Wikipédia:Bevezetés a képekbe Wiki jelölőnyelvvel/3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiábólBevezetés
Képek hozzáadása a Wikipédiához


Szabad tartalmak
Az általunk kedvelt képfajták


Nem szabad tartalmak
Esetenként elfogadható


Wikimédia Commons
Képek megosztása még szélesebb körben


Képek használata
Hogyan illesszük be egy cikkbe


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál
Esetenként nem lehetséges szabadon felhasználható képeket találni bizonyos témákhoz. Ezért a Wikipédia kivételes esetekben és minimális mennyiségben megengedi a nem szabad tartalmak felhasználását. Ilyen kivételes esetek lehetnek a könyvek, zenei albumok, számítógépes játékok borítói, cégek logói, illetve weboldalakról vagy szoftverekről készült képernyőképek. A magyar Wikipédiára feltöltött fájloknak az alapítványi követelményeken túl meg kell felelniük a hatályos szerzői jogi törvényeknek Magyarországon, mivel magyar nyelvű tartalmat közvetítünk, illetve az Amerikai Egyesült Államokban, mivel a fájlok fizikailag ott található szervereken vannak.


A nem szabad tartalmak felhasználásának összes követelményét megtalálod a Wikipédia:Nem szabad tartalom felhasználása-oldalon. Összefoglalva, csak akkor használhatsz fel nem szabad képet, ha az megfelel az összes alábbi követelménynek:

  • Legalább egy cikkben megjelenik majd a kép (viszont a szócikkeken kívül, például szerkesztői vagy vitalapokon tilos használni).
  • Kapcsolódnia kell a szöveg tartalmához, segítenie a szöveg megértését, jelentős illusztrációs értékkel kell rendelkeznie.
  • Nem elérhető vagy létrehozható szabad alternatívája, amely ugyanazt a tartalmi/illusztrációs értéket képviseli.
  • Nincs negatív hatással az eredeti tulajdonos kereskedelmi érdekeire. (Ez általában azzal is jár, hogy a kép felbontása nem lehet nagyobb, mint amennyi a megértéséhez szükséges.)


A kép leírólapján a következőket kell feltüntetni:

  • Leírás a kép eredeti forrásáról, és amennyiben lehetséges, információ az alkotóról, kiadóról, jogtulajdonosról.
  • Megfelelő licencsablon.
  • Egyes képtípusok esetén a jogtulajdonos írásos engedélye.


A nem szabad képek feltöltésének legegyszerűbb módja a Fájl feltöltése opció használata, ahol megadhatod az összes szükséges információt. Ezt a menüpontot a balra lévő oldalsávon, az "Eszközök"-szekcióban találhatod meg.Következő >>