Wikipédia:Discord

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:DC szócikkből átirányítva)

A Discord egy ingyenes csevegő alkalmazás, ami elérhető Windows, macOS, Linux, Android és iOS platformokon. Hasonlóan a IRC-hez, a Discord is lehetőséget biztosít más wikipédistákkal való csevegésre. Egy Discord szerver szöveg- és hangcsatornákból áll, amiken a szerver tagjai valós időben társaloghatnak egymással, illetve médiatartalmakat oszthatnak meg.

A magyar nyelvű Discord szerver egy közösségi szerver, ami függetlenül működik a Wikimédia Alapítványtól és a Wikimédia Magyarország Egyesülettől. A szerverhez bárki csatlakozhat, aki rendelkezik Discord-fiókkal, és megerősítette az e-mail-címét a fiókjában. A szerverhez való csatlakozással automatikusan elfogadod a szerver szabályait, amik megszegéséért szankció jár (felfüggesztés, kirúgás). A moderációt elsősorban a magyar Wikipédia adminisztrátorai végzik.

A szerver meghívója az alábbi Csatlakozás gombon keresztül érhető el. Ha a link valami okból nem működne, azt a vitalapon tudod jelezni.

Csatlakozás

Szabályzat[szerkesztés]

A szerveren a kategóriákon belül különféle tematikájú csatornát hoztunk létre, mint a #wikis-beszélgető és a #technikai-segítség. Ezeket a csatornákat megfelelő célra használd, ne lepd el oda nem illő tartalmakkal! Általános csevegéshez az #offtopic csatornákat használhatod.

Discord szerver viselkedési szabályai:

  1. A civilizált viselkedés irányelve a szerveren is érvényes!
  2. Tilos mások zaklatása!
  3. Tilos a személyes adatok illetéktelen közzététele!
  4. Tilos az NSFW- vagy obszcén tartalom! Ebbe a körbe tartozik a meztelenséget, szexet, durva erőszakot leíró, ábrázoló szöveg, kép vagy hivatkozás, illetve más, nyugalom megzavarására alkalmas tartalom.
  5. Ne spamelj vagy reklámozd önmagadat (szervermeghívók, hirdetések stb.) engedély nélkül! Ebbe a körbe tartozik a tagtársaidnak küldött közvetlen marketing is.
  6. Tilos a megtévesztő nevek használata!
  7. Az ellenőrizhetőség miatt Discord-rangot csak akkor kaphatsz, ha hitelesítetted Wikipédia fiókodat. Ezt a #botparancsok szobában tudod megtenni a .auth parancs beírásával.
  8. A szerver használata közben a Discord szolgáltatási feltételeit és közösségi irányelveit ne sértsd meg!

Használata[szerkesztés]

A Discord ingyenesen letölthető alkalmazás Windows, macOS, Linux, Android és iOS platformokra, de letöltés nélkül a legtöbb webböngészőben is használható. A szerverhez a fenti Csatlakozás hivatkozással lehet csatlakozni. Csatlakozás után már nem lesz szükség meghívóra, az alkalmazásban, vagy a böngészőben bármikor vissza lehet térni a szerverhez.

Szövegcsatornák[szerkesztés]

Az egyik fajta csatornatípus a szövegcsatorna, ahol a felhasználok szöveges üzenetben tudnak egymással csevegni. Ezek a csatornák különböző beágyazási formát támogatnak, mint a bélyegkép kiemelését, szintaxiskiemelést és emotikonok használatát. A legtöbb ilyen funkciót az alkalmazás beállításai között le is lehet tiltani.

Az IRC-vel ellentétben a Discord visszamenőlegesen megőrzi a beszélgetés előzményét. Ez jól jöhet, ha valaki újonnan kapcsolódik a beszélgetésbe, és így megtudhatja az előzményeket. Továbbá a feltett kérdések nem fognak eltűnni válasz hiányában, mert azok megőrzésre kerülnek, és akár napokkal később is megválaszolhatják azt.

Az IRC-vel ellentétben a Discord nem jeleníti meg a felhasználó IP-címét, se az állomásnevét.

Hangcsatornák[szerkesztés]

A másik fajta csatornatípus a hangcsatorna, amin a felhasználók már szóban is tudnak kommunikálni. A beszédet be lehet állítani push to talkra, ahol a beszédhez le kell nyomni egy előre meghatározott gombot, vagy hangérzékelésre, ami csak akkor közvetíti a hangot, amikor érzékeli, hogy a felhasználó beszél. Az egy hangcsatornában tartózkodó felhasználók korlátlanul hallhatják egymást, mindenki hall mindenkit. A szövegcsatornákkal ellentétben a hangcsatornáknak nincs tematikájuk. Azok a felhasználók, akik egy hangcsatornában 15 percet inaktívan töltenek, azok automatikusan átkerülnek egy AFK csatornára, ahol a visszatérésükig némítva maradnak.

