superheroes.wikia.com/wiki/Diabolik

http://www.worldlibrary.org/articles/diabolik