Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Blue Point Recovery Urban Golf Club

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Blue Point Recovery Urban Golf Club (BPR UGC) egy 2015-ben alakult budapesti amatőr urban golf sportcsapat[1].

Célkitűzés[forrásszöveg szerkesztése]

A BPR UGC célja hogy a hagyományos golf alapjaira építkező szabadidős tevékenység keretében elfogadó és toleráns közösséget biztosítson a lelki-, viselkedéses- és szerhasználati problémával küzdők felépüléséhez valamint azok hozzátartozói számára[2].

A célkitűzéshez vezető felismerés alapja az a tapasztalat volt, hogy egy speciális sportág - az egyénileg és csoportosan is űzhető, ugyanakkor minimális eszközigényű - urban golf gyakorlása (közös edzések, versenyek) konstruktív alternatívát nyújthat a szenvedélybetegségből felépülni kívánók számára[3] [4].

A csapat működtetésének alapelvei: a felépülés alapú folyamatos fejlődés, a mértékletesség és az ezt szolgáló közösségi élet szervezése.

A BPR UGC a felépüléssel foglalkozó szakemberek előtt a Nyírő Gyula Kórház 2017. október 13-ai szakmai rendezvényén, majd - szélesebb körben - a Magyar Addiktológiai Társaság XI. kongresszusán [5] mutatkozott be.

A tagság nyitott a célközösségbe nem tartozók felé is. A tagokkal szemben támasztott követelmény a változás igénye, az életen át tartó felépülés, a megújulás, szándéka, valamint a folyamatos fejlődés iránti elköteleződés.

Az absztinencia nem feltétel, de az alkoholfogyasztás és bármilyen tudatállapot módosító szer használata az edzések ideje alatt kizárt[6].

Közösség[forrásszöveg szerkesztése]

A BPR UGC aktívan közreműködik a sportág hazai népszerűsítésében. Képviselteti magát a Magyar Urban Golf Páholy gyűlésein. Részt vesz a magyar urban golf bajnokság versenyein[7], [8]. A felkészülés keretében nyílt és ingyenes edzéseket tart budapesti parkokban, amelyeken a felszerelést térítésmentesen az érdeklődők rendelkezésére bocsátja.

A tagok a közösségben és a versenyeken a belépéskor választott golfos nevüket használják.

Rendezvények[forrásszöveg szerkesztése]

A BPR UGC saját rendezésű éves versenyei:

 • a "Sober Cup": a "Száraz November" ártalomcsökkentő program eseménysorozatához kapcsolódó erőpróba, valamint
 • a "Revolution Recovery": az október 23-ai nemzeti ünnephez kapcsolódó megméretés.

A BPR UGC 2018. április 22-én - a hazai urban golf bajnokság keretében - megszervezte és Békásmegyeren lebonyolította a "Telepi golf" versenyt.

A "Recovery Weekend" ("Felépülés hétvége") rendezvénysorozat keretében a BPR UGC rendszeresen tart bemutatót az érdeklődőknek.

Szimbólumok[forrásszöveg szerkesztése]

 • Jelmondat: Tisztelet, Lendület, Törekvés! Tisztelet egymás felépülési útja iránt, Lendület a játékban, és Törekvés a józanságra, mértékletességre.
 • Jelkép: A szárnyas, pöttyös kék golflabda, amely vidám dinamizmusával szimbolizálja az élet tiszteletét, az élni akarás lendületét, valamint azt a törekvést, ami a józan és mértékkel élt élethez vezet.

Kapcsolat[forrásszöveg szerkesztése]

A közösséghez tartozó nyilvános Facebook oldal 2017. június 08., a zárt csoport 2017. november 6. óta létezik [9] [10] .

Médiakapcsolatokat ápol a Tilos Rádióval és a Rádió BKS-sal.

Források[forrásszöveg szerkesztése]

[[Kategória:Golf]], [[Kategória: Szabadidő]]

 1. http://www.urbangolf.hu/csapatok/blue-point-recovery-urban-golf-club/
 2. http://kekpont.hu/felepulok-szerhasznalok/mit-kinalunk-neked/
 3. https://kulturpart.hu/2018/09/07/gyozzon_felettunk_a_golf
 4. https://abcug.hu/kell-valami-hogy-jozanon-is-szeretheto-legyen-az-elet//
 5. http://www.mat.org.hu/dok/kongresszus/00001.pdf Előadáskivonatok 57. oldal
 6. http://www.mixcloud.com/radiobks/liz-blue-blue-point-recovery-ugc-a-radio-bks-m%C5%B1sor%C3%A1n/
 7. https://www.mixcloud.com/balazs-ruszty/radiogolfx001-tan%C3%A1csk%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g-tematikus-t%C3%A1mad%C3%A1s/
 8. https://www.youtube.com/watch?v=a4rsx1il_U4
 9. https://www.facebook.com/bluepointrecoveryUGC/
 10. https://www.facebook.com/groups/143126936319525/