A hangcsatornák átmenetileg 4 főre vannak korlátozva.

Csatlakozás[szerkesztés]

A csatlakozáshoz szükséges egy Discord-fiók. Ha még nem rendelkezel ilyen fiókkal, akkor először létre kell hozni egyet, amihez meg kell adni egy e-mail címet (valós legyen, mert később szükség lesz rá), egy jelszót és egy tetszőleges felhasználónevet. Az ideiglenes fiókokkal nem lehet csatlakozni a szerverhez. Csatlakozás után egy szerverspecifikus becenevet is beállíthatsz majd magadnak, ami nem írja felül az eredeti felhasználónevedet, de azon a szerveren azzal a becenévvel is megtalálhatnak.

Hitelesítés[szerkesztés]

A Discord szerveren hitelesíteni tudod a Wikipédián használt fiókodat. A hitelesítést a #botparancsok csatornán a .auth parancs beírásával tudod kezdeményezni. Sikeres hitelesítés esetén megkapod a Szerkesztők szerepet. A hitelesítés arra lesz jó, hogy mások megtudhassák, Wikipédián milyen néven szerkesztesz, illetve a rangok megadásánál ezzel tudod magadat igazolni. A hitelesítés nem kötelező, de érdemes megtenni. Ha egyszer hitelesíted a fiókodat, akkor az a hitelesítés minden olyan wikis Discord szerveren érvényes lesz, ahol fut a WikiAuthBot.

Csatornák[szerkesztés]

Jelenleg az alábbi nyilvános csatornák találhatók meg a szerveren:

  • #szabályok – A szerver szabályai kerülnek ide ki. A csatornát ne némítsátok, mert értesítést kaptok a szabályok változásakor.
  • #feliratkozás – Különböző témára lehet itt feliratkozni, amikkel kapcsolatban értesítéseket kaphattok.
Wikis csatornák
  • #bejelentések – Itt a közelgő események bejelentéseit olvashatjátok.
  • #wikis-beszélgető – Általános beszélgető csatorna a Wikipédiához kapcsolódó dolgokról.
  • #matrix – A Wikipédia Matrix-csatornájával megosztott csatorna. A moderáció miatt ide csak azok tudnak írni, akik hitelesítették a szerkesztői fiókjukat.
  • #segítség – Szerkesztési és technikai segítségek csatornája.
  • #offtopic – Ezen a csatornán mehet a szabad, kötetlen beszélgetés, nem kell annak a Wikipédiához kapcsolódnia.
  • #botparancsok – Botparancsok helye.
Támogatás
  • #szerverrang – A hitelesített felhasználók itt kérhetnek szerverrangot, ha alkalmasak rá.
Járőr csatornák
  • #járőr-üzenő – Nyilvános üzenőfal a járőrök számára.
  • #járőr-beszélgető – Belső csevegő a járőrök számára.
Admin csatornák
  • #admin-üzenő – Nyilvános üzenőfal az adminok és moderátorok számára.
  • #admin-beszélgető – Belső csevegő az adminok számára.
  • #moderátor-beszélgető – Belső csevegő az adminok és moderátorok számára.
Műhelyek

A műhelyek kérhetnek saját szöveges csatornát és hozzá Discord rangot.

Szerepkörök[szerkesztés]

Adminisztrátorok

A magyar Wikipédia adminisztrátorai, akik a Discord szerveren moderációt is végezhetnek. Ha értesíteni szeretnéd őket, az @adminértesítő megjelölésével teheted meg (csak azok az adminok kapják meg, akik fel vannak iratkozva az értesítésekre).

Discord moderátorok

A Discord moderátorok az adminisztrátorok munkáját segítik. A @moderátorértesítő megjelölésével értesítheted őket.

Jelenleg nincs használatban.

Járőrök

A magyar Wikipédia járőrei. A szerveren külön csatornával rendelkeznek. A @járőrértesítő megjelölésével értesítheted őket.

Tartalommegosztók

A #bejelentések szobába tud kirakni friss híreket, illetve eseményeket tud létrehozni.

Discord bürokraták

Ez egy technikai rang, ő tőlük kérheted a fent felsorolt rangok megadását (ha jogosult vagy rá).

Userbox[szerkesztés]

{{Userbox/Discord}}(?) vagy {{Userbox/Discord|Szedlacsekné#4223}}(?) eredménye::

Ez a szerkesztő tagja a magyar Wikipédia Discord csatornájának.
Ez a szerkesztő tagja a magyar Wikipédia Discord csatornájának Szedlacsekné#4223 néven.


Más szerverek[szerkesztés]

Számos más Wikipédia-projekthez készült már közösségi Discord szerver, ezeknek a listáját a Wikidata Wikipédia:Discord (Q47303831) elemében lehet megnézni.

Lásd még[szerkesztés]