Wikipédia:Blokkértesítő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Ezen lapra vélhetően úgy jutottál el, hogy üzenetet kaptál, miszerint sajnos a Wikipédia tartalmát nem tudod szerkeszteni, mert az IP-címedet vagy az azonosítódat blokkolta valamelyik adminisztrátor.

Ne ess pánikba!

A Wikipédiát továbbra is tudod olvasni, a blokkolás csupán a szerkesztésekre, az oldalak módosítására érvényes. A további teendőket lásd alább.

Ha tudod, miért blokkoltak[szerkesztés]

Ha tudod, hogy a blokkolás valóban ellened irányult, és ismered az okát, akkor kérünk, hogy tartsd azt tiszteletben, és ne próbáld a Wikipédiát a blokk lejártáig szerkeszteni.

Amenyiben a blokkolást igazságtalannak érzed, az alábbi Mit tehetsz a blokk feloldásáért? szakasz alapján járj el.

Ha nem tudod, miért blokkoltak[szerkesztés]

Olvasd el a blokkolási irányelv idevágó részét is.

  • A legvalószínűbb az, hogy az internetes címed (vagy címtartományod) sajnos egybeesik egy kitiltott személyével.
  • Lehetséges, hogy a szerkesztéseid vagy a vitastílusod megegyezik egy emiatt blokkolt vandállal vagy kizárt szerkesztővel. Próbáld ezt tisztázni, és a jövőben kerüld ezt el.
  • Néha előfordul, hogy a tevékenységed számos Wikipédia szabályt vagy szokást megsért, és te nem reagáltál a hozzád intézett kérdésekre, és a további károkozást megelőzendő kerültél blokkolásra.
  • A további lehetséges okokat a blokkolási irányelvek lapon olvashatod.

Mit tehetsz a blokk feloldásáért?[szerkesztés]

Ha szerinted a blokk nem ellened irányul, akkor vedd fel a kapcsolatot egy adminisztrátorral (a Wikipédia levélküldési lehetősége mindegyiküknél működik, de a lapjukon megtalálhatsz más elérhetőségeket is), és mondd el, hogy mi történt, és jelezd, hogy nem te vagy a kitiltásban szereplő felhasználó. Ha az adminisztrátor meg tud erről győződni, megpróbálhat tenni a blokk eltávolítása vagy módosítása érdekében valamit.

Ugyanígy „fellebbezhetsz” bármely adminisztrátornál, ha a blokkolást igazságtalannak vagy jogtalannak érzed, és az adott adminisztrátor döntésére van bízva, hogy az indoklásodat elfogadja-e, és a blokkolást feloldja.

Mindig kerüld az udvariatlan nyelvezetet és a fenyegetést, mert ezekkel biztosan nem fogsz pozitív eredményt elérni.

Mit NE tegyél?[szerkesztés]

Ne regisztrálj új nevet csak azért, hogy a blokkolást kikerüld. Ezzel gyakorlatilag megpróbálod kijátszani a blokkolást, ami magában újabb blokkolási indok lehet. Egyrészt így az esetleg tévedésből kapott blokkot sem fogja senki rólad eltávolítani, másrészt kockáztatod azt, hogy a Wikipédiát nem fogod egyáltalán tudni szerkeszteni.

Ha ártatlan vagy, a megbeszélés a legjobb mód.