Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Akademikör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Akademikör egy szórványmagyar kisebbségi egyesület, amely a felső-bajorországi Rosenheim, Mühldorf, Altötting és Traunstein járásokban élő magyar származású, konzervatív polgári értékek iránt elkötelezett diplomások hagyományőrző köre. Havonként egyszer van szabad találkozó, ahol a magyarországi eseményekről vagy más hagyományos magyar ünnepekről beszélgetnek, előadást hallgatnak. Nonprofit szervezet, bevétel nélkül.

Története[szerkesztés]

2012. májusában alakult meg az Akademikör baráti együttműködésnek induló szervezetként, amelyben magyarországi származású diplomások jöttek össze Felső-Bajorországban annak érdekében, hogy időnként megfogalmazzák az általuk közösen vallott értékek alapján a magyar társadalom helyzetével kapcsolatos nézeteiket.

Szerepe[szerkesztés]

Az Akademikör szerepet vállalt 2014-től a mühldorfi és altöttingi iskolai magyar nyelvi képzés támogatásában a Boldog Gizella Magyar Iskola megalapításában való segédkezéssel. A Boldog Gizella Magyar Iskola először korrepetáló intézeti, 2015 és 2017 között pedig konzuli keretek között, Bajorországi Magyar Iskolaként oktatott magyar nyelvet, irodalmat, történelmet és művelődéstörténetet magyar származású bajor tanulóknak. 2017 őszétől a magyar kultúra Akademikör által támogatott iskolai oktatása Mühldorfban zajlik, ukrán és orosz nyelvoktatással együtt a Lehrerkreis keretei között.

Díjai[szerkesztés]

A Pro nostra minoritate az Akademikör által adományozott pénzjutalom nélküli kitüntető cím. Azok kapják, akik világszerte sokat tesznek a magyar kisebbség identitástudatának megőrzéséért.

Díjazottak[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

[[Kategória:Németországi szervezetek]] [[Kategória:Kisebbségi magyarság]] [[Kategória:Nyugati magyarság]] [[Kategória:A kisebbségi magyarság kulturális élete]] [[Kategória:Díjak]]