Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Battle royale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A battle royale egy videojáték-műfaj, amelyben a játékosnak túl kell élnie a támadásokat más játékosoktól, és lehetőleg utolsónak kell talpon maradnia a játékban. Mivel a játékmenet általában gyors, lehetőség van az újbóli próbálkozásra.

Története[szerkesztés]

A műfaj Az éhezők viadala című 2012-es filmmel vált népszerűvé, majd a Minecraft többjátékos módjában használták szórakozásként a játékosok, azután a DayZ és a H1Z1 videojátékokban jelent meg, amelyek nem váltak olyan népszerűvé. 2017-ben megjelent a PlayerUnknown's Battlegrounds (röviden: PUBG) és a Fortnite, hatalmas sikert aratva. A PUBG-t egy kis cég, a Bluehole Studio csinálta, míg a Fortnite-ot az Epic Games adta ki, akik egy hatalmas cég.

A műfaj lényege[szerkesztés]

A battle royale módokban fontos a sok lövöldözés és a túlélés. Minden ember kiugrik egy repülőből, ahonnan le kell ejtőernyőzni egy szigetre, és találniuk kell fegyvereket, hogy megöljék egymást. Emellett jelen van egy kör, ami még jobban közelebb keríti a játékosokat egymáshoz, és aki körön kívül van, az sebződni fog. Az győz, aki az utolsónak marad életben, de a többiek is pontokat kapnak a bizonyos ideig életben maradásért.

A műfaj vonzereje a játékosok számára kettős: egyrészt nem a játékprogram által generált figurák ellen kell harcolni, hanem más játékosok ellen. Másrészt ismerősökből kisebb csapatokat lehet szervezni, akik segíteni tudják egymást játék közben (például sebesülés gyógyításával vagy fegyverek és lőszerek cseréjével, vagy csak a mozgásuk összehangolásával). A játékosok ugyanis egymással mikrofonnal és fejhallgatóval kommunikálni tudnak.

Híres battle royale műfajú videojátékok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle royale game című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.